Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gradsko vijeće 14. studenog donosi odluku o MO Poluotok

05.11.2019. 12:15


– Nakon što je utvrđeno kako su prostorije Mjesnog odbora Poluotok u katastrofalnom stanju, gradonačelnik Zadra Branko Dukić uskoro će donijeti odluku o njegovu vijeću tog odbora. Tada će se znati i sudbina aktualnog predsjednika MO-a, Frane Brajkovića, koji se putem svojega Facebooka nedavno pokušao ograditi od ovakvog stanja, navodeći kako su i druge osobe imale ključ prostorija ovog mjesnog odbora.
Podsjetimo, komunalni redari Grada tamo su zatekli užasnu sliku – prostorije pune boca, ostataka hrane i – izmeta! Naš je list objavio i fotografije na kojima su se vidjeli čak i izgriženi kauči, vjerojatno od strane psa koji je tamo boravio ili možda i ljudi koji su napravili ovaj nezapamćeni nered. U Gradu Zadru stoga smo provjerili u kojoj je fazi postupak donošenja odluke za ovaj mjesni odbor te jesu li njegove prostorije danas otvorene? Iz Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove Grada Zadra dobili smo sljedeći odgovor:
– Prostorije Mjesnog odbora Poluotok su u očišćene i stoga ponovno otvorene za javnost. Odluku o Vijeću Mjesnog odbora donosi Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika, te ona zasad nije donesena, navode u Gradu.


Čeka se odluka Gradskog vijeća
Na idućoj sjednici Gradskog vijeća stoga bi se trebalo znati hoće li Mjesni odbor Poluotok biti raspušten, odnosno hoće li biti kakvih sankcija za njegovo rukovodstvo. Brajković se zasad ograđuje od poražavajućeg stanja prostorija ovog odbora smatrajući kako je zapravo riječ o »obmanjivanju javnosti i instrumentaliziranom korištenju Ureda za upravljanje gradskom imovinom u političke svrhe«.
– Treba naglasiti kako brave na prostorijama MO Poluotok nisu mjenjane više od deset godina, a samo oni koji izrazito žele biti naivni mogu povjerovati u priču da postoji samo jedan ključ. Javna je tajna da ključeve ima »pola« gradske organizacije HDZ-a, a time su se nerijetko i sami javno hvalili. Tri sam puta odlazio u Ured za upravljanje gradskom imovinom s namjerom da tražim promjenu brava i obnavljanje istrošenog namještaja i baš nikad tamo nisam pronašao gospođu koja je zadužena za te poslove i za to prima plaću. Uz navedene, u posjedu ključeva su i neki od članova udruga potkorisnika što jasno ukazuje da isključivu krivnju u nama može vidjeti samo onaj koji to baš »jako želi«, naveo je Brajković na svojemu Facebook profilu, tvrdeći da je riječ o »namjernom iskrivljivanju činjenica«.


»U posjedu ključeva prostora Mo Poluotok su i neki od članova udruga potkorisnika što jasno ukazuje da isključivu krivnju u nama može vidjeti samo onaj koji to baš »jako želi«
Frane Brajković




«U prostorijama je nezavisna scena«
– Prostorije MO Poluotok od svog osnutka su dom raznim udrugama, inicijativama i općenito svima koji s društveno korisnim ciljevima iskažu potrebu za korištenjem prostorija. Prevedeno, nezavisna scena je u prostorijama MO Poluotok prisutna još od kraja 70-ih godina, a posebno od polovice 90-ih na dalje. Nije to nikakva novost niti je ovaj saziv MO Poluotok prvi dopustio takvu praksu. U nepunih godinu dana možemo reći da smo uspjeli oživjeti prostorije otvorivši vrata svima, bez obzira na političke, ideološke i druge predznake. Uz predavanja stručnjaka iz najrazličitijih sfera javnog života, bili smo domaćini festivalima i predstavama, umjetnicima, multimedijalnim tehničarima, gejmerima i game developerima, ekološkim aktivistima, aktivistima za slobode medijskih djelatnika, ali i »čuvarima istine« o povijesti Zadra i okolnih krajeva, naveo je Brajković u svoju obranu, pa ostaje vidjeti hoće li i što će gradonačelnik od ovoga uvažiti ili će se ipak odlučiti na nekakvu sankciju.