Učenici četvrtog razreda OŠ Šime Budinića sudjelovali na radionici s temom Ritam glazbe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Zadar
Aktivno sudjelujući u radionici učenici su saznali kako je narod priču Ero s onoga svijeta usmenom predajom stvarao dugi niz godina i stoljeća
Graničnici za uspomenu »kako smo saznali put od narodne priče do opere«

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici četvrtog razreda OŠ Šime Budinića, sa svojom učiteljicom Jadrankom Dunatov, ostvarili su izvanučioničku nastavu. Posjetili su Gradsku knjižnicu Zadar, mjesto promoviranja cjeloživotnog učenja. U multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice, pod stručnim mentorstvom knjižničarke Dajane Brunac, sudjelovali su u radionici na temu Ritam glazbe. Učenici su na osebujan način upoznali put od narodne priče Ero s onoga svijeta, preko slikovnice, do libreta i opere.

Ero s onoga svijeta

Budući da je ove godine Mjesec hrvatske knjige tematski posvećen glazbi, kao prigodan popratni tekst koji objedinjuje dvije umjetnosti, književnost i glazbu, za analizu je izabran libreto Ero s onoga svijeta, Milana Begovića, koji je ovaj hrvatski književnik spjevao prema narodnoj priči, a skladatelji dirigent Jakov Gotovac uglazbio kao komičnu operu u tri čina.

Aktivno sudjelujući u radionici učenici su saznali kako je narod priču Ero s onoga svijeta usmenom predajom stvarao dugi niz godina i stoljeća. Mnogi skupljači narodnog blaga slušali su, skupljali i bilježili usmene predaje. Tako danas imamo zapisanog Eru s onoga svijeta u različitim književnim izražajima. Pozorno smo poslušali slikovnicu Ero s onoga svijeta, zanimljivu priču o snalažljivom kmetu Eri koji svojom snalažljivošću i hrabrošću uspijeva prevariti dvoje Turčina i pritom dobro zaraditi, izbjeći kaznu i ostati živ.

Za kraj Završno kolo

Uslijedilo je slušanje i gledanje Završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta, najpoznatije hrvatske opere koja je dosad prevedena na 13 svjetskih jezika, a izvedena na svim kontinentima. Gledali smo izvedbe na različitim pozornicama u koncertnim dvoranama te kazalištu na otvorenom. Posebno iznenađenje bila je izvedba opere u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu, potaknuvši četvrtaše da plesom, pokretom i pljeskom ispune multimedijalnu dvoranu, te se i sami uključe u zagrebački happening.

- Kako je knjižnica informacijsko središte, te stavlja u funkciju sve izvore znanja, od slikovnice, preko knjige do mrežnih informacija, vrijedilo je koristiti različite izvore spoznaja i još jednom izaći iz učionice te ostvariti nesvakidašnju izvanučioničku nastavu, zaključila je Jadranka Dunatov, mag. prim. educ.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno