Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Učenici četvrtog razreda OŠ Šime Budinića sudjelovali na radionici s temom Ritam glazbe

04.11.2019. 17:26


Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici četvrtog razreda OŠ Šime Budinića, sa svojom učiteljicom Jadrankom Dunatov, ostvarili su izvanučioničku nastavu. Posjetili su Gradsku knjižnicu Zadar, mjesto promoviranja cjeloživotnog učenja. U multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice, pod stručnim mentorstvom knjižničarke Dajane Brunac, sudjelovali su u radionici na temu Ritam glazbe. Učenici su na osebujan način upoznali put od narodne priče Ero s onoga svijeta, preko slikovnice, do libreta i opere.


Ero s onoga svijeta
Budući da je ove godine Mjesec hrvatske knjige tematski posvećen glazbi, kao prigodan popratni tekst koji objedinjuje dvije umjetnosti, književnost i glazbu, za analizu je izabran libreto Ero s onoga svijeta, Milana Begovića, koji je ovaj hrvatski književnik spjevao prema narodnoj priči, a skladatelji dirigent Jakov Gotovac uglazbio kao komičnu operu u tri čina.
Aktivno sudjelujući u radionici učenici su saznali kako je narod priču Ero s onoga svijeta usmenom predajom stvarao dugi niz godina i stoljeća. Mnogi skupljači narodnog blaga slušali su, skupljali i bilježili usmene predaje. Tako danas imamo zapisanog Eru s onoga svijeta u različitim književnim izražajima. Pozorno smo poslušali slikovnicu Ero s onoga svijeta, zanimljivu priču o snalažljivom kmetu Eri koji svojom snalažljivošću i hrabrošću uspijeva prevariti dvoje Turčina i pritom dobro zaraditi, izbjeći kaznu i ostati živ.


Za kraj Završno kolo
Uslijedilo je slušanje i gledanje Završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta, najpoznatije hrvatske opere koja je dosad prevedena na 13 svjetskih jezika, a izvedena na svim kontinentima. Gledali smo izvedbe na različitim pozornicama u koncertnim dvoranama te kazalištu na otvorenom. Posebno iznenađenje bila je izvedba opere u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu, potaknuvši četvrtaše da plesom, pokretom i pljeskom ispune multimedijalnu dvoranu, te se i sami uključe u zagrebački happening.
– Kako je knjižnica informacijsko središte, te stavlja u funkciju sve izvore znanja, od slikovnice, preko knjige do mrežnih informacija, vrijedilo je koristiti različite izvore spoznaja i još jednom izaći iz učionice te ostvariti nesvakidašnju izvanučioničku nastavu, zaključila je Jadranka Dunatov, mag. prim. educ.