Veseli i zdravi bili, a neka nas Zadarski list sve nadživi!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Velikom feštom u HNK Zadar svečano obilježen 25. rođendan našeg lista
Zadarski list jest privatna novina, ali isto tako, ni jedan medij u Zadru, ne prati tom dubinom ono što se događa u našem gradu. Ni jedan medij ne ulazi toliko u škole, vrtiće, kulturne ustanove, ne donosi toliko informacija iz svih segmenata društvenog života te tako afirmira cijeli naš javni život, kao što to čini Zadarski list. On već sada funkcionira kao neka vrsta javno-medijskog servisa, istaknuo je direktor i glavni urednik Šenol Selimović
Arif SITNICA
Svi nagrađeni zabilježili su ovaj trenutak za uspomenu

U ovih 25 godina izašlo je više od 6.800 brojeva i preko pola milijuna stranica na kojima je opisano sve što se događalo u Zadru, zadarskoj regiji, zemlji i svijetu i ljudi su to prihvatili kao svoje. Kroz Zadarski list se izražava gradski i regionalni identitet i Zadarski list ide dalje i ići će dalje. Mijenjat će se urednici, novinari, vlasnici, ali Zadarski list ide dalje. Veseli i zdravi bili, a neka nas Zadarski list sve nadživi!, rekao je osnivač i prvi glavni urednik Nedjeljko Jusup u emotivnom govoru prilikom proslave 25. godine postojanja Zadarskog lista, a koja je održana jučer u HNK Zadar.

Na proslavi jedine zadarske dnevne novine okupilo se veliko mnoštvo nekadašnjih i sadašnjih zaposlenika novina, brojnih suradnika, te predstavnika lokalnih vlasti i tvrtki koje su surađivale ili i dalje surađuju s ovim listom.

Čestitke su se nizale te su svi govornici istaknuli važnost osnivanja ovog lista, prvo kao tjednika, a potom kao dnevnika, koji je kroz dugi niz godina postao nezaobilazna jutarnja rutina mnogobrojnih žitelja ovoga grada i županije.

Kako je pokrenut Zadarski list

- Pitali su me čitam li Zadarski list. Rekao sam kako svako jutro odem na trafiku, kupim Zadarski list, pogledam osmrtnice i kad vidim da nisam tamo, nastavim dalje, započeo je šalom govor Nedjeljko Jusup i nastavio - Jedna kolegica me pitala jesam li dobio kakva priznanja jer sam među osnivačima te sam prvi glavni urednik. Ja sam joj rekao kako nisam dobio ništa, ali kako je za mene najveća nagrada svaki dan kad izađe Zadarski list. čestitam svima koji su pridonijeli pri pokretanju, opstanku i razvitku Zadarskog lista. To su naše kolege novinari, urednici, poslovni partneri i iznad svih čitatelji bez kojih Zadarskog lista ne bi bilo, istaknuo je Jusup. U govoru se prisjetio i svih onih koji više nisu s nama, a to su: Slavko Abdić, Milenka Matulić, Željko Luburović, Miljenko Mandžo, Dragutin Herenda, Darko Gužvica, Šefik Nadarević, Goran Bujić, Helena Roguljić, Frane Vukić i Mihovil Gunjača. Iza njih je, rekao je, ostao pamtljiv trag i više od uspomena. U govoru je pozdravio i osnivače: Davora Lovrina, Danu Vučenovića, Peru Anića, Zvonka Kucelina s kojima je osnovao tvrtku Zadarski list, prvog nakladnika ove novine.

- Motiv da krenemo u osnivanje novine bila je privatizacija Narodnog lista jer smo smatrali kako taj spomenik pisane kulture nije trebalo privatizirati. Kad je privatiziran kako je nismo imali izbora nego napraviti novu novinu te smo potkraj rujna osnovali tvrtku Zadarski list, a ja sam u listopadu postao prvi zaposlenik tvrtke koja nije imala ni sjedište ni urede i prvi glavni urednik novine koje nije postojala, ispričao je priču o nastanku novine koja je na dug put krenula iz prostorija Udruge prognanika Škabrnja. Istaknuo je kako je ideja bila da se list samofinancira od čitatelja i oglašivača. Dodao je kako je bilo i onih skeptičnih koji nisu vjerovali u uspjeh ove novine, ali kako vjeruje da im je svima drago što su pogriješili u prognozama. Ovakve prognoze, rekao je, tada su bile realne, jer smo novinu pokrenuli 3. studenog 1994. godine u vrijeme kad je dvije trećine naše županije bilo okupirano, pod granatama, bez vode, struje i ikakvih materijalnih preduvjeta te se zaista činilo kao uzaludni potez, osim nama nekolicini entuzijasta. Uz prvog direktora Tomislava Marijana Bilosnića u prvoj su redakciji bili i Ivica Marijačić, Elza Radulić, Bernard Paleka, Drago Marić, Zvonko Kucelin i Helena Roguljić.

Rasprodan do podne

​ - Zadarski list se od prve svidio ljudima te je prvi broj bio rasprodan već do podne, a kroz godine je tiraža stalno rasla te smo došli na 12.000 primjeraka. Zadarski list je bio zanimljiv medijski, ali i poduzetnički projekt. Tako smo iz prognaničke sobice došli do boljih prostorija jer je u vlasništvo ušao Ante Jurjević, tadašnji Zadarkomerc, koji je uložio mnogo u novinu. Međutim, njegova je tvrtka propala, a mi smo uspjeli spasiti novinu te je tada u novinu ušla Tankerska plovidba, istaknuo je Jusup i dodao kako sadašnje vlasti ne smiju dozvoliti da se ovoj novini nešto dogodi jer bi to bio i njihov neuspjeh. Svima je u interesu da Zadarski list ide dalje, zaključio je.

Nakon njega okupljene je pozdravio i aktualni direktor te glavni urednik Šenol Selimović.

- Počašćen sam da se ova svečanost događa u vrijeme kada sam ja na mjestu glavnog urednika. Zadarski list ima svoj početak, sadašnjost, ali važna je i budućnost. Svaki projekt koji nadiđe svoje kreatore ima realno opravdanje, a Zadarski list je to dokazao. Nadam se da će i dalje ostati sastavni dio ukupnog društvenog i javnog života ovoga grada i regije te da će se za njega pobrinuti ne samo tržište, nego i oni koji obnašaju javnu vlast. Zadarski list jest privatna novina, ali isto tako, ni jedan medij u Zadru, ne prati tom dubinom ono što se događa u našem gradu. Ni jedan medij ne ulazi toliko u škole, vrtiće, kulturne ustanove, ne donosi toliko informacija iz svih segmenata društvenog života te tako afirmira cijeli naš javni život, kao što to čini Zadarski list. On već sada funkcionira kao neka vrsta javno-medijskog servisa te su to argumenti zašto bi društvena zajednica trebala biti zainteresirana da se taj projekt nastavi, istaknuo je Šenol Selimović.

Zamjenik župana Šime Mršić rekao je kako je obavljanje javne djelatnosti, a takve su sve one koje Županija kao jedinica regionalne uprave obavlja, po samoj definiciji je služenje narodu koji jest javnost.

Zanimljiva kronika grada

Okupljene su pozdravili i zamjenik župana Šime Mršić koji je istaknuo kako svako jutro uz kavu pročita Zadarski list.

- Da bi naš rad bio vidljiv, mediji nam mogu pomoći. Stoga su oni ti koje smo uvijek doživljavali kao partnere i suradnike, Zadarski list već 25 godina sustavno prati sva događanja na našem području pa time i naš rad. Uloga jedine dnevne novine u medijskom prostoru Zadarske županije od iznimnog je značenja, ali je ujedno i vrlo teška i odgovorna za one koji tu novinu stvaraju. Hrvatski medijski prostor općenito je vrlo dinamičan i teško je u njemu ostati objektivan, ne kliznuti u žutilo i senzacionalizam, ostati kvalitetan. Iskreno vjerujem da će Zadarski list nastaviti svoj put u tom pravom smjeru te da ćemo i dalje svi u Zadarskoj županiji uz prvu jutarnju kavu posezati upravo za njim, istaknuo je Mršić.

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako je Zadarski list zanimljiva kronika grada, a za svakog od nas je i prozor u vlastito dvorište. Upravo taj pogled omogućuje i nama da se zbližimo i upoznamo kroz nove informacije o ljudima i događajima koji nas nadograđuju i čine ponosnima. Zadarski list kroz ovo vrijeme postojanja odgovorno nam donosi svaku informaciju vrijednu naših spoznaja te potiče na stvaranje vlastitih prosudbi utemeljenih na činjenicama, ali i na stavovima novinara, istaknuo je Dukić dodavši kako su novinari ti koji ih potiču na širenje horizonata. Za kraj je čestitao svima koji su kroz rad u ovom listu dali doprinos zajednici.

​Svečanost su nastupima uljepšali glazbenici Zoran Jelenković te Marina Tomašević, a sve je vodila zadarska glumica Tamara Šoletić.

Na svečanosti su uručena posebna priznanja osobama i tvrtkama koje svojim dugotrajnim doprinosom i radom zadužile list, a to su Nedjeljko Jusup i Zvonko Kucelin, kao i Tankerska plovidba i OTP banka koje su kroz cijeli niz godina bile stalni poslovni partner listu.


Poseban poštanski žig

U povodu obilježavanja velike obljetnice novine Hrvatskog filatelističkog društva Zadar uključilo se u proslavu ove velike obljetnice te su izradili poseban poštanski žig i prigodnom omotnicom na kojima piše »Zadarski list 25 godina s vama«.

- Nadamo se da će velik dio pošte, prije svega pisama i razglednica biti pečatirano ovim žigom te će tako informacije o 25. rođendanu Zadarskog lista stići u mnoge domove diljem Hrvatske i svijeta, rekao je Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar.

Čestitka vlasnika

Čestitku i lijepe želje u povodu 25. rođendana, uputio je Ivica Božan, predstavnik JOJ Media House, vlasnika Zadarskog lista.

- Iznimno mi je žao što danas nisam u mogućnosti biti s vama, ali vas molim da svim nazočnima na svečanosti prenesete moju ispriku i želju da još dugi niz godina ostvarujemo uspješne rezultate s ciljem daljnjeg razvitka projekta Zadarskog lista, poručio je Božan.

Kucelin: Sjećam se samo lijepih stvari

- Osjećam se sjajno, vrte mi se filmovi i sjećanja svih ovih 25 godina. Bilo je svakakvih trenutaka i teških i lijepih, ali samo se sjećam lijepih stvari. Kad pogledam stare fotografije vidi se kako smo bili kao jedna obitelj koja je živjela sretno, družili smo se, pjevali zajedno, jeli, išli na izlete. Problema je bilo i bit će, ali oni su tu da se riješe i ide se dalje u mnogih 25 godina, rekao je ponosno Zvonko Kucelin, jedan od osnivača Zadarskog lista te glavni urednik fotografije.

Balić Nižić: Veliki pothvat

- Osnivanje Zadarskog lista zaista je velik pothvat te je postao dnevno glasilo koje čini dostupnim razne informacije u sam grad i okolicu. Osim toga svoj prilozima redovito su pratili sve ono što se događalo na Sveučilištu. Također, naši bivši studenti su sudjelovali u kreiranju vijesti te rade u novini, rekla je Nedjeljka Balić Nižić, prorektorica za studije i studente.

Tamara Šoletić: Zadarski neizbježan uz kavu

- Zadarski list naša je dnevna novina koja je neizbježna uz kavu. Tamo pročitamo sve što je aktualno u gradu te se zahvaljujem na praćenju kulture. Čim dobijem Zadarski list okrećem na stranice kulture, a potom čitam dalje sve redom, rekla nam je Tamara Šoletić, poznata zadarska glumica.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno