Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Među kvizaškim ekipama najbolji UNPROFOR

04.11.2020. 10:19


Pub kvizovi zadnjih su godina vrlo popularan način zabave i razonode i za mlade i stare, kako na razini države tako i u našem gradu. Kako im i samo ime kaže, ovakvi kvizovi održavaju se u kafićima koji na neki način predstavljaju hrvatsku inačicu pubova. Kviz vodi određena osoba koja uglavnom i sastavlja pitanja, a zainteresirane ekipe na komad papira pišu svoje odgovore koji se kasnije ispravljaju te se formira lista sudionika po ostvarenim bodovima radi utvrđenja pobjednika koji u velikoj većini slučajeva bivaju na neki način nagrađeni. Vrijedni studenti Sveučilišta u Zadru već godinama organiziraju studentski pub kviz. I u jesen 2020. kviz se održava, svakog drugog petka, u caffe baru Bizarre u staroj gradskoj jezgri. Od sveučilišne godine 2019./2020. ovo natjecanje vode i organiziraju Ivan Kolić i Dino Horvat, obojica studenti Sveučilišta u Zadru. Ono što studentski pub kviz razlikuje od većine ostalih zadarskih kvizova jest što je neprofitan, odnosno nije potrebno platiti kotizaciju kako bi se sudjelovalo.


Osam najboljih ekipa igra doigravanje
– Kviz se sastoji od 32 pitanja od kojih je svako popraćeno glazbom koja je na neki način povezana s pitanjem ili predstavlja pomoć pri njegovom rješavanju. Ranije se sastojao od njih 40. Uz odgovor na pitanje traži se i ime izvođača pjesme koja je uz njega puštena. Točan odgovor na pitanje nosi dva boda, a točno naveden izvođač još jedan bod, kaže Kolić, inače apsolvent na studiju geografije koji je u Zadar došao studirati iz Đakova. Teme pitanjam kako napominje Kolić, u pravilu biraju po osjećaju, a nekad uvrste više pitanja iz određenih tema kad sudionici smatraju da ih nedostaje. Ponekad traže povratnu informaciju od igrača te ih zamole da tijekom kviza napišu na papir s odgovorima svoje dojmove. Ljudi su u pravilu zadovoljni.
– Tijekom sezone se skupljaju bodovi te se na temelju njih formira rang lista, a potom osam najboljih ekipa igra doigravanje. I ostale ekipe igraju, one koje nisu zauzele jedno od prvih 8 mjesta, ali ne konkuriraju za glavnu nagradu. Na svakom kvizu pobjednik osvaja bocu žestokog pića, najčešće whiskeya. Drugoplasirani dobivaju bocu bijelog vina i bocu mineralne vode dok je nagrada predviđena za treću ekipu runda pića, objašnjava Kolić dodajući kako je prije preuzimanja vođenja kviza svaka je ekipa sastavljala po jedan kviz u sezoni.
– Sad pitanja radimo mi organizatori. Time se sprječavaju moguće manipulacije, a i osigurava se održavanje kviza jer znalo se dogoditi da pojedine ekipe ne ispune obveze oko sastavljanja pitanja te je cijela situacija bila neorganizirana.


Redovito dolaze isti igrači
– Naš cilj je da svi u kvizu uživaju, a ne da pitanja budu preteška. Redovito nam dolaze isti igrači, a možemo izdvojiti ekipu UNPROFOR kao jednu od najboljih. Morali smo nažalost smanjiti broj ekipa na njih 15 te smanjiti broj igrača po timu s pet na četiri, a interes je mnogo veći. Prije donošenja epidemioloških mjera znalo je igrati skoro duplo više ekipa, govori Kolić naglašavajući kako su i oni i caffe bar Bizarre kao mjesto održavanja kviza zadovoljni suradnjom.
– Prostor je dobar, dobro opremljen, u centru grada. Oni su ti koji osiguravaju redovne nagrade najboljim ekipama. Mi kao organizatori donosimo samo laptope, a kafić osigurava ostalu opremu.
Dotaknuli smo se nekih pomalo spornih pitanja s kojima se organizatori susreću prilikom kontakata s nekim igračima.
Kolić nam je istaknuo kako ovaj kviz, koji na neki način nadopunjuje iskustvo studiranja u Zadru, većinom igraju studenti kojima je i namijenjen, ali neke ekipe dovode pojačanja koja nisu studenti, što nije problem, ali organizatori mole i preporučuju da ne bude previše takvih igrača sa strane. Mnogo je niži stupanj tolerancije prema varanju.
– Uvijek netko pokušava koristiti google ili shazam kako bi saznao odgovore na pitanja. Takvi se igraču prozovu i opomenu, za kraj je apostrofirao Kolić dodajući kako se uvijek potrudi doći ranije i provjeriti svu opremu kako bi kviz počeo u dogovoreno vrijeme. (Krešimir RADOŠ)
 




Pozitivno, zanimljivo


Pitali smo jednog od konobara u Bizarreu za njegovo mišljenje glede održavanja Studentskog pub kviza.
– Mislim da je pozitivno što se nešto zanimljivo događa u kafiću. Drago nam je što, na neki način, sudjelujemo u širenju znanja u našem gradu.
 


U potrazi za prikladnom nagradom


U ovom trenutku organizatori su u potrazi za prikladnom nagradom za ukupnog pobjednika aktualne sezone ovog pub kviza. Protekle su godine pobjednici osvojili putovanje. Zainteresirani potencijalni sponzori i više su nego dobrodošli javiti se putem facebooka organizatorima ovog neprofitnog kviza.