Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tadić: Najveća nam je nagrada uspjeti pomoći

04.11.2020. 10:16


Grb Grada Zadra dodijeljen je Caritasu Zadarske nadbiskupije za rezultate i zasluge u području društvenog i humanitarnog rada, kao i za djela humanosti i plemenitosti.
– Svakome je drago primiti nagradu, ali mi ne radimo svoj posao da bi nas netko nagrađivao, nama je najveća nagrada uspjeti nekome pružiti pomoć u trenutku kad je ona najpotrebnija. Ali, drago nam je da su naš rad i zalaganje prepoznati. To će nam u daljnjem radu biti i poticaj i obveza, kazala je Mirjana Tadić, pomoćnica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Caritas je osnovan na samom početku Domovinskog rata, točnije u studenome 1990. Jedna je od ključnih institucija pri pružanju raznih vidova pomoći, ali ne samo na crkvenom području, već i u suradnji s civilnim strukturama i na civilnom području. Caritas raznim programima pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. Uz potporu Grada i Županije, kao i svih dobročinitelja, jako je puno napravljeno u proteklih 30 godina.
– Ne smijemo se umoriti, moramo dati maksimum od sebe i pomoći onom kome je pomoć potrebna, a to je najčešće mali obespravljeni čovjek, rekla je Tadić ističući kako se svakog dana susreću s novim situacijama i nastoje se prilagoditi okolnostima kako bi potrebiti dobili pomoć.


Siti i zaštićeni
Pojavljivanjem koronavirusa ljudi su ostajali bez poslova i bez mogućnosti dodatne zarade pa su tada uvelike koristili Socijalnu samoposlugu. Međutim, tijekom ljeta je bilo slično kao i prethodnih godina, popustio je pritisak na Socijalnu samoposlugu, dok se već sad situacija pogoršava te su potrebe sve veće. Na sreću, u Caritasu su spremni odgovoriti na izazove današnjice i pružiti pomoć. Trenutno usluge Socijalne samoposluge koristi oko 450 obitelji, odnosno oko 1.300 članova.
A u Pučkoj kuhinji je oko 300 korisnika. Prilagodili su se uvjetima, pakiraju obroke, dostavljaju, a sve s ciljem da nitko ne ostane gladan, ali i da se poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke kako bi izbjegli zarazu što im je dosad pošlo za rukom.
– U Pučkoj kuhinji su nam uglavnom samci koji iz raznoraznih razloga nisu u mogućnosti sami sebi pripremiti topli obrok, stari i nemoćni, bolesni. Na neki način smo napravili razliku između Pučke kuhinje i Socijalne samoposluge. S druge strane, u Socijalnoj samoposluzi su obitelji koje, uz sve troškove života, nemaju dostatna sredstva za život. Želimo svima pomoći, naglasila je Tadić dodajući kako Pučka kuhinja u Benkovcu ima oko 100 korisnika.
– Caritas ne dijeli samo materijalnu potporu, Caritas djeluje i kroz Obiteljsko savjetovalište. Naši savjetodavci svakodnevno rade, na tom je polju velik pritisak. Ova neizvjesnost ostavila je itekako traga na ljude, na obitelji. Treba pomoći i podržati. Primamo sve kojima je pomoć potrebna i to je besplatno. Potrebe su puno veće nego prije, ali to je globalni problem, izjavila je Tadić tumačeći psihološku pomoć koju također svakodnevno pružaju.
– Zdrava obitelj je zdravo društvo, temelj svega, svi zajedno moramo raditi na tome, zaključila je Tadić dodajući kako želi da obitelj bude na prvome mjestu.


Dar s neba
U Prenoćištu sv. Vinka Paulskog nalazi se 12 muških postelja, a trenutno je 8 korisnika. Tijekom karantene su se prilagodili i bilo je stalno otvoreno i dostupno, sada je otvoreno od 20 do 8 h, a u zimskom periodu, bit će od 14 h do 8 h. U slučaju zatvaranja (lockdowna), prilagodit će se i tome i omogućiti im, kao i do sada, sve potrebno za život.
– Uvijek apeliramo na ljude, na susjede, na sve koji znaju da je nekome potrebna pomoć, neka nam jave. Obilazimo ljude, moramo uvijek biti susretljivi, a posebno sada, istaknula je Tadić napominjući kako nema razloga za sram i da su svi dobrodošli.
Prijavili su se za sredstva iz Europskog socijalnog fonda i njihov je projekt pozitivno ocijenjen. Trenutno su u zadnjim pripremama za raspisivanje javnih nabava kako bi mogli ta sredstva implementirati u Pučku kuhinju i Socijalnu samoposlugu.
– To su sredstva koja su nam došla u pravo vrijeme, kao dar s neba. Gospodin se pobrinuo da to bude baš kad treba. Imamo puno planova, uz Božju providnost sve ćemo ostvariti, kazala je Tadić.
Ta će sredstva usmjeriti na obilnije obroke u Pučkoj kuhinji te na bogatiju ponudu u Socijalnoj samoposluzi što će svakako biti silno korisno u neizvjesnim i nesigurnim vremenima i okolnostima koje su pred nama i koje valja, imajući na umu i brigu za drugog, što lakše prebroditi. (Doris BABIĆ)