Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ni nova vremena nisu promijenila staru naviku čitanja

04.11.2021. 12:50


Gradska knjižnica Zadar oduvijek je bila mjesto susreta svih generacija željnih dobre knjige i druženja. Bilo da dolaze po knjigu, glazbu ili samo na druženje, posjetitelji se osjećaju ugodno, a djelatnici Knjižnice uvijek se trude poboljšati taj ugađaj. Iako je pandemija koronavirusa promijenila neke navike, mnogi se nisu htjeli odreći odlaska u knjižnicu, a Gradska knjižnica omogućila je sve kako bi ta navika i ostala. Ponosni su, ističu, na brzu prilagodbu na nova vremena.


Uzajamna podrška korisnika i Knjižnice
– Nedavno je u Umagu održano 13. savjetovanje za narodne knjižnice. Iz naše Knjižnice na skupu je sudjelovalo 11 djelatnika s različitim temama. U pripremi izlaganja na temu prilagodbe poslovanja posebnim uvjetima rada tijekom pandemije, prisjećajući se tog razdoblja, od zatvaranja u ožujku 2020. do postupnog otvaranja i rada s korisnicima, arhivirani materijali pokazali su da smo ipak uspjeli održati i zadržati razinu usluge, dostupnost građe, programe i korisnici su to prepoznali, kaže Doroteja Kamber-Kontić ravnateljica Gradske knjižnice Zadar dodajući kako, iako su vremena bila teška, broj korisnika nije značajno pao.
– Na tome im hvala jer smo uzajamnom podrškom pokazali koliko smo jedni drugima važni, potvrdili su nam smisao postojanja. Tu smo za korisnike. Inače je to cijelo vrijeme misao vodilja, ostati zdravi (knjižničari) i (korisnicima) dostupni. Ono što je glavna odrednica rada Knjižnice u posebnim okolnostima je prilagodba, brza, sad i odmah. Planiranje da, ali i spremnost na promjenu plana ukoliko je potrebno. Početkom pandemije, programe i aktivnosti preselili smo na virtualne kanale, od čitanja tekstova, preporuka za čitanje, suradnje s drugim ustanovama u gradu (KLZ, dječji vrtići, škole), online poduka za korištenje sustava e-građani, digitalni sadržaji, izložbe, hibridno ili virtualno održani programi, govori Kamber-Kontić. Da nisu stali s radom dokazuju i brojni događaji koje su organizirali u tekućoj godini koju je Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija RH proglasila godinom čitanja. Programu se priključila i Knjižnica.


Mozak treba vježbati – čitanjem
– U Godini čitanja priključili smo se svima koji potiču čitanje. Ali činili smo to i ranije. Posebno kroz naše dugogodišnje programe poticanja čitanja, od koji bih posebno izdvojila program koji smo pokrenuli 2019. godine pod motom »Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem«. Cilj ovog programa bio je potaknuti mlade sportaše i njihove roditelje, koji dolaze na Športski centar Višnjik, na čitanje i druženje s knjigom pa smo tako brojnim sportskim klubovima predstavili Knjižnicu i knjige koje im mogu pomoći u sportskim aktivnostima kojima se bave. Suradnja se nastavlja i dalje i dobar je primjer rada s posebnim skupinama korisnika, objašnjava ravnateljica dodajući kako to rade već niz godina uključivanjem različitih dionika koji mogu doprinijeti širenju mreže čitanja, mjesta za čitanje, građe za čitanje.
– Podsjetit ću da već više godina kroz naša book crossing mjesta – Zračna luka Zadar, Marina Zadar i Nacionalni park Paklenica, ljudi koji se s različitih strana svijeta nađu na spomenutim lokacijama imaju mogućnost pronaći knjige za sebe, ali isto tako drugima ostaviti pročitano. Naravno, vodimo računa o zastupljenosti jezika, kaže Kamber-Kontić, pohvalivši inicijativu te dodavši kako je knjižničarima svaka godina – godina čitanja jer »to je naša zadaća, cilj i misija, čitanje, poticanje na čitanje, promicanje čitanja«.
Na Godinu čitanja nadovezuje se i Mjesec hrvatske knjige koji je u tijeku te je naglasak stavljen na hrvatske autore, a Knjižnica se, kao i svake godine, uključila raznim programima, u kojima svakako treba istaknuti gostovanja hrvatskih autora.




«Uključi se knjigom« za biblio-kombi
– Tradicionalno svake godine sudjelujemo u Mjesecu hrvatske knjige pripremom različitih programa. Tematsko usmjerenje ovog programa olakšava nam osmišljavanje programa. Tako smo ove godine ugostili Zorana Ferića, hrvatskog autora koji je samo koji dan nakon gostovanja u našoj Knjižnici primio nagradu Ksavera Šandora Đalskog za roman »Putujuće kazalište«. Gostovala je autorica Sanja Polak i družila se s učenicima osnovne škole u našem dvorištu ‘uživo’. U virtualnom okruženju predstavili smo knjigu »Znati(želja)« autorica Anite Peti Stantić i Vedrane Stantić u izdanju Naklade Ljevak. Svi programi tijekom MHK-a dostupni su na našim mrežnim stranicama, ističe Kamber-Kontić.
Osim raznih programa i događanja, Gradska knjižnica Zadar stalno radi na poboljšanju usluga pa je tako potpisan i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.02.1.1.12.0026) za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u svrhu provedbe projekta »Uključi se knjigom« s ciljem nabave biblio-kombija. Provedbom projekta osigurat će se novo vozilo te proširiti usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije Zadra. Gradska knjižnica Zadar je glavni partner, a partneri na projektu su i Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar. Također, u sljedećoj ih godini čekaju i dva proširenja – proširit će se Odjelom za mlade u sklopu budućeg Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade te novim ogrankom unutar obnovljene Providurove palače.


Proširenje u nove prostore
– U Centru ćemo imati nešto manje od 1000 kvadrata, a već znamo kako će nam tamo ići poseban odjel za mlade. Završen je idejni projekt opremanja te čekamo namještanje i otvaranje. Također, u Providurovoj palači otvaramo novi odjel gdje ide naša zavičajna građa, ali bit će prostor i za čitanje raznih časopisa te jedan manji dio za djecu, objašnjava Kamber-Kontić. Knjižnica uspješno surađuje s kulturnim institucijama, vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a nadaju se kako će i novi prostori povećati i učvrstiti te suradnje. Doroteja Kamber-Kontić na čelu je Gradske knjižnice već šest godina, a kako kaže, misao vodilja u radu joj je dostupnost i rad za korisnike, a veseli se i sljedećoj godini u kojoj ih očekuju mnoge promjene.
– Kao što sam ranije spomenula, tu smo zbog korisnika, posjetitelja, na usluzi i dostupni. Širenjem mreže knjižničnih usluga na području grada i županije, promišljanjem, praćenjem potreba, ali i predviđanjem potreba korisnika. Drugi mandat je u tijeku, planovi iz programa rada i danas su aktualni, poticanje čitanja, nove tehnologije, programi za posebne skupine korisnika i proširenje prostora, zaključila je ravnateljica.