Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za aglomeraciju zadarskog zaleđa procijenjena vrijednost oko 1,8 milijardi kuna

04.11.2021. 12:56


Na javni vodoopskrbni sustav priključeno je oko 94 % stanovništva Zadarske županije, dok je na sustav odvodnje u Zadarskoj županiji priključeno 45 % stanovništva. S obzirom na postojeću izgrađenost i razvijenost naselja, Zadarska županija je procijenila da stanje sustava za odvodnju otpadnih voda te vodoopskrbnog sustava u zaleđu nije tehnički zadovoljavajuće.
– Stoga smo krenuli s projektom bez kojeg nema održivog razvoja tog područja i to na vrijeme da se projekt stigne prijaviti za financiranje u sljedećem programskom razdoblju, kazao je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.
U rujnu 2020. godine predstavnici 12 općina i dvaju gradova Zadarske županije su s nositeljem projekta, tvrtkom Hrvatske vode potpisale Ugovor o sufinanciranju izrade studije izvodivosti za projekt Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa koji će obuhvatiti više od pola površine naše županije.
Izradom studijske dokumentacije u vrijednosti od oko 4 milijuna kuna trebao bi se odrediti obuhvat aglomeracije, kao i isplativost ovog projekta.
Radna verzija Studije predstavljena je nedavno u Benkovcu predstavnicima županije, gradova i općina te Hrvatskih voda.
Projekt »Studijska dokumentacija za izgradnju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela Zadarskog zaleđa« obuhvaća 13 općina (Ražanac, Novigrad, Posedarje, Gračac, Starigrad, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Polača, Poličnik, Zemunik Donji, Škabrnja, Galovac i Stankovci) i dva grada (Benkovac i Obrovac) unutar prostora Zadarske županije, a svrha mu je poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije.
Detaljnom obradom podataka te tehničkom i financijskom analizom u Studiji donio se zaključak da su optimalna rješenja ona koja spajaju više preliminarnih aglomeracija te smanjuju broj uređaja za pročišćavanje. Na predstavljanju je zaključeno kako će unutar 6 mjeseci biti dovršena konačna verzija Studije kao i izrada Elaborata zaštite okoliša. Nakon završetka Studije slijedi izrada projektne dokumentacije i definiranje isporučitelja usluge, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 1,8 milijardi kuna s PDV-om.


Longin: Izgradnja vodovoda i odvodnje ključ je podizanja kvalitete života
Kvalitetna i pouzdana komunalna infrastruktura bez sumnje je temelj kvalitete života naših građana, ali i svakom daljnjem gospodarskom razvoju. Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ podizanja kvalitete života naših stanovnika i dodatnog razvoja turizma, a u tijeku je realizacija dvaju velikih projekata koji su Zadarsku županiju opet pretvorili u veliko gradilište – zadarske aglomeracije i Aglomeracije Privlaka-Nin-Vrsi.
– Te dvije aglomeracije u vrijednosti su milijardu kuna, a uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora za još tri velike aglomeracije na području naše županije – Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan. Usporedno s tim, pripremamo i projektnu dokumentaciju za aglomeraciju koja će pokriti zaleđe naše županije, ali i za vodovodizaciju preostalog dijela zadarskih otoka koji je ključ ostanka na otocima, kaže zadarski župan Božidar Longin koji je ujedno član Upravnog vijeća Hrvatskih voda, državne tvrtke koja aktivno sudjeluje u ostvarenju svih navedenih projekata čijim završetkom će svi naši građani napokon dobiti jednak standard komunalnih usluga.
– Postavili smo, vjerujem, ostvariv cilj, da najmanje 100.000 naših stanovnika ima priključak na sustav vodovoda i odvodnje. Riječ je o značajnim sredstvima i vrlo opsežnim radovima što sve ne bi bilo ostvarivo bez razumijevanja i angažmana Vlade RH, resornog Ministarstva te Hrvatskih voda. Oni su nam uvijek velika potpora, kako za ove velike projekte, tako i za one manje, koje smo ostvarili u posljednjih nekoliko godina na području cijele županije, zaključuje župan Longin.