Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čačićeva Congama zatražila izuzeće suca, kupac odustao

Autor: Velimir Brkić

03.12.2008. 23:00
Čačićeva Congama zatražila izuzeće suca, kupac odustao

Foto: Velimir BRKIĆ



Zadarski odvjetnik Miše Papić, pravni zastupnik tvrtke Congama iz Trakošćana, članice grupacije Coning iz Varaždina u “vlasništvu” Radimira Čačića, zatražio je izuzeće Općinskog suda u Biogradu, odnosno raspravnog suca Igora Berghausa, predsjednika biogradskog suda, radi nedopustivosti ovrhe
Općinski sud u Biogradu na Moru jučer je i treći put uzastopce od mjeseca lipnja ove godine bilo poprište odgode javne dražbe za prodaju turističkog kompleksa Croatia u Sv. Filip i Jakovu, koji je u sastavu nekadašnjeg poljoprivrednog giganta Poljoprivredne zadruge Nova zora.
Zadarski odvjetnik Miše Papić, pravni zastupnik tvrtke Congama iz Trakošćana, članice grupacije Coning iz Varaždina u “vlasništvu” Radimira Čačića, zatražio je izuzeće Općinskog suda u Biogradu, odnosno raspravnog suca Igora Berghausa, predsjednika biogradskog suda, radi nedopustivosti ovrhe. Tom zahtjevu su se usprotivili pravni zastupnici PZ Nova zora, Splitske banke i Porezne uprave. Ipak, odluku o Congamovu zahtjevu donijet će Županijski sud u Zadru.
Na ročištu u lipnju cijena bila 82 milijuna kuna
Jedini nazočni ponuditelj, kupac koji je uplatio jamčevinu od 11 milijuna, zagrebački poduzetnik Dušan Božić, zbog nagomilanih imovinsko-pravnih zavrzlama oko Nove zore odustao je od jučerašnjeg javnog nadmetanja za kupnju TN Croatia. Radi se o zemljišnoj površini od 33.373 metara četvornih te turističkog kompleksa koji se nalazi između Jadranske magistrale i mora, a sastoji od troetažnog hotela Alba, sedam apartmanskih zgrada, recepcije, restorana, samoposluge, teniskih terena i pripadajuće infrastrukture procijenjene vrijednosti 110 milijuna kuna (15 milijuna eura).
Važno je napomenuti kako je na prvom ročištu za dražbu u mjesecu lipnju minimalna cijena prodaje bila tri četvrtine utvrđene vrijednosti, odnosno 82 milijuna kuna (11,2 milijuna eura). Prije dva mjeseca na drugom ročištu minimalna cijena prodaje bila je upola utvrđene cijene, po početnoj cijeni od 55 milijuna kuna (7,5 milijuna eura). Nekadašnji filipjanski ponos jučer se, budući da je riječ o trećem dražbovnom krugu, mogao prodati bez ograničenja najniže cijene u odnosu na utvrđenu vrijednost. A kako je na javnu dražbu pristupio tek jedan kupac, Zagrepčanin Dušan Božić, turistički kompleks vrijedan 110 milijuna kuna mogao se prodati za sramotno ništavnih 11 milijuna kuna (1,5 milijuna eura), odnosno tek jednu kunu više od upale jamčevine koja iznosi 11 milijuna kuna.
A od kuda bi se onda svi naplatiti da se imovina Nove zore jučer prodala u tek 10-postotnom iznosu stvarne cijene. Naime, zbog nagomilanih dugovanja ali i zbog atraktivnosti terena svi bi se htjeli nekako očešati uz posrnulu “kravu muzaru “, nekadašnji ponos Filipjakova, Dalmacije i bivše države. Hipoteka je na cijelo apartmansko naselje.
Nova zora kraja nema
Ipak, ako nekretnina nije prodana ni na trećem ročištu, sud bi trebao postupak obustaviti. Ovrhovoditelj je ovlašten nakon proteka tri mjeseca od održanoga trećega ročišta ponovno zahtijevati prodaju nekretnine, ali tada pod uvjetima kao da prvi put predlaže ovrhu uz minimalnu cijenu od 82 milijuna kuna. U troškove ovrhe priznat će se i troškovi prethodnih pokušaja prodaje nekretnine. Noćna mora, agonija duga preko 20 godina, traje predugo, nadasve predugo. Priči o Novoj zori nikad kraja.
Ovaj su kompleks prije dvadesetak godina zajednički gradili mjesna Poljoprivredna zadruga Nova zora te varaždinski Coning. Zadruga je godinama u velikoj krizi, a u međuvremenu je Splitska banka odlučila aktivirati svoju hipoteku nad nekretninama Nove zore, odnosno na apartmanskom naselju Croatia. U nadasve zamršenoj priči u Congami Splitsku banku optužuju zbog nezakonite prodaje tuđeg vlasništva, Općinski sud u Biogradu zbog neprovođenja odluke Visokog trgovačkog suda u Zagrebu o upisu vlasništva Congame nad dijelom apartmana, a PZ Nova zora zbog nezakonite uknjižbe vlasništva. Congam (Coning turizam) vlasnik je 39 od 130 apartmana u TN Croatia, a PZ Nova zora, koja je prema nekim procjenama vrijedna oko 200 milijuna kuna, u dugu je oko 65 milijuna kuna, od čega 43 milijuna Splitskoj banci i 16 milijuna kuna Poreznoj upravi. Tu su i nikad do kraja riješeni međusobni odnosi između Željka Mikulića i Milenka Mikulića “okorjelih” suparnika, u nesmiljenoj borbi za vlasništvo nad PZ Nova zora. Tu je i Filipjanac Josip Brzić i drugi djelatnici iz PZ Nova zora koji su na Trgovačkom sudu u Zadru ishodili ništavne dosadašnje odluke zadrugara.
Congama je Državnom odvjetništvu u Zadru i Uskoku podnijela kaznenu prijavu protiv suca i predsjednika biogradskog suda Igora Berghausa, a zbog, kako kažu, nepoštivanja pravomoćnih sudskih odluka i nesavjesnog rada u službi. Također poslan je i dopis ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću s molbom da sukladno svojim ovlastima osigura zakonito postupanje Općinskog suda u Biogradu na moru, a čija se reakcija također očekuje ovih dana. Turističko naselje Croatia u suvlasništvu je Congame no bez upisanog etažnog vlasništva u zemljišne knjige, što je uzrokovalo današnju situaciju, i kako tvrde u trakošćanskoj tvrtki, potencijalnih 36 milijuna izravne štete za Congamu.