Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mate Beretin iz Radovina dobitnik Plave vrpce

Autor:

03.12.2008. 23:00
Mate Beretin iz Radovina dobitnik Plave vrpce


Posada “Towade” pod zapovjedništvom Mate Beretina spasila je 26 kineskih pomoraca
Richard Kostić-Riči u pojedinačnoj i posada japanskog tankera “Towada” pod zapovjedništvom kapetana Mate Beretina u momčadskoj konkurenciji primili su jučer prestižno priznanje “Plava vrpca Vjesnika” za pothvate spašavanja ljudskih života i imovine na moru. Vrijedna priznanja za hrabrost u spašavanju drugih, pri čemu su nesebično opasnosti izložili i vlastite živote, uručena su im na prigodnoj svečanosti u opatijskom hotelu Kvarner, gdje je “Plava vrpca Vjesnika” dodijeljena po četrdeset i drugi put. Svečanosti dodjele priznanja prisustvovali su, uz brojne druge goste, i predstavnici japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, budući da je tanker “Towada”, čija je posada spasila živote 26-orice kineskih pomoraca u olujnom nevremenu, u vlasništvu japanske tvrtke NYK, a sama akcija spašavanja imala je velik odjek u japanskoj javnosti i medijima. Zapovjednik broda Mate Beretin iz Radovina kod Zadra, primajući priznanje istaknuo je da bi unatoč teškim uvjetima spašavanja po valovima višim od sedam metara, ponovno učinio isto.
– To mi nalaže ne samo pomorski kodeks časti, već i moja vlastita savjest, odgoj i korijeni pomorstva u mojoj obitelji, rekao je Beretin, zahvaljujući čijem vještom upravljanju golemim 330-metarskim tankerom u iznimno teškim uvjetima su spašeni životi 26 članova posade kineskog broda “Jeinshan”, koji je potonuo kod Filipina. Posada je napustila brod u malom, sedam metara dugom otvorenom čamcu za spašavanje, koji je kapetan “Towade” uspio uzeti u zavjetrinu, nakon čega su iscrpljeni kineski pomorci izvučeni na palubu tankera. Zapovjednik i upravitelj stroja “Jeinshana” odbili su napustiti brod, te nažalost s njim i potonuli u morske dubine, dokazujući time još jednom kako će pomorac prije izgubiti život nego brod.
Umirovljeni pripadnik specijalnih postrojbi Hrvatske vojske Ričard Kostić-Riči plavu je vrpcu zaslužio brojnim akcijama spašavanja na moru, od kojih se u ovoj godini izdvaja izvlačenje dvojice francuskih kanuista iz mora kod Velog Lošinja po olujnoj buri, kao i iznimno zahtjevna operacija spašavanja kupača Žarka Mamića kojeg su tri metra visoki valovi prijetili baciti na oštre stijene u Velom Lošinju. Kostić je, uz pomoć prijatelja Slavena Felkera, svojim gumenjakom uspio prići nesretnom kupaču, riskirajući da valovi i njegov čamac bace na hridi udaljene svega pet-šest metara, te ga izvući iz mora.