Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Najpopularniji kokteli na bazi votke

Autor: Siniša Klarica

03.12.2008. 23:00
Najpopularniji kokteli na bazi votke

Foto: Sebastian GOVORČIN



Mario Putica pobjednik je ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja barmena koje je preksinoć održano u hotelu Vicko u Starigradu. Njegov koktel „Power of Love” pobijedio je ispred koktela kojeg su spremili drugoplasirani Stojan Krizman iz Slovenije i trećeplasirani Jure Vojković iz Splita. Nagradu za stručni rad primio je mladi Ivan Katić iz Starigrada. Natjecanje je organizirala Hrvatska udruga barmena, a njezin predsjednik Frano Stjepović naglasio je da je natjecanje u „Vicku” do sad privuklo najveći broj natjecatelja. Njih 46 iz deset zemalja, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Italije, Poljske, Mađarske, Estonije, Češke i Danske natjecalo se u disciplini „Long Drink”.
– Riječ je o pripravci mješavina koje su izuzetno popularne među mladima. Barmen može biti samo mlad čovjek jer se radi o poslu koji ne poznaje radno vrijeme, osobito u sezoni. Mi se trudimo da barmen nije samo prodavač pića na šnakovima naših barova, već osoba koja predstavlja jedan od turističkih proizvoda čiji je cilj da gost bude zadovoljan. Inače svake godine organiziramo jedno regionalno, jedno nacionalno i jedno međunarodno natjecanje barmena. Cilj svih tih naših aktivnosti je promicanje kulture jela i pića kao dijela turističke ponude, rekao je Stjepović, inače predsjednik uprave dubrovačkog hotela Lero.
Natjecanje barmena dio je izvansezonskih aktivnosti udruge, ali su u suradnji s Ministarstvom turizma pripremljene razne edukacije za 220 registriranih članova. Stjepović kaže da se u cijena ovako spravljenih koktela kreće između 35 i 60 kuna, a riječ je o pripravcima koji se spravljaju pretežito ljeti i sadržavaju malo, 4 cl alkohola, 3 cl sirupa, dosta leda a ostatak čine voćni sokovi, tonic ili coca-cola. Prema Franu Stjepoviću, zadnjih se nekoliko godina u Hrvatskim barovima najviše konzumiraju kokteli na bazi votke u kombinaciji s coca-colom, orange juiceom i sokom od ananasa. Također, kaže Stjepović, popularni su Pina – Colada i Cosmopolitan.
 


 “POWER OF LOVE”


Za pripravak ovog koktela Marija Putice potrebno je:
3 cl vodke, 1 cl Apricorta, 1 cl Grenadina i 10 cl Tropic-soka.