Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Povratak doma zdravlja

Autor:

03.12.2008. 23:00
Povratak doma zdravlja

Foto: Alenka FESTINI



Imenovat ćemo v.d. ravnatelja koji će napraviti sve potrebne radnje za početak funkcioniranja doma zdravlja od izrade statuta do formiranja upravnog vijeća. Konačno smo uspjeli realizirati osnivanje doma zdravlja što je iznimno važno za grad Pag, rekao je Bukša
Od Nove godine u Pagu će napokon biti osnovan dom zdravlja. Spomenimo da su prije desetak dana gradonačelnik Paga Andreja Bukša, načelnik Općine Kolan Josip Zubović-Pipe i načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić bili na sastanku kod zadarskog župana Stipe Zrilića gdje je sa Županijom potpisan Sporazum o sufinanciranju Doma zdravlja Pag.
Prema tom sporazumu Dom zdravlja financirat će se sa 750.000,00 kuna, a sudjelovat će Zadarska županija s 150.000,00 kuna, Grad Pag s 300.000,00 kuna te općine Povljana i Kolan sa po 150.000,00 kuna.
Gradonačelnik Bukša potvrdio je kako je sporazum potpisan na zadovoljstvo svih i za nekoliko dana ide na Županijsku skupštinu.
– Čim to prođe imenovat ćemo v.d. ravnatelja koji će napraviti sve potrebne radnje za početak funkcioniranja doma zdravlja od izrade statuta do formiranja upravnog vijeća i slično. Eto, konačno smo uspjeli realizirati i osnivanje doma zdravlja što je iznimno važno za grad Pag, rekao je Bukša.
Inicijativa oko osnivanja doma krenula je još prošle godine, kada su četiri liječnika ambulante Pag, dr. Vesna Uljančić, dr. Željko Vragović, dr. Ivan Šupraha i dr. Mauro Bistričić, javno ukazali na problem prekovremene satnice tijekom vikenda, praznika, blagdana kao i noćnih sati. Oni su tražili pomoć od Doma zdravlja Zadarske županije da se ambulanti Pag dodijeli još jedan liječnički tim, kako bi im se rad u dežurstvima olakšao. No, pomoć nisu dobili.
Podršku paškim liječnicima, dali su mnogi građani Paga, Povljane i Kolana, s područja koja pokrivaju paški liječnici. Upravo s tom podrškom, građani su samoinicijativno pokrenuli peticiju građana pod naslovom “Za osnivanje Doma zdravlja Pag”, a ta je upućena na nekoliko adresa i institucija. Pitanje doma zdravlja u Pagu pokrenuli su novinari kada su shvatili da postoji zakonska odredba o osnivanju koju Zadarska županije nije poštovala.
Liječnici iz paške ambulante vijest o skorašnjem osnivanju doma zdravlja primili su s velikim zadovoljstvom. Istaknuli su da je Pag do 2004. godine imao dom zdravlja, ali kroz razne birokratske zavrzlame on je ukinut.
– Je li to sada stvarno konačno, pitali su paški liječnici. Njihove reakcije su pozitivne i kažu kako će konačno dobiti priliku sami sebi organizirati posao. I građani Paga pozdravili su potpisivanje sporazuma i konačno osnivanje doma zdravlja u Pagu.