Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slijepima bliža knjižna građa

Autor:

03.12.2008. 23:00
Slijepima bliža knjižna građa


Osim tehničke opreme nabavili smo knjižničnu građu i to početnice na brajici, zvučne knjige na CD-ima i audiokasetama za djecu predškolskog i školskog uzrasta te s područja lijepe književnosti i popularne znanosti za odrasle, dodala je Bukvić
U Znanstvenoj knjižnici Zadar jučer je prezentirano 35.000 kuna vrijedno računalo s dodatnom opremom za slijepe i slabovidne osobe koje će im omogućiti korištenje knjižnične građe, ali i pretraživanje interneta i rada na računalu. Ovim je predstavljanjem Znanstvena knjižnica obilježila jučerašnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
– Cilj ovog projekta je ravnopravna uključenost slijepih i slabovidnih osoba u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, rekla je prilikom predstavljanja Milenka Bukvić, ravnateljica Znanstvene knjižnice i zahvalila HT-u, Gradu Zadru i Zadarskoj županiji koji su financijiski pomogli nabavu ovog uređaja.
Bukvić je objasnila kako ova usluga uključuje nabavu tehničke opreme i to računala s govornom jedinicom, čitačem ekrana i ručnim računalom, MP3 CD player s kasetofonom i slušalicama. Osim ovoga nabavili su i elektroničko povećalo za slabovidne namijenjeno čitanju novina i časopisa te računalni program za uvećanje sadržaja na ekranu.
– Osim tehničke opreme nabavili smo knjižničnu građu i to početnice na brajici, zvučne knjige na CD-ima i audiokasetama za djecu predškolskog i školskog uzrasta te s područja lijepe književnosti i popularne znanosti za odrasle. Također smo nabavili i udžbenike, stručne i znanstvene knjige na CD-ima i kasetama za potrebe studenata, dodala je Bukvić.
Do kraja godine knjižnica namjerava nabaviti Brajev redak i pisač na brajici kao i mikrofilm skener koji će omogućiti bržu digitalizaciju građe i uporabu te građe za slijepe i slabovidne osobe.
Na predstavljanje računala došao je i Branko Began, predstavnik Udruge slijepih Zadarske županije koji je zahvalio svim donatorima koji su omogućili nabavu ovog vrijednog uređaja.
– Do sada se uložilo mnogo truda, ali još se treba uložiti kako bismo slijepe unaprijedili da se služe računalima i da su na taj način bliži svojoj okolini, rekao je Began.


 IZ PISANOG U GOVORNI OBLIK


Ovo je u principu normalno računalo s malo jačim hardverom koji ima poseban program koji informacije s ekrana prevodi iz pisanog u govorni oblik i na taj način ih “čita” slijepoj ili slabovidnoj osobi, objasnio je jučer okupljenima Igor Čolak, djelatnik knjižnice koji je pomogao uspostavu usluge za slijepe i slabovidne osobe.




 KORAK NAPRIJED


Rad na računalu demonstrirao je Denis Rudić koji je u potpunosti slijep i na ovaj način mu je olakšano služenje računalom kako za učenje tako i za zabavu, odnosno pretraživanje interneta ili elektroničke pošte.
– Studiram psihologiju i ovo računalo će mi uvelike olakšati učenje i pripremanje ispita jer ovdje mogu u miru učiti, rekao je Rudić. On je objasnio kako je potpuno slijep već deset godina zbog dijabetesa i kako mu u svakodnevnom životu pomaže njegova vjerna pratnja kujica Taša koja je školovani pas vodič slijepih. Uz nju živi već pet mjeseci, a prije nje je devet godina imao još jednu kujicu koja je, kako je rekao, otišla u zasluženu mirovinu. Rudić je ispričao kako je kroz godine doživio mnoge neugodne situacije zbog needuciranih ljudi koji mu nisu dopuštali ulazak u neke zgrade sa psom. Ipak, kaže kako se u zadnjih pet godina situacija počela mijenjati nabolje.
– Moramo još mnogo raditi na osamostaljivanju i zapošljavanju slijepih osoba u Zadarskoj županiji, jer je od 250 slijepih osoba samo troje samostalnih, upozorio je Rudić.