Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uz Zadarski list na Sv. Nikolu – najljepši kalendar

Autor:

03.12.2008. 23:00
Uz Zadarski list na Sv. Nikolu – najljepši kalendar

Foto: Vedran SITNICA



Maričić je podsjetio da su teme prvih kalendara bili hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode. Zatim se naglasak stavio na zaštićene biljne i životinjske vrste, objedinjujući spoznaju o prirodnim vrijednostima kojima je Hrvatska bogata i koji traže našu brigu i zaštitu
Danas smo u Atriju predstavili kalendar za 2009. godinu koji ćemo našim čitateljima darovati sutra za blagdan Sv. Nikole. Zadarski list već šestu godinu zaredom daruje svoje čitatelje jednim kvalitetnim i cjelovitim kalendarom zajedno s ostalim članicama Hrvatske press grupe Novim listom, Glasom Istre i Glasom Slavonije, a sve u sklopu projekta “Zajedno za prirodu”. Radi se o kalendaru na 13 stranica, s odličnim fotografijama hrvatskih leptira koji su ovogodišnja tema. Ovogodišnji kalendar tiskan je u 100.000 primjeraka.
– Prostor na kojem ima leptira je onaj koji je ekološki očuvan, a gdje ima raznolikih leptira, radi se o teritoriju koji je sačuvao svoju raznolikost. U Hrvatskoj ima oko 200 vrsta dnevnih leptira i nekoliko tisuća noćnih. Ovu raznolikost jednim dijelom dugujemo činjenici da ne koristimo u potpunosti naše poljoprivredne potencijale, ali i raznolikosti teritorija Hrvatske, rekao je direktor Zadarskog lista Damir Maričić.
Maričić je podsjetio da su teme prvih kalendara bili hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode. Zatim se naglasak stavio na zaštićene biljne i životinjske vrste, objedinjujući spoznaju o prirodnim vrijednostima kojima je Hrvatska bogata i koje traže našu brigu i zaštitu.
Upravo su to prepoznali naši čitatelji koji pokazuju veliki interes za našim kalendarom. Time smo i mi dali naš doprinos očuvanju prirode, što je iznimno važno u današnjem vremenu kada se suočavamo s raznim globalnim klimatskim promjenama. Dodat ćemo da je ovo već dokazano uspješan projekt koji na izuzetno učinkovit način promiče vrijednost jedinstvenog hrvatskog okoliša, ali i pobuđuje svijest i odgovornost svakog od nas za nikad dostatnu skrb o prirodi. Sveukupna biološka i krajobrazna raznolikost predstavlja temeljnu vrijednost Hrvatske i glavni je resurs za daljnji razvitak gospodarskih i društvenih aktivnosti.
Današnjem predstavljanju prisustvovali su župan Stipe Zrilić, predstojnik Ureda državne uprave Zadarske županije Damir Valčić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije Ivo Dunatov, ravnateljica Znanstvene knjižnice Milenka Bukvić te drugi prijatelji Zadarskog lista i prirode.


 RAZNOLIKOST TEMELJ RAZVOJA TURIZMA I POLJOPRIVREDE


– Ovo je iznimno ekološki i edukativno vrijedan kalendar. Zadarska županija je prirodno i biološki raznolika te smo zainteresirani za očuvanje naše raznolikosti. Neke naše glavne razvojne grane temeljimo upravo na toj raznolikosti, a pritom prvenstveno mislim na turizam i poljoprivredu, rekao je župan Zrilić na predstavljanju kalendara.