Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne odustajemo od POS-a Crvene kuće

Autor: Siniša Klarica

03.12.2009. 23:00
Ne odustajemo od POS-a Crvene kuće


Predviđena je i gradnja osnovne škole, banke, pošte i još nekoliko popratnih sadržaja. Zadarski gradonačelnik time je odbacio sve prisutnije sumnje da, što zbog recesije, što zbog ispražnjene gradske kase, od POS-a na Crvenim kućama neće biti ništa


Iako bageri i građevinska mehanizacija još nisu ušli u prostor Crvenih kuća, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić najavio je da će POS Crvene kuće biti gotov već sljedeće godine. Riječ je o najvećem predizbornom obećanju iz područja socijale zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića, a u obuhvatu Detaljnog plana uređenja Crvene kuće gradit će se još socijalni, stanovi za potrebe MORH-a i stradalnika Domovinskog rata. Također, predviđena je gradnja osnovne škole, banke, pošte i još nekoliko popratnih sadržaja. Zadarski gradonačelnik time je odbacio sve prisutnije sumnje da, što zbog recesije, što zbog ispražnjene gradske kase, od POS-a na Crvenim kućama neće biti ništa.
Zemljište otkupljeno
– Nema ni govora da odustajemo od POS-a Crvene kuće. Kao što znate, Grad Zadar je otkupio zemljište i napravit će infrastrukturu. Za ovaj program rezervirano je 25 milijuna kuna iz gradskog proračuna za sljedeću godinu kad će biti gotov cijeli projekt, rekao je bez dvojbi zadarski gradonačelnik.
Prema posljednjim aktivnostima koje se provode Grad Zadar je za ostvarenje realizacije kompleksa „Crvene kuće” izradio je projektnu dokumentaciju i ishodovao lokacijske dozvole za izradu kompletne infrastrukture i rekonstrukciju i dogradnju prometnica koje su neophodne kako bi se kompleks, kada se izgradi, mogao spojiti na infrastrukturu predviđenu DPU-om. Riječ je o pristupnoj prometnici Ulica Krste Odaka i Ulica Frane Kršinića te obodnoj prometnici Ulica Ive Mašine i Ulica Josipa Hatzea. U istoj fazi, a za koju je već ishođena lokacijska dozvola je i projektna dokumentacija za izradu spoja kanalizacije od magistrale D8 do uređaja za pročišćavanje.
Zgrade sa 65 stanova za POS
Za te projekte prometnica izrađeni su i svi parcelacijski elaborati koje je potrebno predati na katastar na ovjeru, koji tako ovjereni budu sastavni dio dokumentacije za potvrdu glavnog projekta. Naime, ovjereni parcelacijski elaborati su, osim za potrebe ishođenja potvrde glavnih projekata ujedno i dokument koji je potreban za otkup ili dokup zemljišta za rekonstrukciju prometnica, jer obuhvatom DPU-a nije samo zaokruženo državno ili gradsko zemljište, nego i privatne parcele. Uređivanje imovinsko-pravnih odnosa na trasama nužno je kako bi se moglo krenuti u radove. Baš ova parcelacija stvarala je sumnju ili zabunu u javnosti o skorom završetku POS-a, jer se aktivnosti s tim u vezi protežu oko godinu dana.
Prema informacijam koje nisu u domeni Grada Zadra, a dio su obuhvata, financiranja i gradnje Crvenih kuća, APN je ishodio lokacijsku dozvolu za gradnju zgrade sa 65 stanova za POS, a MZOPU lokacijsku dozvolu za zgradu stradalnika Domovinskog rata. Grad Zadar trenutačno je u fazi traženja sredstava o ministarstva prosvjete za gradnju škole koja bi se također trebala graditi unutar Crvenih kuća.
Dogodine početak infrastrukturnih radova
– Ovisno o dinamici sređivanja imovinsko-pravnih odnosa i otkupa zemljišta za prometnice i infrastrukturne koridore, očekujemo da će tijekom 2010. početi gradnja infrastrukture te da će u trenutku završetka izgradnje prvih objekata, POS i zgrade za stradalnike, biti izgrađena potrebna infrastruktura, rekao nam je u kratkom razgovoru gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić.
Koliko će u konačnici koštati kvadrat POS-ovog stana nije poznato jer nije provedeno nadmetanje. Za razliku od POS-a Smiljevac gdje je kvadrat stanova bio ispod 600 eura, u Crvenim kućama, kažu dobri poznavatelji prilika u gradnji, je teško očekivati da će kvadrat koštati manje od 1.000 eura. Podsjetimo se, maksimalna cijena stanova POS-a je 1.109,37 eura za m/2. Toj hipotezi u prilog ide činjenica da je u Hrvatskoj na stotine neprodanih stanova. Dodatno, sve više građana ne može otplaćivati niti stanove koje su kupili po znatno skupljim „komercijalnim” cijenama od onih POS-ovih.
Oni koji drmaju hrvatskim građenjem teško da će olako dopustiti da im POS ruši posao ili postaje etalon za uspješno rješavanje stambenog pitanja građana Hrvatske. Riječ je o ogromnim maržama kojih se „građevinarci” neće olako odreći, a u tome dijelom i leži odgovor na pitanje zašto POS nije sasvim saživio. Realno, projekt POS-a Crvene kuće toliko je obuhvatom mali (riječ je o svega oko 4.000 kvadrata netto prostora 65 stanova) da ne može ugroziti „svekoliko” hrvatsko građevinsko poduzetništvo, ali može biti ogledi primjer kako se jeftinije, a vrlo često i kvalitetnije mogu graditi stanovi.


 ISHOĐENA GRAĐEVINSKA REGULATIVA




Do sada su za projekt infrastrukture obuhvata Crvenih kuća ishodovana lokacijske dozvole i izrađeni glavni projekti. Što se tiče infrastrukture unutar zone, čeka se potvrda glavnog projekta za 1. fazu odvodnje. Za drugu fazu koju čine prometnice, vodovod, javna rasvjeta u izradi je parcelacijski elaborat. Parcelacijski elaborati su u izradi i za rekonstrukcije Ulice Frana Kršinića i Ulice Krste Odaka.