Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“O nama uvijek s nama” – slogan za ispravne odluke

Autor:

03.12.2009. 23:00
“O nama uvijek s nama” – slogan za ispravne odluke

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na slogan “O nama uvijek s nama” smo se odlučili zbog toga jer je bez nas nemoguće donositi odluke o nama i za nas, a da one budu ispravne i u skladu sa Zakonom. Ni ovog puta naša Udruga ne izlazi na trgove i ulice s transparentima, da bi ukazivali na svoja prava, nego ovaj dan dostojanstveno obilježavamo, istaknuo je Anušić


U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se u cijelom svijetu na isti dan obilježava još od 1993. godine, zadarska Udruga invalida upriličila je jučer u Arsenalu tradicionalno druženje s članovima Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije pod motom “O nama uvijek s nama”.
Uvažavati različitost
Jučerašnjem su događaju, koji ova zadarska udruga u Arsenalu obilježava već četvrtu godinu zaredom, prisustvovali predstavnici i članovi Udruge te predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije, djeca OŠ Zadarski otoci i Dječjeg vrtića “Latica”, vrtića za djecu s poteškoćama u razvoju. Prisutnima se na samom početku obratio Ivan Anušić, predsjednik zadarske Udruge tjelesnih invalida, pozdravivši sve nazočne i to prvo članove Udruge, potom Stipu Zrilića, župana Zadarske županije, Josipa Kraljića, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, Vlatku Vučić Marasović, pomoćnicu pročelnika Ureda Župana, Jakova Vidovića, pomoćnika pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, djecu OŠ Zadarski otoci, s kojima je Udruga nedavno sklopila Povelju prijateljstva i njihovu novinarsku skupinu, kojima je jučerašnji događaj bio povod za stvaranje prvih novinarskih uradaka te djecu vrtića “Latica” i njihove učitelje i odgojitelje.
– Čast mi je zaželjeti vam dobrodošlicu na dan koji se obilježava još od 1993. godine kada je UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca radi postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu. Stoga na današnji dan brojne udruge osoba s invaliditetom diljem svijeta obilježavaju ovaj dan nizom različitih aktivnosti podsjećajući ostale kako različitosti treba uvažavati, kazao je Anušić, pojasnivši potom zašto se ove godine ovaj poseban dan obilježava pod spomenutim sloganom.
105 novih članova
– Na slogan “O nama uvijek s nama” smo se odlučili zbog toga jer je bez nas nemoguće donositi odluke o nama i za nas, a da one budu ispravne i u skladu sa Zakonom. Ni ovog puta naša Udruga ne izlazi na trgove i ulice s transparentima, da bi ukazivali na svoja prava, nego ovaj dan dostojanstveno obilježavamo uz naše sugrađane i ne skrivamo se od očiju javnosti, nego poručujemo da smo i mi tu, da nismo nevidljivi te da imamo i želimo jednake mogućnosti baš kao i svi žitelji našeg grada, istaknuo je Anušić, naglasivši potom da je ova 2009. godina posebna za sve osobe s invaliditetom, jer ove je godine Vlada RH ratificirala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom gdje će se njezina načela morati poštovati i to ona od osobne autonomije, nediskriminacije, poštovanja razlika i prihvaćanja invaliditeta kao dijela ljudske raznolikosti i čovječnosti.
Predsjednik je okupljene također potaknuo na minutu šutnje kako bi odali počast svim preminulim članovima Udruge. Istaknuo je također da je ove godine Udruga upisala još 105 novih članova, što je izuzetno velika brojka zbog čega mu je, kako kaže, u jednu ruku žao, jer žalosno je što u županiji ima toliko osoba s invaliditetom, no opet mu je drago što su postali slobodniji i spremni su pridružiti se Udruzi i sudjelovati u raznim aktivnostima.
Uime Zadarske županije te svih svojih suradnika prisutnima se obratio i župan Stipe Zrilić, izrazivši zadovoljstvo zbog svoje nazočnosti na ovom, za sve osobe s invaliditetom važnom događaju.
– Imao sam prilike čuti da Udruga namjerava ovaj događaj organizirati više od jednom godišnje i želim vas poduprijeti da to i organizirate, a mi ćemo vam svakako pomoći. Moramo svi biti spremni na to, jer društvo će biti toliko uspješno koliko budemo obraćali pozornost jedni na druge, kazao je župan, poželjevši okupljenima da se ugodno druže ne samo u ovoj jučerašnjoj nego i u svim drugim prilikama.