Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odustaje se od gradnje kanala Pag-Košljun?

03.12.2010. 23:00
Odustaje se od gradnje kanala Pag-Košljun?


Hoće li Pag izgubiti projekt izgradnje kanala Pag-Košljun, po nekim procjenama vrijedan oko pedeset milijuna eura, najveći projekt što se planira raditi na hrvatskoj obali Jadrana?
To se pitanje postavlja nakon što je na Općinskom sudu u Pagu, pred sutkinjom Ivanom Parač održano  ročište za prodaju čest. zem. 8397/75, upisane u z. k. ulošku broj 6866, k. o. Pag u vlasništvu tvrtke „Moreuz” iz Zagreba, u ovršnom postupku kojeg je pokrenulo Ministarstvo financija, Porezna uprava, Područni ured Zadar,  zastupano po Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Zemljište je vrijedno 18. 462. 000 kuna, a u sudskom postupku cijena se smije smanjiti za trećinu što ovisi o ponudama.
Zagrebačka tvrtka „Moreuz” je inicijator gradnje kanala Košljun-Pag, a zemljište koje se prodaje je dio trase kanala Pag-Košljun. Zbog toga se i postavlja pitanje je li tvrtka „Moreuz” odustala od gradnje kanala. U paškoj gradskoj upravi kažu kako Grad Pag nije stranka u postupku i kako se nema što komentirati, posebice jer je sudski postupak u tijeku.
Prema neslužbenim informacijama ovršni postupak se vodi jer tvrtka „Moreuz” navodno za kupljeno zemljište nije platila porez koji iznosi nešto više od dva milijuna kuna. Jedan član paške gradske uprave smatra kako tvrtka „Moreuz”, kao i mnoge druge tvrtke u Hrvatskoj, zbog  gospodarske krize ima ozbiljne financijske probleme.
– Ne vidim drugi razlog zbog kojeg bi oni sada odustali od projekta, a platili su skupu Studiju utjecaja na okoliš koju radi Državni hidrografski institut iz Splita, napravili su i idejno rješenje kanala i sve što treba za građevinsku dozvolu, a u to je vjerojatno uloženo barem dva do tri milijuna kuna. Nakon toliko ulaganja, ne znam zašto bi odustali. Oni bi odustali jedino ako se nalaze u financijskim problemima, rekao je član gradske uprave koji je želio ostati anoniman.
U Pagu ima i zagovornika i protivnika gradnje kanala Pag-Košljun. Na službenoj razini, primjerice u Gradskom vijeću, najviše protivljenja kanalu Košljun-Pag pokazivali su vijećnici SDP-a, stranke koja je u Pagu u opoziciji. Tako je, primjerice Klub vijećnika SDP tražio stavljanje izvan snage Odluku o izradi UPU-a kanala Pag-Košljun od 10. ožujka 2009. godine što je Gradsko vijeće odbilo. Vijećnik HSS-a Eduard Maržić je na istoj sjednici vijećnicima pokazao projekt uređenja područja uz kanal prema kojem bi se u Dinjiškoj gradilo stambeno naselje i marina. No, nitko ni službeno ni neslužbeno nije govorio o mogućim financijskim problemima tvrtke „Moreuz”. U svakom slučaju prisilna prodaja zemljišta kojim prolazi trasa kanala je sve iznenadila.