Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pupovac: Prodat ćete i hrvatsku zastavu

03.12.2010. 23:00
Pupovac: Prodat ćete i hrvatsku zastavu


Najprije brodogradilišta, pa Ina, pa HRT, gdje ćemo stati? Hoćemo li tako postupiti i sa zastavom, zapitao se Milorad Pupovac održavši dvjema strankama lekciju iz domoljublja


SDP i HDZ odustali su od toga da omoguće HRT-u da i nakon jedne godine u vrijeme između 18 i 22 sati imaju šest minuta reklama po satu, a ne da se ta kvota u 2012. smanji na četiri minute, kako je predložila Vlada u Zakonu o HRT-u. Prvo se u četvrtak predomislio SDP, a onda je HDZ, pravdajući se željom za konsenzusom, povukao amandman kojim bi šest minuta po satu ostalo trajno. Na kraju su za Zakon glasovali i HDZ i SDP dok su protiv bili jedino Dragutin Lesar i tri zastupnika SDSS-a. Posebno je upečatljiv istup imao potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je govorio kao da je predstavnik najdržavotvornije hrvatske opcije u Saboru.
Do preokreta u Klubu zastupnika SDP-a došlo je po povratku predsjednika Zorana Milanovića iz Beča gdje je zbog vremenskih prilika zapeo na putu u Poljsku na skup europskih socijalista. Naime, dio zastupnika zalagao se da se HRT-u ide na ruku zadržavanjem šest oglašivačkih minuta po satu i na tom je tragu Nenad Stazić s predsjednikom HDZ-ovog Kluba Andrijom Hebrangom dogovorio amandman na zakonski prijedlog. No, Milanović je razvrgao taj dogovor smatrajući, kako je obrazložio kolegama, da je vladino rješenje pravedno prema televizijama koje se financiraju isključivo prodajom oglasnog prostora.
Zabrinjavajući pritisak
Kad je SDP povukao potporu amandmanu to je odmah učinio i HDZ, premda su ga sami mogli usvojiti. To je ponukalo Pupovca da dvjema strankama održi lekciju iz domoljublja.
– Ovo vodi postupnom gašenju HRT-a kao javnog medija. Doista ne razumijem, najprije brodogradilišta, pa Ina, pa HRT, gdje ćemo stati? Hoćemo li tako postupiti i sa zastavom, zapitao se Pupovac u sabornici. Kasnije je novinarima, parafrazirajući Krležu koji je govorio “sačuvaj me bože hrvatske kulture i srpskog junaštva”, rekao: Sačuvaj me bože HDZ-ovog domoljublja i SDP-ovog liberalizma.
– SDP-ov pregovarač Stazić dogovorio je sve s HDZ-om, ali je onda na nekog iz SDP-a izvršen pritisak i taj netko je onda promijenio Stazićevu pregovaračku poziciju. Nakon toga je i HDZ rekao da se neće zamjerati drugim televizijama. Radi se, dakle, o pritisku i to je zabrinjavajuće, izjavio je Pupovac.
Milanović se nije upuštao u objašnjavanje preokreta u stavu svoje stranke, ali podsjetio novinare da je SDP proljetos bio najglasniji u protivljenju vladinoj namjeri da HRT-u za 25 posto smanji pristojbu.
– Bili smo tada u obrani HRT-a i Vlada je odustala od toga. Ovo sada je kompromisno i razumno rješenje, na tržištu mora biti mjesta za sve, malo više za one koji žive samo od tržišta. HTV je nacionalna institucija čije prihode jamčimo po osnovi pristojbe, ali se HTV mora mijenjati, naglasio je predsjednik SDP-a. U SDP-u se jučer moglo čuti da su spremni povećati reklamni prostor HTV-a ako se oglašivačko tržište oporavi i samim tim komercijalne televizije počnu više zarađivati.
Hebrang: Sve poremetio SDP
Hebrang je svu krivicu odlučio svaliti na političke protivnike.
– Sa Stazićem sam pregovarao da se Zakon donese konsenzusom što bi bila odlična poruka domaćoj i stranoj javnosti. Stazić je prihvatio da šest minuta ostane i nakon prve godine i zato smo podnijeli amandman. No, na Klubu SDP-a su promijenili mišljenje i da bismo sačuvali konsenzus povukli smo amandman, rekao je Hebrang novinarima. Njima nije bilo jasno zašto je HDZ toliko inzistirao na konsenzusu baš oko ovog pitanja, a šef HDZ-ovog Kluba odgovorio je da je oko teme od državnog interesa, kao što je i HRT, postignuta suglasnost vodećih stranaka. Međutim, ako je HDZ-u toliko bilo do HRT-ovih financija i konsenzusa zašto su onda u konačnici odbili podržati usaglašene amandmane saborskog Odbora za medije kojima se omogućavaju reklame na specijaliziranim, digitalnim kanalima koji će emitirati u budućnosti?
– Kad se SDP predomislio sve su poremetili, zaključio je Hebrang.
 


 MATKOVIĆ: NISAM NEŽELJENA




– Velika mi je čast i nadam se da ću radom u Klubu HDZ-a opravdati povjerenje stranke koja me izabrala, ali i povjerenje građana čijim sam glasovima dobila priliku biti u Saboru, izjavila je Bianca Matković nakon što je položila zastupničku prisegu. S obzirom da ju je HDZ nevoljko, nakon odugovlačenja pustio u Sabor, novinare je zanimalo osjeća li se neželjenom.
– Nisam primijetila da sam neželjena. Kao što se vidjelo moji su stranački kolege i prijatelji glasovali za moj povratak i ne vidim tu nikakvih problema, rekla je novopečena HDZ-ova zastupnica. Iz sabornice je izlazila s Vladimirom Šeksom i oboje su bili nasmiješeni. Proljetos je Šeks preko medija poručio Bianci Matković da će joj zagorčati život ako odluči aktivirati saborski mandat, jučer je, tvrdi ona, bilo drukčije.
– Čestitao mi je, kazala je Bianca Matković. Još nije određeno u koje će saborske odbore ući.