Svi samo promatraju onečišćenu Zrmanju

Slika korisnika admin
Ivan Alardović (vecernji.hr)
Zar je ovo rijeka Zrmanja?!

Masna mrlja nepoznatog porijekla koju su jučer zamijetili mještani Obrovca ponovno je uzburkala duhove, a prema svemu sudeći, onečišćenje je dospjelo i u Novigradsko more. Kako su nam kazali mještani, onečišćenje je očigledno, a na mjerodavnim službama je da utvrde porijeklo tvari koja se nalazi u rijeci i koliko je opasno za cijeli ekosustav. Ivan Aladrović, tajnik Udruge obnovitelja Gornji Karin i ekološki aktivist među prvima je primjetio mrlju.

- Nakon kiša koje su padale posljednjih dana otišao sam do Zrmanje i na istom mjestu, kao i prije nekoliko dana, nalazila se ogromna mrlja. Onečišćenje izgleda kao ulje ili nafta, daje odsjaj duginih boja i cijeli kanjon smrdi. Mrlja se vodotokom spušta prema moru, a najveća koncentracija još uvijek je u kanjonu, kazao je Aladrović.

Cijeli slučaj odmah je prijavljen Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, a obaviještena je i vodopravna inspekcija. Prije nekoliko dana napravljena je i analiza, a kako su nas obavijestili iz Ministarstva regionalnog razvoja i vodnog gospodarstva nakon nepotpune analize u vodi nije nađena lužina.

- Nakon što je navodno utvrđeno kako u Zrmanji nije ništa, sada izgleda da nije tako. Glavni nadzornik iz Javne ustanove kazao mi je kako na teren trebaju izaći i nadležne službe, a obaviještena je i tvrtka iz Splita koja zaustavlja onečišćenja. Ukoliko se nešto konkretno ne učini, ovo bi moglo prerasti u katastrofu cijelog ekosustava Zrmanje, kazao je Aladrović.

Prema onom što nam je rekao, pretpostavka je da i ovo onečišćenje dolazi iz bivše Tvornice glinice.

- Ovo mi se ne čini kao lužina, ali u razgovoru sa stručnjacima koji su radili na izgradnji tvornice saznao sam da je moguće da onečišćenje dolazi iz podzemne špilje koja je spojena s tvorničkim bazenima. Doktor Božičević mi je rekao da je moguće da su podzemnim kanalima motorna ulja korištena u tvornici dospjela u Zrmanju, kazao je Aladrović.

Nadležne službe su obaviještene, a pretpostavka je da će se uzroci novog onečišćenja znati tijekom današnjeg dana.

 POTPISIVANJE PETICIJE PROTIV CEMENTARE

Inicijativa građana Obrovca i Udruga Eko Zadar pozivaju građane na potpisivanje peticije protiv proizvodnje cementa u tvornici "Brčić- Fassa" u Kruševu. Potpise će prikupljati danas od 8 do 16 sati na Narodnom trgu, a u slučaju kiše ispod Novih vrata.

- Smatrajući da cementnoj industriji, kao drugom najvećem zagađivaču okoliša u svijetu, nije mjesto u ovom kraju neizmjernih prirodnih ljepota i resursa, počeli smo s potpisivanjem peticije u mjestima koja će biti izravno pogođena, ukoliko se izgradi tvornica cementa. Pozivamo građane i udruge da nam se pridruže u kampanji, ističu iz Inicijative građana Obrovca i Udruge Eko Zadar.

K. Ba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno