Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Učenici u debati o invalidima

03.12.2010. 23:00
Učenici u debati o invalidima


U povodu obilježavanja Dana osoba s invaliditetom,  u GK Arbanasi učenici Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti pod vodstvom prof. Marije Filippi-Šimićev održali su jučer debatu pod nazivom «Treba više štititi i poštivati prava osoba s invaliditetom». Gosti debate bili su članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.
Organizatorica debate bila je Nela Končurat, studentica engleskog i talijanskog jezika. Na ideju da organizira ovakvu debatu došla je nakon što se prošle godine vratila iz SAD-a gdje je provela godinu dana.
– Nakon što sam dobila stipendiju koja mi je omogućila da godinu dana provedem u Americi, po povratku u Hrvatsku trebala sam osmisliti i relizirati projekt koji će biti od društvene koristi zajednici. Kontaktirala sam Atanu Grbić Martinović iz Udruge Eko Zadar koja me pobliže upoznala s problemima osoba s invaliditetom.Tako sam osmislila  ovaj projekt koji se sastoji od današnje debate i izložbe fotografija koja se upravo bavi temom potreba osoba s invaliditetom, kazala je Končurat.
Debatu su vodili učenici učenici Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti na tezu da Republika Hrvatska treba više štititi i poštivati prava osoba s invaliditetom. U debatiranju sudjelovale su dvije skupine – afirmacijska i negacijska.
Debata je osmišljena i kao izvannastavna aktivnost kroz koju, kako je istaknula Filippi-Šimićev, učenici uče govorne sposobnosti, kao i sposobnost javnog govorenja te se zadiru u društvenu problematiku.