Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VINCRO otvorio strana tržišta ravnokotarskim vinima

03.12.2010. 23:00
VINCRO otvorio strana tržišta ravnokotarskim vinima


Na VINCRO-u smo uspostavili kontakte i prijateljstva sa slovenskim i austrijskim kolegama što će, vjerujem, uroditi poslovnom suradnjom. Prvi korak je već napravljen. Pregovaram s Austrijancima i Slovencima. Vina su poslana na procjene i degustacije i čekam odgovor, kaže Željko Vrsaljko


Vrhunsko crno vino “Nadinska rana” Željka Vrsaljka iz Nadina proglašeno je šampionom na ovogodišnjem vinarskoj – vinskoj manifestaciji, sajmu VINCRO u konkurenciji dvadeset i pet crnih vina u konkurenciji vina s područja cijele Hrvatske te susjednih država Slovenije i Bosne i Hercegovine. Osvajanjem titule šampona u međunarodnoj konkurenciji nije samo priznanje Vrsaljku nego i svim ovdašnjim vinarima i vinogradarima kao i ljudima koji su pokrenuli prve degustacije vina u Polači i Stankovcima. Došlo je vrijeme kada više ne vrijedi da u stankovačko-benkovačkom vinogorju žive dobri vinogradari, a loši vinari, kada na vinskoj karti Zadarske županije ne stoji samo benkovački Rose nego novih dvadesetak kvalitetnih i vrhunskih vina. Vina s ovog područja stala su uz bok najcjenjenijih vina i vinskih kuća ne samo iz Hrvatske nego i iz susjednih zemalja.
Nema nazad nakon VINCRO-a
– Naravno da mi osvajanje titule šampiona znači puno. Veseli me svako priznanje koje dobiju moja vina, ali ona koja dođu iz Polače su mi posebno draga. Mi se u Polači već osjećamo kao kod kuće, a i prvo priznanje za kvalitetu vina dobio sam na degustaciji u Polači. Drago mi je što je struka moje vino ocijenila vrhunskim. VINCRO je pomagao ne samo meni nego svima. To je sajam mladih vina. U Polači se prepoznaju prava vina. Sva vina nas registriranih vinara koja su bila nagrađena prijašnjih godina u Polači kasnije su od Hrvatskog zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo registrirana kao vrhunska i kvalitetna vina, govori Željko Vrsaljko koji je do sada osvojio preko petnaest nagrada za kvalitetu svojih vina.
Već lani su vinogradari ocijenili kako nakon VINCRO-a ništa više neće biti isto, kako će polačka vinska manifestacija postaviti nove standarde i pravce na putu razvoja vinogradarstva i vinarstva u Zadarskoj županiji. Ovogodišnji VINCRO ne samo da je potvrdio kvalitetu ovdašnjih vina u međunarodnoj konkurenciji, nego počinje polako otvarati tržišta domaćim vinarima čime ispunjava svoju sajamsku ulogu. Lani su tu bili samo Slovenci, a ove godine dolaze kolege iz Bosne i Hercegovine i Austrije.
– Moja proizvodnja se kreće oko 6000 butelja vina. Planiram podizati proizvodnju, ali treba vidjeti prvo kako će reagirati tržište o kojem mi najviše ovisimo. Lako je napuniti bačve, ali teško ih je isprazniti. Vina su krenula na tržište. Ne ide baš lagano, ali nijedna početak nije lagan. Pokušavam se što više približiti tržištu. I cijena je pristupačna. Butelja Nadinske rane dođe 65 kuna s PDV-om, što je sigurno povoljno. Ni u jednom trgovačkom centru nećete naći vrhunsko vino ispod 100 kuna po butelji. Naša prednost je što imamo ekološko proizvodnja, a Europa traži takve proizvode. Krenut će izvoz, a i sami turisti traže takve proizvode, kaže Vrsaljko i otkriva kako je VINCRO pomogao u plasmanu na strano tržište:
– Na VINCRO-u smo uspostavili kontakte i prijateljstva, što će, vjerujem, uroditi poslovnom suradnjom. Drugu godinu zaredom dolaze gospoda iz Reda europskih vitezova vina, ove godine kolege vinari iz Austrije. Prvi korak je već napravljen. Pregovaram s Austrijancima i Slovencima. Vina su poslana na procjene i degustacije i čekamo odgovor. Nismo još pričali o količinama, ali nešto će sigurno ići.
– Je, ravnokotarska vina, posebno crna za nas su pravo otkriće, potvrdio nam je i Anton Novak, čelni čovjek legata Reda vinskih vitezova Europe za područje austrijske pokrajine Koruške.
Počinje vinska cesta
Izgleda da se potez organizatora da pozovu strane vinare s njihovim vinima pokazao velemajstorskim jer su se otvorile nove prilike. Još jednom se pokazalo da otvoriti se ne znači izložiti se opasnostima, nego približiti se prilikama.
Ipak Željko Vrsaljko ne razmišlja samo o inozemnom tržištu, već i o novim potezima na lokalnoj razini. Treba se okrenuti turizmu, a on u svojim promišljanjima nije usamljen.
– Planiram izgraditi salu za degustaciju gdje bih mogao primiti grupu ljudi. Možda čak napraviti i apartmane. Ljudi to već sada traže, a tražit će i u budućnosti. Ljudi bi pristali na poziv svake agencije koja im kaže da idu degustirati ekološka vina. Konačno bi trebala saživjeti i vinska cesta jer su sada stvoreni temelji za ton. Ovdje u Nadinu je i Šime Škaulj sa svojim vinima i podrumom, Šime Odžaković imao je popunjenost apartmana 120 dana. Ne vjerujem da je netko uz more imao toliku popunjenost ove godine. Tu je i uljara Vrsaljko.
Očigledno je VINCRO pokrenuo mnoge stvari, a paralelno s tim gradi pravi sajamski status koji zadržava svoja lokalna obilježja i širi se prema nacionalnom i međunarodnom. Cilj svakog sajma pa tako i VINCRO-a je poticati poslovnu suradnju na svim razinama. Sada je VINCRO na početku tog puta. Na još veću razinu podignut će ga etno-tradicijska kuća koja se planira graditi u Polači. Tada bi se uz već postojeće događaje u sklopu sajam, izbor Vinske kraljice i stručna predavanja, on obogatio novim sadržajima poput izložba proizvoda sela. Sigurno je da bi i industrija koja je povezana uz vinogradarstvo i vinarstvo vidjela svoj interes da se pojavi na jednom takvom mjestu.


 GRUBIŠIĆ: MARAŠTINA IZNENADILA AROMOM




Bijela vina ozbiljnih proizvođača vina u Ravnim kotarima ne zaostaju po svojoj kvaliteti za vinima iz Slavonije, Bosne i Hercegovine, stručni je komentar je enologa Ante Grubišića koji je vodio ocjenjivanje buteljiranih vina:
– U kvaliteti bijelih vina napravljen je iskorak za 1.000 posto. Ljudi se danas iznenade kada probaju maraštinu i osjete tu aromu. Sada je na VINCRO-u u konkurenciji bijelih vina prvo mjesto osvojila hercegovačka Žilavka, prvenstveno zbog njene tehnološke obrade. Ovdašnji vinari trebaju nastaviti raditi na kvaliteti grožđa i tehnologiji vina.
 Ambicije ovdašnjih vinara su i stvaranje branda od maraštine, kao što su Istrani i Slavonci stvorili brand od malvazije i graševine.


 POLAČA ĆE GRADITI ETNO-TRADICIJSKU KUĆU


Ovogodišnji VINCRO održan je na dvije lokacije – Polači gdje je organizirano ocjenjivanje vina i Biogradu na Moru gdje je održan centralni dio sajma. Glavni razlog što je VINCRO djelom preseljen u Biograd jest što je Općina Polača kao organizator smatrala neprimjerenim da se sajam organizira u osnovnoj školi. U budućnosti bi se cjeli VINCRO trebao održavati u rodnom mjestu, kako najavljuje načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača:
– U Polači ćemo graditi etno-tradicijsku kuću koja je zamišljena kao višenamjenski objekt u kojem će se na jednom mjestu skupiti svi tradicijski eksponati, ali i organizirati razna događanja i susreti poput VINCRO-a. Vjerujemo da će se kroz resorna ministarstva ili neki od pretpristupnih fondova EU osigurati sredstva za gradnju. Ako se na taj način ne stvore uvjeti za zatvaranje financijske konstrukcije, počet ćemo je graditi vlastitim sredstvima.


 HRIBERNIK: CRNA VINA JAKO KOREKTNA


– Nama u Sloveniji Dalmacija nije poznatija po crnim, nego po bijelim vinima. Vina koja smo mi kušali su vrlo korektna, jako su dobra. No šteta je što nisu više odležala. Lani sam dao vina s VINCRO-a našim enolozima na kušanje i komentar je bio: ‘Šteta što se ona već troše! Trebala bi još odležati!’
 Razlog su vjerojatno novci. Vino treba dvije-tri godine stajati u drvenim bačvama, kaže slovenski ugostitelj i član Reda europskih vitezova vina Simon Hribernik te najavljuje prisustvovanje odabranih vinara Zadarske županije na akreditaciji novih vitezova u Red europskih vitezova vina iduće godine u travnju:
– Bit će to jedan veliki veliki događaj na kojem će u Red biti primljeni novi članovi, neki će napredovati. Napravit ćemo međunarodnu degustaciju vina i pozvat ćemo dva vinara iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije. Dobro je da se vinari međusobno druže i razmjenjuju svoja iskustva o različitim vinima, poručuje Hribernik, koji je i vlasnik prestižnog ugostiteljstva Brančurnik s tradicijom dužom od 300 godina.