Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Volonteri u Prosperu

03.12.2010. 23:00
Volonteri u Prosperu


Udrugu Prospero posjetili su predstavnici UNHCR-a i UNDP-a te je obilježen Svjetski dan volontera. – Pomogli su radu udruge na taj način da su pomagali u izradi keramičkih ovčica. Lijepili su kuglice vune na keramički oblik i na taj način pokazali volonterstvo na djelu, kazala je Miličić


Udruga žena Prospero iz Gračaca jedna je od najaktivnijih udruga na našem području, konstantno rade na raznim projektima vezanim za samozapošljavanje žena, a upravo im je završen projekt “Zajedništvom i socijalnim poduzetništvom do razvoja zajednice”. Cilj ovoga projekta bio je primjenom poduzetničkih načela unaprijediti kvalitetu življenja u zajednici i potaknuti proizvodnju i samozapošljavanje u tradicijskim obrtima, a proveden je u partnerstvu s udrugom Dobra vremena iz Lovinca i udrugom Nit iz Korenice. Više o projektu kazala nam je Slavica Miličić, predsjednica Prospera.
Edukacija mještana
– Nakon provedbe projekta u sklopu kojega smo educirali šest osoba za rad na tkalačkom stanu i sedam osoba radu za rad na keramici, a sedam zainteresiranih osoba će i dalje raditi ta zanimanja u svojoj kućnoj radinosti. Tri osobe na tkanju i tri osobe na keramici pokrenut će proizvodnju u svojim kućama radi samozapošljavanja, kazala nam je Miličić.
Zanimljivo je da se udruga u većini projekata samofinancira, a nedavno su kupili i veliku peć za keramiku.
– Kupnjom peći većeg obujma ostvarili smo veću proizvodnju i isplativost proizvodnje u udruzi i na taj način osigurali smo samofinanciranje udruge i nesmetanu provedbu programa te sufinanciranje projekata koji su danas neminovni bar u iznosu između 10 i 20 posto. Osobe koje će proizvoditi keramičke proizvode u svojoj kućnoj radinosti moći će peći proizvode u velikoj peći u udruzi, kazala je Miličić.
Posljednjim projektom ‘Zajedništvom i socijalnim poduzetništvom do razvoja zajednice’ članice udruge su preko radionica educirale mještane općina Lovinac i Korenica za proizvodnju suvenira i predmeta od gline, a educirane su i voditeljice radionica Biljana Ćižmek i Marjana Nahod koje će stečena znanja prenositi i drugima u svojim općinama.
Keramičke radionice
– Dnevni boravak Sveti Rok kroz keramičku radionicu animirao je svoje korisnike, educirali smo mještane Lovinca i Svetog Roka proizvodnji suvenira od gline i obogatili turističku ponudu suvenirima s kulturnim i povijesnim obilježjima Lovinca i Svetog Roka. S budućim voditeljima radionica i domaćicom boravka Biljanom Čižmek prošli smo cjelovitu edukaciju proizvodnje suvenira tehnikom lijevanja gline, obradu i glaziranje proizvoda tako da je spremna voditi daljnje radionice u dnevnom boravku Sveti Rok. U udruzi Nit educirali smo članove udruge za proizvodnju predmeta od gline. Buduća voditeljica radionice Marjana Nahod dalje će moći vršiti edukaciju ostalih članova udruge i korisnika s područja općine Korenica i okolice, kazala nam je Miličić i dodala da su u sklopu radionica osmislili suvenire karakteristične za područje Korenice te pokrenuli organiziranu proizvodnju keramike u njihovoj radionici.
– Napravljene proizvode u sklopu radionice udruga će plasirati na području Korenice i Plitvičkih jezera radi održivosti udruge, kazala je Miličić.
U četvrtak su Udrugu Prospero posjetili predstavnici UNHCR-a i UNDP-a te je obilježen Svjetski dan volontera.
– Pomogli su radu udruge na taj način da su pomagali u izradi keramičkih ovčica. Lijepili su kuglice vune na keramički oblik i na taj način pokazali volonterstvo na djelu, kazala je Miličić.
Podsjetimo, udruga žena “Prospero” iz Gračaca nevladina je organizacija osnovana prije šest godina kao odgovor na nezaposlenost i loš položaj žena u Gračacu. Poznati su po izradi raznih suvenira kojima se samofinanciraju, a najpoznatiji suvenir je keramička ovčica obložena vunom za koju su od HGK dobili nagradu “Zlatna kuna”. U sklopu njihove udruge organiziraju se razne radionice, tečajevi i edukacije, a samo tečaj rada na računalu prošlo je već pedesetak osoba. U svom djelovanju misle i na ekologiju te su im svi proizvodi izrađeni od prirodnih materijala i boja, a prošle godine su imali i edukacije kojima su zainteresiranim Zadranima pokazivali kako se rade ležaljke za plažu i torbe od najlonskih vrećica.


 PROJEKTI ĆE ZAPOSLITI DESET OSOBA




Udruga Prospero za sljedeću godinu planira još više aktivnosti.
– U partnerstvu s udrugom Cenzura iz Splita i Udrugom Nit iz Korenice napisali smo projektni prijedlog za IPA socijalno uključivanje koji je prošao strogu kontrolu i procjenu. Idemo na potpisivanje ugovora i početkom 2011. počinjemo s aktivnostima. Radit ćemo na edukacijama – tečaj informatike, tečaj engleskog jezika, tečaj tkanja, tečaj keramike, tečaj za turističkog pratitelja, radionice iz osnova poduzetništva i tečaj za njegovateljicu. To je projekt od godinu dana koji će se održavati na području Gračaca i Korenice, kazala je Miličić.
Trenutačno rade na još nekim projektima za koje se nadaju da će proći te da će na taj način pomoći još većem broju ljudi.
– Projekt IPA Lokalna partnerstva nam je isto prošao prvi krug tako da vjerujemo da ćemo moći, ako se dobro organiziramo, odraditi oba projekta. U sklopu ovih projekata na području Gračaca zaposlit ćemo 10 osoba, dio honorarno, a dio na određeno vrijeme. Nadamo se daljnjoj dobroj suradnji sa Zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb, kazala je Miličić i dodala da za sada imaju odličnu suradnju sa Zavodom kroz program javnih radova, koji je postigao izvanredne rezultate.