Žive sjećanja na žrtve Šopota, zločinci na slobodi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Prošlo je 18 godina

U spomen na sve žrtve Domovinskog rata u Šopotu u subotu je ispred spomen-kapelice posvećene Svetoj Nediljici, kod raskrižja državnih cesta Benkovac-Šibenik-Biograd obilježena 18. obljetnica mučki ubijene četveročlane obitelji Marinović - Luke (73), njegove supruge Vuke (65), sina Stipana (43) i nevjeste Gordane (37), koji su tijekom srbočetničke agresije stravično ubijeni 2. prosinca 1992. godine.

Uime Grada Benkovca vijenac je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo predvođeno dogradonačelnikom Mirkom Erstićem. Izaslanstvo benkovačke HVIDR-e je predvodio predsjednik Milorad Guzić, benkovačkog UHDDR-a Milan Nimac, županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata predsjednica udruge Ljubica Krcić i izaslanstvo mjesnog odbora Šopot je predvodio predsjednik Ante Knez, a uime najbliže rodbine Nediljko Marinović.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred kapelicom su se poklonili predstavnici PU Zadarske koje predvodio načelnik Policijske postaje Benkovac Ante Kulaš i Hrvatske vojske predvođeni bojnikom Alenom Šimunićem, zapovjednikom u vojarni "Benkovac", te rodbina i mještani.

- Ničiji život ne smije biti uzalud izgubljen, svi se moramo boriti protiv zaborava i odavati počast nevinim žrtvama, poručio je benkovački pročelnik Željko Katuša.

Tog dana prije 18 godina vrijedna i nevina obitelj Marinović je ubijena. Iza bračnog para Marinović, Stipana i Gordane, ostalo je troje tada maloljetne djece, kći Ljiljana (17) i sinovi Nediljko (13) i Željko (4). Zbrinuti izvan okupiranog područja Ljiljana, Nediljko i Željko u jednom trenutku neshvatljivog ljudskog bezumlja ostali su siročad, bez svojih roditelja Stipana i Gordane te djeda i bake, Luke i Vuke. Krvavi zločin se dogodio na privremeno okupiranom području koje tada nije bilo pod kontrolom Republike Hrvatske.

- Ovo je još jedno u nizu tužnih sjećanja na nevine civilne žrtve srbočetničkog masakra koje su ostale na tada okupiranom području, a kojih je na širem benkovačkom području bilo čak 230, naglasio je Mirko Erstić osvrćući se na stravična ubojstva nevinih civilnih žrtava, izražavajući uvjerenje kako danas nema dvojbi o tome tko je bio agresor, a tko žrtva u Domovinskom ratu.

Dojučerašnji susjedi kojima se vjerovalo mnogima su, nažalost, postali krvnici. Ne smijemo se umoriti govoriti istinu i čuvati istinu, govori Erstić, jer samo ne zaboravljajući svoju prošlost imamo šanse za budućnost.

- Tužno je i za ne vjerovati je kako se ni nakon gotovo 20 godina nisu našli i osudili počinitelji za bar neka od zlodjela, ubojstva tih ljudi kojima je jedini grijeh bio što su Hrvati. Tko je to mučki ubio Marinoviće ovdje u Šopotu, Marinoviće iz Gornjih Marinovića u Bruškoj, Erstiće u Medviđi, Šuniće u Rodaljicama, Kutije u Lisičiću, Arbanase u Smilčiću ili Žiliće u Podgrađu, zapitao se Mirko Erstić.

 11 ŠOPOTSKIH ŽRTAVA

U Šopotu, naselju nadomak Benkovca, tijekom Domovinskog rata je ubijeno čak 11 mještana. Imena zauvijek upisana na spomen kapelici Sv. Nediljice i u srcima - Ivica Lujo Knez, Božo Marinović, Stipan Stipe Marinović, Gordana Marinović, Luka Marinović, Vukosava Vuka Marinović, Tadija Mikulić, Milka Savković, Ante Vuksan, Ana Vuksan, Zorka Zrilić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika josipa54
Tuzno ali istinito da do danas niko nije odgovara,a jos tuznije da se secu krvnici gradom,i nase vlasti to znaju i imaju neke dokaze u rukama,ali jednostavno ih ispitaju nisu oni niti znaju i dalje ostaje pocinitelj nepoznat. Da neke od osumnjecinih zatvore koji su im poznati i zive u Hrvatskoj poznato Zadarskom odvjetnistvu,ali ocito im nije stalo da rijese problem ili bar da saznaju neka saznanja,koja im u rukama.Zasto nebi rijesili barem blizu slucaj nego dulje u nedogled,i vrime istice stari umiru i normalno kazu nema dokaza dokaza ima i postoje ali je sve u ladici,jedan koji vodi ide u mirovinu drugi preuzima i nema pojam o nicemu kad covik ide pitat sto je sa slucajem neznaju ni dise desilo kamoli da nesto urade ,i tako nama Hrvatima. Tesko onom ko koga izgubija a vlastima nije stalo da se sazna prava istina a krvnici setaju Lipom nasom tako je to,ali mislim ipak ih savjest pece jer su pobili neduzne civile samo da bi se dokazali nazalost al istina!! Josipa54