Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Karamarko: Pitanje je vremena kada će Vlada za neuspjeh okriviti – narod

Autor: Dražen Ciglenečki

03.12.2012. 23:00
Karamarko: Pitanje je vremena kada će Vlada za neuspjeh okriviti – narod

Foto: PIXELL



Nisu učinili ništa korisno, a prepotencijom i bahatošću kompenziraju neznanje i nesposobnost, izjavio je Tomislav Karamarko. Smatra da Vlada nema program za zaustavljanje negativnih gospodarskih trendova


Povodom godinu dana od izborne pobjede Kukuriku koalicije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko proglasio je Milanovićevu vladu “neuspješnom i lošom”.
– Nisu učinili ništa korisno, a prepotencijom i bahatošću kompenziraju svoje neznanje i nesposobnost, izjavio je Karamarko novinarima.
Ponovio je svoje ocjene da je pobjednička koalicija “nastupila s mentalnim sklopom onoga koji dijeli plijen”, pa im je najvažnija bilo “kome ide koje javno poduzeće i koliko će tko imati članova upravnih i nadzornih odbora”.
– Plan 21 bio je izborna prijevara, od njega su realizirali samo 22. točku, temeljito čišćenje kadrova koji ne pripadaju njihovim strankama, bez obzira na stručnost. Apsurdno je da je smijenjeno nekoliko desetaka ljudi koji su sudjelovali u pristupnim pregovorima i naučili hodati briselskim hodnicima, a doveli su svoju neiskusnu momčad iz partijskih, komitetskih prostorija, rekao je predsjednik HDZ-a.
PDV-om po građanima
Karamarko je ustvrdio da Vlada nema nikakav program za zaustavljanje negativnih gospodarskih trendova, a “proračunske rupe pune na nasilan način, pogrešnom poreznom politikom kojom potpuno destimuliraju poduzetnike”.
– Istovremeno, od 1. siječnja ukidaju nultu PDV-a, premda je Hrvatska obavezna to učiniti 1. srpnja ulaskom u EU. Tako će odmah poskupjeti kruh, mlijeko i meso dok smanjuju stope poreza na dijamante, bisere i krzna. Ne znam kome to ide u prilog, možda onima koji se sad skijaju po elitnim skijalištima u Austriji, prosječnom hrvatskom građaninu koji treba živjeti od svojeg poštenog rada sigurno ne, aludirao je Karamarko na premijera koji je protekli vikend navodno bio u Austriji. Analizu rada Vlade predsjednik HDZ-a zaključio je prognozom da je pitanje vremena kad će, nakon sindikata, poduzetnika i oporbe, Vlada za neuspjeh okriviti čitav narod.
– Uz ovakvu Vladu treba mijenjati narod, upozorio je Karamarko.
Zastrašujući Linić
Prije njega pred novinare su u sjedištu HDZ-a izašli Ivan Šuker, Domagoj Milošević i Goran Soldo kako bi također kritizirali Vladinu gospodarsku politiku. Milošević je, primjerice, konstatirao kako je zastrašujuća poruka ministra Slavka Linića da su poduzetnici krivi za pad BDP-a.
– Ne mogu ni zamisliti što bi se dogodilo u nekoj europskoj zemlji kad bi jedan član vlade za pad BDP-a optužio poduzetnike, kazao je Milošević.
U HDZ-u postoji konsenzus o tome da Vlada porezima opterećuje građane i gospodarstvo, ali razilaze se u definiranju tog trenda. Šuker je jučer govorio o poreznoj presiji, Milošević o represiji dok je Soldo upotrijebio termin agresija.
 


 KOTROMANOVIĆ NAJPOPULARNIJI ČLAN




Unatoč lošim ocjenama Vladinih postignuća, građani još uvijek smatraju da je Zoran Milanović bolji premijer nego što je bila njegova prethodnica Jadranka Kosor. U Istraživanju agencije PULS rađenom za Novu TV povodom godinu dana od izborne pobjede Kukuriku koalicije, 43 posto ispitanika izjasnilo se da je Milanović bolji nego što je bila bivša premijerka, a 28 posto misli suprotno. Da su njih dvoje podjednaki vjeruje 28 posto građana. To su za Milanovića ipak slabiji rezultati nego nakon 100 dana Vlade kad je u anketi 56 posto bilo na njegovoj strani, a samo 15 posto za Jadranku Kosor. Najpopularniji ministar danas je Ante Kotromanović kojeg podržava 70 posto građana, drugi je Predrag Matić, a slijede Veljko Ostojić, Vesna Pusić i Rajko Ostojić. Zanimljiv je slučaj ministra Željka Jovanovića koji je poslije 100 dana Vlade na tablici popularnosti bio peti, a sada je pao na 15. mjesto.