Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Polica osiguranja – najbolje jamstvo bezbrižnog odmora!

Autor: Hana Radulić

03.12.2012. 23:00
Polica osiguranja – najbolje jamstvo bezbrižnog odmora!

Foto: Filip BRALA



Cijena individualnog putnog zdravstvenog osiguranja ovisi o trajanju putovanja i o samome iznosu aranžmana, kažu u zadarskoj turističkoj agenciji i napominju da je u Zadru iznimno malen interes za uplatu putnog zdravstvenog osiguranja


Hrvati, za razliku od ostalih građana iz zapadnoeuropskih zemalja nemaju osobito razvijenu svijest o potrebi uplaćivanja putnog zdravstvenog osiguranja tijekom putovanja u inozemstvo.
Iako se iz godine u godinu povećava broj Zadrana koji odlaze na skijanje, ogromna većina vodi računa samo o odabiru destinacije i iznosu koji će potrošiti na zimske radosti, ali ni ne pomišlja uplatiti policu putnog zdravstvenog osiguranja, što se u slučaju nezgode, povrede ili bolesti tijekom putovanja u inozemstvo može pokazati kao velika pogreška. Putničke agencije stoga savjetuju svima koji ovih dana planiraju skijanje da razmisle o putnom zdravstvenom osiguranju koje, primjerice, za tjedan dana skijanja stoji u prosjeku oko deset eura.
Što uključuje osiguranje?
– Cijena individualnog putnog zdravstvenog osiguranja ovisi o trajanju putovanja i o samome iznosu aranžmana. S obzirom da posebno na skijanju postoji doista veliki rizik od ozljeda, većina putničkih agencija ovakvo osiguranje već ima uključeno u zimskim paketima, doznajemo u jednoj zadarskoj turističkoj agenciji, gdje napominju da je u Zadru iznimno malen interes za uplatu putnog zdravstvenog osiguranja.
Klijenti se, ističu još u agenciji, najčešće zanimaju za nadoknadu novca u slučajevima kada zbog bolesti ili ozlijede moraju otkazati ugovoreni putni aranžman.
Na što se sve odnosi putno zdravstveno osiguranje koje je već dugo sastavni dio planiranja putovanja u inozemstvo kod mnogih državljana Europske unije?
Putno zdravstveno osiguranje u hrvatskim agencijama najčešće pokriva troškove tzv. osnovnog liječničkog tretmana u inozemstvu ukoliko dođe do ozljede ili pak u slučajevima akutnih bolesti, a uključuje i troškove prijevoza osiguranika do medicinske ustanove. Osiguranje uključuje i troškove prijevoza do bolnice jedne osobe koja je u pratnji osiguranika. Nadalje, pokriva liječničke troškove svih nezgoda do kojih može doći na putu, a kojima je posljedica invaliditet ili smrt.
Pojedinačno ili grupno osiguranje
Većina hrvatskih putničkih agencija nudi mogućnosti sklapanja pojedinačnog, obiteljskog ili grupnog osiguranja koje se može sklopiti na razdoblje od jednog ili više dana. Posebno povoljna mogućnost nudi se za sve one koji putuju često i koji mogu sklopiti ugovor na godinu dana uz neograničeni broj putovanja.
Na pitanje zašto ne uplaćuju policu putnog zdravstvenog osiguranja prije odlaska na skijanje izvan Hrvatske, Zadrani daju sličan odgovor: Nadaju se da im se neće ništa dogoditi. Nažalost, ako im sreća okrene leđa, osobito u slučajevima težih tjelesnih povreda, uz zdravstvene muke mogu se preko noći suočiti i s velikim financijskim problemima jer će umjesto nekoliko stotina kuna za policu osiguranja morati za liječenje izdvojiti više tisuća eura.
Osim standardnog putnog zdravstvenog osiguranja, mnoge agencije nude i dodatna osiguranja poput osiguranja privatne odgovornosti, što znači osiguranje od eventualne štete po zdravlje ili imovinu trećih osoba, te osiguranje prtljage za vrijeme putovanja ili gubitak i kašnjenje prtljage pri transportu, osobito u zračnom prijevozu.
U svakome slučaju uplata putnog zdravstvenog osiguranja najbolje je jamstvo bezbrižnog odmora.