Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Velebit je bio i ostao inspiracija

Autor: Ante Rogić

03.12.2012. 23:00
Velebit je bio i ostao inspiracija

Foto: Zvonko KUCELIN



Učenici OŠ Starigrad od 1. do 4. razreda, kao i učenici područnog odjela naše škole, u prošle su dvije godine kroz različite likovne tehnike izrazili stapanje vizualnog i osjećajnog u jedinstvenu cjelinu. Velebit je bio i ostao kamena kolijevka njihova doma


U ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar jučer je otvorena izložba dječjih likovnih radova “Velebite, ljubin tvoje stine”. Nastala u organizaciji OŠ Starigrad Paklenica izložba predstavlja dječje radove vezane uz tematiku Velebita.
“Kroz školski kurikulum brojnim i raznovrsnim aktivnostima nastojimo poticati i razbuktavati razvoj učeničkog stvaralaštva. Time im pomažemo u njihovom odrastanju i osposobljavanju za daljnje školovanje i rad, za život. Cilj ovoga projekta bio je posvješćivanje nacionalnih i domoljubnih osjećaja koji su neodvojivi dio ljudskoga bića, temelj jedinstvene osobnosti svakoga, danas djeteta, a sutra već odraslog čovjeka.”, zapisala je uz izložbu ravnateljica Jadranka Marasović.
– Svojim dolaskom, pjesmom i radovima obogatili ste Gradsku knjižnicu, kazao je ravnatelj GKZD Ivan Pehar, istaknuvši kako raduje svaki dolazak iz daljih krajeva naše županije. Napomenuo je kako dolazak Bibliobusa povezuje knjižnicu s krajevima poput Starigrada.
– Vjerujem da će biti još ovakvih susreta, a sigurno će između vas ovdje biti onih koji će jednog dana biti poznati slikari, glazbenici, pisci, kazao je ravnatelj Pehar.
Ravnateljica starigradske osnovne škole istaknula je kako su učenici jučer došli kako bi pokazali ljubav prema rodnom kraju, kroz ples, pjesmu i radove. Napomenula je kako su već organizirali, proveli i javnosti pokazali dvije tematske izložbe: “Starigrad – u oku i srcu djeteta” i “Velebite, ljubin tvoje stine”. Upravo na ove dvije izložbe podsjetila je prof. Nataša Dokoza
– Učenici OŠ Starigrad od 1. do 4. razreda, kao i učenici područnog odjela naše škole, u prošle su dvije godine kroz različite likovne tehnike izrazili stapanje vizualnog i osjećajnog u jedinstvenu cjelinu. Velebit je bio i ostao kamena kolijevka njihova doma. Zaštićene životinjske i biljne vrste, more i narodni običaji, također. Promatrali su svoj rodni kraj: ljude, narodne običaje, nošnju i tradiciju, kulturne spomenike, prirodne ljepote.. i sve to likovno izrazili. Ti radovi su danas pred nama, na jedinstvenoj izložbi usred Zadra, u Gradskoj knjižnici. Zbog ograničenosti prostorom, ali i količine radova, nije bilo moguće predstaviti sve radove i sve učenike. Šteta, jer nema loših, svaki je bolji od boljeg, kazala je prof. Dokoza.
Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.


 RAZNE LIKOVNE TEHNIKE




U radu su korištene likovne tehnike: tempera, akvarel i pastelne boje. Prateći moderno doba i mogućnosti novih kompjutorskih tehnologija novina su radovi izrađeni kompjutorskim crtanjem kao i radovi u tehnici paste za brijanje pomiješane s temperom, kombinirane s novinskim papirom.
– Postavljanje izložbe od ideje do realizacije, rezultat je zajedničkog, stvaralačkog i timskog rada, učitelja, pedagoga, roditelja… Potporu su nam pružili mnogi pojedinci i ustanove u mjestu, istaknula je prof. Dokoza.