Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Invalidi žele biti aktivni članovi društva

03.12.2013. 23:00
Invalidi žele biti aktivni članovi društva


Osobe s invaliditetom se vrlo uspješno nose sa svim problemima koji ih svakodnevno muče. Društvo nas zanemaruje, postali smo nevidljivi, ali se unatoč tome borimo za svoja prava. Želimo biti aktivni članovi društva, a ne pasivni promatrači, kazala je Iva Blažić


Jučer je u prostorijama Arsenala za sve članove Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije upriličeno prigodno druženje povodom Međunarodnog dana invalida koji se obilježava 3. prosinca. Obraćajući se velikom broju članova udruge, predstavnicima Grada Zadra, Zadarske županije, MUP-a, kao i predstavnicima zadarskih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, predsjednica Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Iva Blažić istaknula je kako ovom svečanom prigodom neće spominjati brojne probleme koji muče invalide u Hrvatskoj, pa tako i u Zadarskoj županiji.
– Neki od članova rekli su mi da im se na ovaj dan nema što čestitati, ali ja ne mislim tako. Naime, osobe s invaliditetom se vrlo uspješno nose sa svim problemima koji ih svakodnevno muče. Društvo nas zanemaruje, postali smo nevidljivi, ali se unatoč tome borimo za svoja prava. Želimo biti aktivni članovi društva, a ne pasivni promatrači, kazala je Iva Blažić, navodeći da je od 1. siječnja 2014. godine na snagu trebao stupiti Zakon o inkluzivnom dodatku, koji se najavljivao kao revolucionaran pomak u pravima invalida, ali je odgođen odnosno stavljen na čekanje jer u proračunu nema novca.
– Nama je razumljivo da država novca nema, ali kad se i djeca s invaliditetom stavljaju na čekanje onda nemam riječi, naglasila je Iva Blažić, ističući ipak svoje uvjerenje da će Hrvatska kao članica Europske unije početi kvalitetnije i brže rješavati probleme osoba s invaliditetom, čiji se dan u svijetu obilježava od 1992. godine.
Međunarodni dan invalida čestitali su članovima udruge i predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije. Tako je zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić naglasio da Grad Zadar pomaže udrugu u okvirima svojih mogućnosti, no da je svjestan kako je takva pomoć nedovoljna.
– Nastavit ćemo vam pomagati i dalje kako biste postali aktivni sudionici u društvu i ostvarili sva prava koja vam pripadaju, naveo je zamjenik gradonačelnika Vlakić.
Zadarski župan Stipe Zrilić je u prigodnoj pozdravnoj riječi i čestitci naglasio da je Hrvatska prihvatila međunarodne standarde kad je u pitanju položaj osoba s invaliditetom, ali da su i dalje prisutni određeni problemi za koje vjeruje da će se riješiti u Europskoj uniji.