Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

O Krleži s razumijevanjem i poštovanjem

03.12.2013. 23:00
O Krleži s razumijevanjem i poštovanjem


Njemački slavist, književni teoretičar i povjesničar Reinhard Lauer jedan je od najsustavnijih proučavatelja Krleže izvan Hrvatske
Ne bave se velikim hrvatskim piscem Miroslavom Krležom samo naši domaći književni znalci, nego i stručnjaci izvan Hrvatske, a jedan od najsustavnijih je njemački slavist, književni teoretičar i povjesničar Reinhard Lauer. Upravo je održana promocija njegove knjige “Miroslav Krleža, hrvatski klasik” i to u izdanju Naklade Ljevak i u prijevodu Ružice Ruklić.
U DHK u Zagrebu su na promociji uz autora sudjelovali akademik Krešimir Nemec,te urednica Nives Tomašević. Njemački slavist Reinhard Lauer u knjizi daje kronološki prikaz Krležinoga privatnog života, ali i političkog razvoja i ideološke orijentacije.
– Uvijek me više zanimalo Krležino umjetničko djelo od ideološkog angažmana, a sve je počelo prije pedesetak godina kada sam živio u njegovom susjedstvu na zagrebačkom Gvozdu. Krleža nedvojbeno ispunjava sve kriterije za književnog klasika, piše u svim književnim rodovima, vlada svim literarnim temama i najrazličitijim stilovima, pisao je sjajne romane, drame, lucidne eseje, dnevnike i liriku koja je malo i potcijenjena, kazao je autor tijekom predstavljanja.
Knjigu je posvetio Nadi Novosel s kojom je, napomenuo je, često razgovarao o Krleži i koja mu je darovala raritetno partizansko izdanje “Balada Petrica Kerempuha”.
Akademik Krešimir Nemec govorio je o tome kako je dobro kada pripadnik jedne kulture piše o drugoj s razumijevanjem i poštovanjem. Istaknuo je Lauera kao osvjedočenog prijatelja hrvatske književnosti koji može biti čak i korektiv hrvatskoj historiografiji.