Zadarska sportska povijest na jednom mjestu

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

"Jesi prolistao?" "Jesam, unutra je sve. Sve o zadarskom sportu. Prava enciklopedija," čulo se sinoć u Kazalištu lutaka Zadar.

I prije službenog početka predstavljanja knjige Baština zadarskog sporta, autora Drage Marića i Romana Meštrovića, mnogi su znatiželjnici listali ovo jedinstveno djelo, hvalili ga i divili mu se. Dvorana Kazališta lutaka bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Velik broj poznatih zadarskih sportskih ličnosti, ali i predstavnici Grada, na čelu s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, te mnogobrojni ljubitelji sporta, došli su čuti što o knjizi imaju reći njezini autori, recenzenti i izdavači.

- Jako sam ponosna što je upravo Športska zajednica grada Zadra izdavač ove knjige, koja obuhvaća sve što je Zadar kroz povijest napravio na području sporta i sportske rekreacije - rekla je Snježana Jurinić, predsjednica Športske zajednice, uz zahvale svima koji su dali doprinos.

- Kada budete listali ovu knjigu, pazite da vam ne padne na nogu. Teži četiri kilograma - našalio se prof. dr. Pavuša Vežić, recenzent prvog dijela knjige.

Između ostaloga istaknuo je:

- Dok budete čitali dio, kojega je napisao prof. Meštrović, osjetit ćete njegovu neizmjernu ljubav prema ovom gradu. Jer to je nešto, što ne može sakriti. On je Zadranin u pravom smislu riječi. Jako je ponosan što smo u mnogome bili prvi u Hrvatskoj i to je u knjizi posebno naglašeno.

Sam Meštrović prvenstveno se zahvalio svom recenzentu i mentoru, zatim Bernardu Kotlaru, koji je "knjzi dao dušu", a posebno Dragi Mariću.

- Bio je vrlo uporan, jer smo četiri godine čekali na izdavanje knjige. U određenom trenutku sam mislio da nećemo ni uspjeti, ali on nije odustajao - rekao je Meštrović i zahvale zaključio sa svojom obitelji.

Prof. dr. Vlatko Jadrešić, recenzent Marićevog dijela knjige, svoj je govor pomno pripremio i napisao.

- Ovo je Dragino dvadeseto, ujedno i životno djelo, te kruna dosadašnjeg rada. Ono je jedinstven publicistički pothvat u našem gradu, a i šire, od koristi za cijeli hrvatski sport. Nakon ovoga, molim gospodina Marića, hodajuću enciklopediju zadarskog sporta, da više ne odbija prijedloge za nagradu Grada Zadra - rekao je Jadrešić.

Skromni Marić njegove je pohvale ocijenio pretjeranima, a kako je govorio na kraju, nije imao mnogo za nadodati osim zahvala, a posebno je naglasio.

- Da nije bilo dr. Marka Prenđe, ove knjige ne bi bilo. On je njezin spasitelj. U jednom je trenutku rekao: "Bit će objavljena, makar ja osobno bio izdavač." U konačnici, on je zaslužan što se "vratilo dite materi", odnosno što je izdavač, kako i treba biti, najviša sportska institucija Grada - zaključio je Marić.

Knjiga se može kupiti u darovnim dućanima Malta i knjižari Verbum po cijeni od 280 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno