Lišane u strahu traže odstrel vukova

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Strah od vuka koji je već nekoliko puta viđen u selu uvukao se u kosti mještanima, pa su dijelom zbog toga, a dijelom i zbog kiše u ponedjeljak prije podne Lišane Oštrovičke bile skoro puste. Zaputili smo se tamo tragom priča koje smo objavili prošloga tjedna o vuku koji je zaklao šest ovaca tek stotinjak metara od škole te je dva dana nakon toga viđen i pedesetak metara od kuće u kojoj živi obitelj s dvoje male djece. Ovo malo mjesto nalazi se na istočnom rubu Ravnih kotara i po posljednjem popisu ima tek sedamstotinjak stanovnika te se veliki broj njih bavi poljoprivredom. Lišane Ostrovičke imaju Općinu i osnovnu školu, a osim toga tu je i crkva, dvije trgovine i jedan kafić. Problem s vukom trenutno je mještanima najveća preokupacija i jedna je od tema za koju je lako pronaći sugovornika. Neki govore da su se vukovi, kao i lisice, spustili u mjesto zbog odbacivanja životinjskih koža i iznutrica u prirodu, neki sumnjaju da se radi o pobješnjeloj životinji, ali svi se slažu u jednom - do prije nekoliko godina nitko od mještana nije imao štetu nastalu zbog napada vuka. Osim što vuk napada domaće životinje i među mještanima se proširio strah, žale se i na štetu koju im u poljima uzrokuju ptice koje dolaze s obližnjeg Vranskog jezera te divlje svinje.

Napadne i odšeta

Posjetili smo Stipu Stipića, vlasnika napadnutog stada koji zbog lošeg vremena jučer nije izvodio ovce na pašu. Stado je bilo zatvoreno u staji, a on je pripremao hranu i skrbio za jedinu ovcu koja je ranjena, ali je preživjela napad vuka. S klipom kukurza u ruci i kantom vode provodi nas preko polja do male staje sa sijenom u kojoj brine za ozlijeđenu ovcu i prepričava što se dogodilo u četvrtak.

- Bio sam s ovcama do podne i ispratija ih tu do mjesta koje zovemo Dočić i reko' idem samo poist nešto kući, pa ću ih onda pritirati tu na livadu gdje onda budu do naveče kad ih kalam kući. Već sam počeja ist, pogledam u prozor koji tuče na vrata od dvorišta i slučajno vidin jednu ovcu da je doletila u dvorište. Zna san da nešto nije u redu i odmah trk dole. Nisan ih vidio na pašnjaku, nego tu odmah uz pletenu žicu. Zbile se i gledaju u mene, a onda san vidio i mrtve. Krenem uz plot do prilaza i čujen nešto. Provučen glavu kraj šmrike i vidin njega na janjici jednoj mladoj. Ne znan ni šta san reka, nešto san viknijo i on je skočio i pravo prema crkvi gore, opisuje nam Stipić bliski susret s vukom nakon kojega je šest ovaca bilo zaklano, a sedma je ozlijeđena.

Dva dana poslije toga vuk je ponovno došao do istoga mjesta gdje je i zaklao ovce, u neposrednoj blizini svoje kuće ga je spazio Alen Stipić, čovjek koji ima dvoje djece.

- Rođak se usta ujutro i gleda ga na livadi, nešto je viknija i on je otiša, kaže Stipe Stipić dodajući kako je i prošle godine jednom viđen vuk te je bio jedan napad.

Posebno ga ljuti to što je čuo da je s očevida prema ministarstvu upućen dopis na kojemu su navedene pogrešne informacije, poput one da se napad zbio petstotinjak metara od prvih kuća.

Šest vučjih čopora

- Nisam zadovoljan. Neka naša iz općine mi je to rekla. Sad neka dođe sudski vještak i izmiri od kuće do pašnjaka koliko ima. Još je rekla da ograda nije propisna i da su ovce pripuštene same sebi. Kako su pripuštene ako san ih ja dotira i ostavija u oblogu di su svaki dan. E, al' još veli triba dva metra zida za zaštitu svoje životinje. Nek' onda usele još vukova, pa nek' i nas davu, zaključuje Stipić.

Ivica Musić, načelnik Općine Lišane Ostrovičke govori kako se mještani boje, posebno za djecu koja idu u obližnju školu ili su na igralištu u popodnevnim satima, a to mjesto je vrlo blizu.

- Budući da se vuk pojavio dva puta, jednom je napao ovce, drugi put je došao odmah do kuće, roditelji su s razlogom zabrinuti za sigurnost svoje djece. Razgovarao sam s inspektorom Mitrovićem iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode te mi je rekao da on čeka upute od Uprave za zaštitu prirode koja je nadređena za krupnu divljač i divlje životinje, kaže Musić.

Neka od saznanja do kojih smo došli u razgovoru s ljudima upućenim u problematiku govore o tome da postoji dio neodgovornih koji životinjske kože i iznutrice bacaju u okoliš. Životinjski otpad navodno je uzrokovao i to da su prije nekoliko godina imali problem s brojnim lisicama, a moguće je da su ti „mirisi" privukli i vuka.

- To rade pojedinci, ali su količine neznatne da privuku divlju životinju. Veliki dio ljudi to odvozi na za to predviđeno odlagalište u Biljanima gdje se taj otpad zbrinjava. Ako netko i baci to je zanemarivo, govori načelnik Musić apelirajući na Ministarstvo da što hitnije donese odluku za odstrel vuka koji prilazi obiteljskim kućama.

Lovci koji prolaze često terenima u benkovačkoj okolici navodno su vidjeli dva čopora vukova, u jednom ih je bilo oko pet, a u drugom nešto više. Kako smo nedavno doznali iz Ministarstva zaštite okoliša na zadarskom području kreće se šest vučjih čopora, a upućeni nam govore kako je riječ o šezdesetak jedinki, no o tome je teško prosuditi. Naime, ne postoji neka metoda kojom bi se vukovi uhvatili i pobrojali, već se do broja dolazi kombinacijom metoda - telemetrije, foto-zamki, štete na domaćim životinjama, zabilježenoj smrtnosti te akcijama praćenja i procjeni. I dok stručnjaci iz zagrebačkih ustanova tvrde da je vučja populacija ugrožena te da ih je svake godine sve manje, sve veći broj njihovih napada i spuštanje u mjesta na kojima ih prije nije bilo to opovrgavaju.

- Vuk je prije rata obitavao u planinskim područjima. Poslije rata došlo je do velikog raseljavanja i vuk više nema prepreku, jer naselja iznad nas su prazna ili gotovo opustjela. On se u potrazi za hranom spušta sve niže, a to su Lišane i ovi krajevi prema moru, zaključuje načelnik Musić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno