Laureati u pomorstvu Tankerska Next Generation i Ilirija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Tradicionalno polaganje vijenca u more za sve preminule pomorce

Dan pomoraca i brodaraca obilježen je jučer u Zadru, svečanošću u Arsenalu na kojoj su nagrađeni zaslužni pojedinci, udruge i tvrtke iz pomorstva i brodarstva. U organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture dodijeljena su priznanja za doprinos razvitku riječnog i pomorskog gospodarstva, unaprjeđenje pomorske znanosti, promicanje pomorske kulture te za traganje i spašavanje na moru. Prigodnim su darovima, uz zahvalu, nagrađeni i djelatnici lučkih kapetanija koji su otišli ili do kraja godine odlaze u mirovinu. Priznanja i nagrade za 2015. godinu laureatima, umjesto ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, dodijelio je njegov pomoćnik Igor Butorac. Naime, ministar je već bio krenuo za Zadar, ali se s puta morao vratiti u Zagreb.

Ovogodišnja središnja svečanost održana je u Zadru, ne samo zbog velike pomorske tradicije, već i stoga što upravo iz Zadra dolazi polovica ovogodišnjih laureata.

- Hrvatska ima preko 20.000 pomoraca. EU komisija odobrila je porezne olakšice, ali koje za pomorce za sad, nisu atraktivne s obzirom na niske vozarine. No, njihov efekt očekujemo vrlo skoro s obzirom na pozitivne trendove. Veliki problem bio nam je i ukrcaj vježbenika, pa je tako ministarstvo osiguralo 2,5 milijuna kuna koji se za ovu svrhu isplaćuju brodarima. Za školovanje hrvatskih pomoraca na raspolaganju je motorni jedrenjak Kraljica mora za čije održavanje je Ministarstvo izdvojilo 2 milijuna kuna. Očekujemo da će sljedeći tjedan biti potpisane stipendije za učenike pomorskih škola u ukupnoj vrijednosti 5 milijuna kuna, rekao je Butorac te se osvrnuo i na neke druge projekte resornog ministarstva u Hrvatskoj.

Uspjeh koji je iznenadio

Nedavno uvedene otočke iskaznice već su polučile efekt u iznosu od 15 milijuna kuna. U Rijeci se nastavljaju radovi na kontejnerskom terminalu, u Splitu će do sljedeće sezone biti gotovi vanjski vezovi. Oko 12 milijuna kuna vrijedni radovi na terminalu za rasuti teret u Pločama su pri kraju, a u Dubrovniku je pri kraju natječaj lučke uprave za koncesije.

Ove godine, u kategoriji unaprjeđenja pomorskog gospodarstva, priznanje je dobila mlada zadarska tvrtka Tankerska Next Generation d.d. (TNG). Tankerska plovidba kao osnivač TNG-a s novom je kompanijom, osim osnivačkog uloga, podijelila i vrijednosti 60-godišnjeg iskustva i tradicije u brodarstvu. Ova tvrtka osnovana je u kolovozu 2014. godine, a u veljači 2015. uspješno je izašla na tržište kapitala čime je prikupljeno 208 milijuna kuna, odnosno 31 milijun USD. Efikasnim korištenjem prikupljenog kapitala TNG je pravovremeno povećala svoju flotu brodova koji plove pod hrvatskom zastavom. Ostvarujući zacrtani plan ulaganja i razvoja flote ukupna kapitalna ulaganja u razvoj flote približit će se iznosu od 900 milijuna kuna.

Primajući nagradu, direktor Tankerske Next Generation John Karavanić rekao je kako je uspjeh ovog projekta iznenadio i one koji su ga proveli.

Drugi laureat iz zadarskog kraja je biogradska Ilirija koja je dobila nagradu u kategoriji promicanje kulture pomorstva i unutarnje plovidbe prvenstveno zbog organizacije Biograd Boat Showa. Društvo Ilirija d.d. u suradnji s društvom Yacht Club Biograd i charter tvrtkama pokrenulo je nautički sajam organiziran kao proljetni Otvoreni dani, a koji je 2004. godine prerastao u poznatu nautičku manifestaciju Biograd Boat Show. Ova manifestacija daje vrijedan doprinos promicanju hrvatskog nautičkog turizma, ali i općoj pomorskoj kulturi, kulturi "života za more i od mora". Lani je BBS postao član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova, a ove godine i njegov zlatni član.

Vijenac za pomorce

Priznanje za promicanje kulture unutarnje plovidbe dobila je udruga "Društvo Zvono uz Kupu" za inovativni projekt "Žitna lađa" koji ne na inicijativu karlovačke udruge i općine Pokupsko za namjeru imao revitalizaciju ruralnih mjesta uz rijeku Kupu. S namjerom promocije kulture plovidbe rijekom Kupom izrađena je replika drvene žitne lađe, dužine 25 metara, kakve su u 18. stoljeću plovile Kupom. Ova današnja "Žitna lađa" će služiti prijevozu 50 posjetitelja u okviru turističkih aranžmana na Kupi od Karlovca do Siska. Njena ukupna vrijednost je 2,09 milijuna kuna, a projekt je najvećim dijelom financiran kroz europske fondove.

Priznanje za unaprjeđivanje pomorske sigurnosti dobila je tvrtka Sea Help Adria d.o.o. sa sjedištem u Puntu na otoku Krku. Sea Help Adria je začetnik je organiziranog komercijalnog pružanja pomoći na hrvatskom dijelu Jadranu što uspješno čini već jedanaest godina. Ove godine ostvarili su 650 intervencija, od toga je preko 400 tegljenje, a ostalo su dostave goriva, rezervnih dijelova, pomoć pri pokretanju motora, oslobađanje sidra, uklanjanje konopa iz propela, odsukavanja, spašavanja, različiti tehnički savjeti i organizacije. Izvrsna suradnja s nadležnim državnim službama rezultirala je mnogim uspješnim akcijama traganja i spašavanja na moru.

I, na koncu, u kategoriji unaprjeđivanje pomorske znanosti priznanje je otišlo znanstveno-stručnom časopisu "Naše more". Pokrenut davne 1919. godine, obrađuje teme iz navigacije, brodske tehnologije i strojarstva, brodarstva, pomorskog gospodarstva, problematike mora i pomorstva, a bavi se i temama vezanim za povijest nautičkog i primorskog turizma.

Neposredno prije svečanosti, tradicionalno je s broda zadarske lučke kapetanije bačen vijenac u more za sve poginule pomorce.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno