Nagrade u vrijednim rukama koje čine razliku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Nagrađeni na okupu

Međunarodni dan volontera, koji se svake godine obilježava na današnji dan, 5. prosinca, Volonterski centar Zadar obilježio je jučer trećom po redu svečanom dodjelom županijskih priznanja volonterima. Tako su jučer na svečanosti u Gradskoj loži uz prigodan glazbeni program zaslužnim pojedincima i ustanovama dodijeljene županijske nagrade "Volonterska ruka" kako bi se na lokalnoj razini prepoznalo i nagradilo osobe i organizacije koji su se svojim volonterskim radom i angažmanom posebno istaknuli u zajednici.

Tako je nagradu „Volonterska ruka", rad učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, u kategoriji najboljeg volontera u 2015. godini dobio Luka Lukin iz Udruge Eko-Zadar, a dobitnik „Volonterske ruke" u kategoriji razvoja volonterstva na području Zadarske županije je Volonterski klub Gimnazije Franje Petrića. Iako je tek nedavno osnovan, ovaj volonterski školski klub sudjelovao je već u mnogim humanitarnim akcijama od utrku „Wings for life" do prikupljanja potpisa u akciji Lige protiv raka i pomaganja u azilu za životinje.

„Činim razliku, volontiram"

Na početku svečanog programa uručivanja volonterskih nagrada, uz nazočnost brojnih suradnika Volonterskog centra, te ustanova i organizacija koje se bave volonterstvom, kao i predstavnika lokalne vlasti, obratio se voditelj Volonterskog centra Zadar Josip Vidov koji se, uz čestitke nagrađenima, ukratko osvrnuo na rad Volonterskog centra.

- Volonterski centar Zadar broji više od tisuću volontera koji svoje slobodno vrijeme koriste za pomaganje drugima i trude se biti od koristi. Svi oni uključeni su u neke od brojnih aktivnosti Centra, najčešće kroz humanitarne akcije i manifestacije, kao i projekte. Tijekom ove godine Volonterski centar Zadar je bio ili je još uvijek partner u sedam različitih projekata, te je nositelj dvaju projekata financiranih od Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Zadra i Zadarske županije, a riječ je o projektima „Činim razliku, volontiram" i „Zadarska županija volontira", kazao je Josip Vidov zahvalivši se svim volonterima na zadarskom području koji su se na bilo koji način uključili u ovakav vid dobrovoljnog besplatnog pomaganja.

Ove je godine, moglo se dalje čuti, Volonterski centar Zadar postao dio Hrvatske mreže volonterskih centara, a odnedavno je i jedina nevladina organizacija na području Zadarske županije koja ima certifikat za međunarodno posredovanje u volontiranju EVS (Europska volonterska služba.) U svom dosadašnjem radu Volonterski centar je surađivao s više od 60 organizatora volontiranja - od brojnih udruga, škola do ustanova socijalne skrbi, promovirajući vrijednosti volonterstva, educirajući volontere o njihovim pravima i obvezama, te stvarajući pozitivno okruženje za razvoj volonterstva.

Zahvalnice

U ime Udruge socijalnih radnika prisutne je pozdravila njena predsjednica Marija Pletikosa koja je podsjetila kako je Volonterski centar osnovala upravo ova udruga kao svoj projekt i uz pomoć Grada Zadra i Zadarske županije. Pletikosa je, uz čestitku Međunarodnog dana volontera, sve pozvala na današnju fritulijadu, humanitarnu akciju kojom će se prikupljati pomoć za socijalnu samoposlugu. Pozdravnu riječ i čestitke nagrađenima uputio je i župan zadarski Stipe Zrilić koji je istaknuo kako je volontiranje djelatnost koja uljepšava život drugima i društvo čini humanijim i pravednijim.

- Danas se u bogatim zemljama s jedne strane baca hrana, dok je s druge strane mnogo onih koji gladuju. Često se najviše čuje glas onih koji ne trebaju pomoć drugih i tada do izražaja dolaze upravo volonteri koji rade za one kojima pomoć treba, a čiji glas teško dopire do javnosti, kazao je župan Zrilić, naglasivši kako je hrvatsko društvo zasnovano na tradicionalnim vrijednostima, te stoga i osjetljivije na one koji trebaju tuđu pomoć što posebno dolazi do izražaja u ovim predbožićnim danima kada se, kazao je Zrilić, okrećemo bližnjima i pomaganju ljudima u potrebi.

Osim nagrada „Volonterska ruka" na svečanosti u Loži podijeljene su i zahvalnice svim nominiranima za najboljeg volontera, te su tako zahvalnice dobili Marija Višić-Guina (Dom za odgoj djece i mladeži Zadar), Ivana Marinović (Udruga socijalnih radnika Zadar - Volonterski centar Zadar), te Carmen Lee Miletić (Odjel za podršku žrtvama i svjedocima - Županijski sud Zadar.) Zahvalnice su također uručene i nominiranima za organizatore volontiranja, a to su Likovna grupa Pineli (Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola), Volonterski klub Kapljica (klasična gimnazija Ivana Pavla II.), Udruga Eko-Zadar, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima (Županijski sud Zadar), CINAZ - Udruga za iznannastavne i izvanškolske aktivnosti i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola.

Svečanost su glazbenim nastupom upotpunili učenici OŠ Šime Budinića, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Klasične gimnazije Ivana Pavla II., te ženska klapa Kapric, za što su im također uručene zahvalnice, kao i Gimnaziji Franje Petrića i Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Angažman Volonterskog centra Zadar

Ovim se nagradama inače nastoji uspostaviti i razvijati kvalitetan odnos suradnje i međusobne potpore neprofitnih organizacija koje djeluju na području Zadarske županije, te vrednovanje njihovog rada u razvoju civilnog društva na području županije. Nagrada za volontera također predstavlja način vrednovanja volonterskog angažmana i zahvalu za doprinos volontera civilnom društvu u cjelini, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini.

Inače, sredstva za dodjelu volonterskih nagrada osigurana su u sklopu projekta "Činim razliku, volontiram", koji je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a kojemu je nositelj zadarski Volonterski centar, a partneri na projektu su Grad Zadar i Zadarska županija. Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985. godine, a promoviranju vrijednosti volontiranja i razvoju civilnog društva na zadarskom području od svoga osnivanja 8. travnja 2013. godine veliki doprinos i angažman daje upravo Volonterski centar Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno