"Dugo putovanje u noć" premijerno ovaj petak

Slika korisnika valentinam
Drama o nespremnosti suočavanja s realnošću
Jasna nam odlazi u mirovinu i zahvalio bih joj se za sve što je dala za naš teatar, ne samo u glumačkom već i pedagoškom smislu, zahvalio se ravnatelj Švorinić i dodao kako je ova uloga, idealna uloga za nju
Marin GOSPIĆ
Predstava je najavljena u foajeu zadarskog kazališta

Nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta Zadar: "Dugo putovanje u noć" premijerno će biti izvedena ovaj petak. Javnosti su ju predstavili u ponedjeljak ujutro na konferenciji za medije u foajeu kazališta ravnatelj kazališta Renato Švorinić, redatelj Dražen Ferenčina, glumci Jasna Ančić, Alen Liverić, Žana Bumber, Davor Jureško i Ivan Vukelić te kostimografkinja Marija Šarić Ban i scenografkinja Ljerka Hribar.

Od svitanja do sumraka

Predstava "Dugo putovanje u noć" je nastala prema literarnom predlošku američkog književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Eugene O'Neilla, a tematizira odnose u obitelji Tyrone. Od svitanja do sumraka pratimo roditelje, Jamesa i Mary te njihova dva sina: Jamieja i Edmunda u njihovoj međusobnoj borbi kao i u borbi s demonima prošlosti. Ozbiljna ljudska priča koja ne podilazi publici, kako je to zaključio Švorinić koji je otvorio konferenciju. Ravnatelj kazališta nije puno pričao no nije propustio priliku da se javno zahvali Jasni za njen doprinos zadarskom teatru, za njenih deset godina koje će upravo ova predstava zaključiti.

- Jasna nam odlazi u mirovinu i zahvalio bih joj se za sve što je dala za naš teatar, ne samo u glumačkom već i pedagoškom smislu, zahvalio se ravnatelj i dodao kako je ova uloga idealna uloga za nju.

Više o komadu okupljene je informirao redatelj Ferenčina izdvojivši par interesantnih detalja. Prvi detalj je bio taj da je O'Neill zabranio da se komad igra za vrijeme njegovog života s obzirom da je radnjom tematizirao članove svoje obitelji. Drugi detalj je bio taj da je, za razliku od većine predstava koje danas možemo gledati na repertoaru kazališnih kuća i koje su najčešće, kako je to kratko rezimirao - lepršave, ova predstava drugačijeg profila, kako se to moglo zaključiti iz njegovog govora, ozbiljan komad, drama koja progovara o vjerojatno jednoj od najčešćih obmana kroz koje svi prolazimo - nespremnosti da se suočimo s realnošću.

- Svi mi u svojim životima pokušavamo pobjeći od stvarnosti. Isto tako u utrci za materijalnim zaboravljamo svoje bližnje. To su neke od tema koje će obraditi "Dugo putovanje u noć", istakao je također Ferenčina, zahvalivši se svima uključenim u realizaciju zaključivši svoje izlaganje konstatacijom kako su napravili jedan izuzetno pošten komad.

Jasna je bila kratka, ona nije primarno pričala o ulozi već se našalila sa svima kako se od kazališta "oprašta" već četiri godine, kako je odigrala već četiri oproštajne predstave no kako će ova ipak, silom zakona, biti uistinu zadnja.

- Htjela bih se ovom prilikom zahvaliti Renatu što je trpio sve moje šize, ostat će mi u posebnom sjećanju kako ravnatelj za kojeg, a radila sam s njih čak 21, mogu samo reći da je - faca, rekla je Jasna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)