Predstavljeno deset strateških projekata za bolju budućnost stanovnika Županije

Slika korisnika valentinam
Županijska razvojna strategija do 2020. godine
Ciljevi su gospodarski konkurentna i inovativna Zadarska županija, resursno učinkovita te s povećanom i uravnoteženom kvalitetom života u svim njenim djelovima
Zvonko KUCELIN
Peričić je naglasila kako Županijska razvojna strategija treba biti usklađena sa strateškim dokumentom razvoja RH

Dugoočekivana "Županijska razvojna strategija Zadarske županije do 2020. godine" predstavljena je u Velikoj vijećnici nakon gotovo dvije godine kašnjenja zbog, kako je kazala Sanja Peričić, ravnateljica Agencije ZADRA Nove koja je bila nositelj njene izrade potrebne implementacije Studije procjene utjecaja na okoliš, koja je u međuvremenu postala zakonska obaveza kod donošenja ovakvih strateških dokumenata. Prema danas predstavljenom temeljnom razvojnom dokumentu Zadarske županije ciljevi su do 2023. godine, jer je rok pomaknut zbog zakonskih uvjeta vezanih uz Studiju utjecaja na okoliš, gospodarski konkurentna i inovativna ZŽ-a, resursno učinkovita te s povećanom i uravnoteženom kvalitetom života u svim njenim djelovima. Kako je naglasio zadarski župan Božidar Longin, Županijska razvojna strategija ide na usvajanje vijećnicima ZŽ-e, a u njenu izradu su bili uključeni svi relevantni faktori od predstavnika jednica lokalne samouprave, ali i gospodarstvenika, kao i svih onih koji mogu doprinijeti razvoju ove županije. Peričić je naglasila kako Županijska razvojna strategija treba biti usklađena sa strateškim dokumentom razvoja RH, kao i njenim Prostornim planom, a u rujnu ove godine su započele koordinacije vezane uz temeljni razvojni dokument RH.

- Kao regionalni koordinator ZADRA Nova je uključena u izradu Nacionalne razvojne strategije, a važno je naglasiti kako ćemo mi definirati potrebe lokalne zajednice jer to je naša uloga, naglasila je Peričić. Marica Babić, zamjenica ravnateljice ZADRA Nove je istaknula deset strateških projekata koji su prioriteti u Županijskoj razvojnoj strategiji među kojima su i oni koji se već realiziraju, ali i drugi čija je realizacija planirana u sljedećem razdoblju. Financijski najteži projekt Odvodnje i vodoopskrbe aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi-Vir iznosi više od 793 milijuna kuna, a potpisivanje ugovora za ovaj projekt očekuje se do kraja ove godine. Za unapređenje poljoprivrede i ribarstva planirana su tri projekta Plavo-zeleni centar vrijedan 46 milijuna kuna,Sustav navodnjavanja Zadarske županije od 55 milijuna kuna i razvoj ribarske luke u Gaženici vrijedan 44 milijuna kuna. U ovoj strategiji je za dva projekta nositelj Grad Zadar i to se odnosi na Centar za mlade i za Razvoj urbane mobilnosti, a ovaj drugi projekt je procjenjen na više od 187 milijuna kuna. Predstavljanju Županijske razvojne strategije ZŽ-e nazočili su načelnici i gradonačelnici s područja Županije, županijski vijećnici, ali i sudionici u izradi temeljnog razvojnog plana za razdoblje do 2020. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)