SRAMOTNA SLIKA Fontana na Kolovarama potpuno devastirana

Slika korisnika valentinam
Na Kolovarama, na početku Karme
Svaka intervencija, popravak pa i čišćenje podliježe odobrenju Konzervatorskog odjela. U njihovoj suglasnosti propisani su zahvati, procedure, materijali i stručna osposobljenost izvođača radova kao i nadzor. Stoga ne možemo promptno reagirati na svaki grafit, opsežnije čišćenje bit će na proljeće, rekao je Robertino Dujela
Ivan SIKIRIĆ
Fontana je postala okupljalište vandala, a ne zaljubljenih parova

Fontana na Kolovarama, odnosno na samom početku šetnice Karma, prepoznatljiv je i jedinstven simbol tog dijela grada. Izgrađena davne 1546. godine, a renovirana u 18. stoljeću kada je ispred nje sagrađen i kameni mul, upisana je kao pojedinačno kulturno dobro u Registar kulturnih dobara. Prije ovoga ljeta obnovljen je i uređen pristup Fontani te je uređen okoliš kako bi Zadrani i njihovi gosti dobili još jedno romantično mjesto s kojeg mogu uživati u pogledu na kanal i zalazak sunca. Ipak, sudeći po onome kako trenutno Fontana izgleda, umjesto za zaljubljene parove, postala je okupljalište za vandale koji su je u potpunosti devastirali grafitima i odbačenim bocama raznih alkoholnih pića.

- Budući da je fontana kulturno dobro svaka intervencija, popravak pa i čišćenje podliježe odobrenju i ispunjavanju uvjeta Konzervatorskog odjela u Zadru. U njihovoj suglasnosti propisani su zahvati, procedure, materijali i stručna osposobljenost izvođača radova kao i nadzor. Stoga ne možemo promptno reagirati na svaki novoosvanuli grafit, već će se opsežnije čišćenje provesti na proljeće, rekao je Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra. Dodao je kako okoliš fontane održavaju Nasadi i Čistoća.

Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru rekao nam je kako uz nadležne službe i članovi Društva zadarskih Arbanasa fontanu ispumpavaju i čiste od smeća.

- Fontana je na javnom prostoru, nije ograđena i svatko ima pristup i pitanje je zašto postoji potreba da se nešto devastira na ovakav način. To je slika društva, devastira se na raznim lokacijama i po samom centru grada - Poluotoku, a kako neće na prostoru kao što je fontana koja je dislocirana? Ovo je pitanje senzibiliteta građana koji bi trebali biti osviješteni da čuvaju kulturno dobro, rekao je Miletić. Istaknuo je kako u slučaju potrebe čišćenja, Grad treba obavijestiti Konzervatorski odjel koji potom izdaje obavijest na koji način se smije čistiti pojedina površina jer načini čišćenja ovise o materijalu.

Miletić je istaknuo kako bi se i gat ispred fontane trebao sanirati jer je u jako lošem stanju te se nada kako će se to realizirati sljedeće godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)