Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ABA LIGA Uz Planinića, postoji li materijal za seniorsku momčad Zadra?

04.12.2018. 19:00
ABA LIGA Uz Planinića, postoji li materijal za seniorsku momčad Zadra?


Nakon što Zadar prošle sezone nije nastupio na juniorskom  turniru ABA lige, ovaj put su izabranici Jure Ružića napokon dobili priliku odigrati dvoboje protiv juniorskih momčadi ABA-ligaša. Nećemo reći  da u ovoj ligi sudjeluju najbolje balkanske momčadi, jer postoji niz klubova u regiji koji rade odlično s mlađim uzrastima, a njihovi seniori ne  igraju ABA ligu pa te momčadi niti nemaju pravu sudjelovanja. Na žalost  kada govorimo o klubovima koji rade odlično s mladima, malo hrvatskih  spada u tu kategoriju.
No, mladi Zadrani su ove godine odigrali prvi dio ABA lige, i to su bili  domaćini u legendarnim Jazinama, što im je pružilo i kud i kamo veću  šansu da izbore plasman na završnicu, odnosno u konkurenciji šest  momčadi, budu među prve dvije. To na žalost nisu ostvarili. Prolaz na  završnicu osigurale su Crvena zvezda zaključivši turnir bez poraza te Cibona, dok je Zadar završio na petom mjestu ispred posljednjeg Partizana  s učinkom od jedne pobjede i četiri poraza.


Dobar početak
Dobro su Ružićevi igrači krenuli. U prvoj utakmici dobili su dvoboj s  Partizanom, no nakon toga su uslijedili porazi protiv Crvene zvezde, Cibone, Olimpije i Budućnosti. Spomenimo da u niti jednom dvoboju Zadrani nisu bili pregaženi te da su se u većini dvoboja odlično držali do  samog kraja. Sam Jure Ružić je istaknuo da je zadovoljan nastupom i  činjenicom da su njegovi igrači igrali protiv jakih sastava te da je to ono  što nedostaje mladim igračima.
Što se tiče izgleda juniora Zadra, treba napomenuti nekoliko stvari.  Prije svega kod juniora rezultat ima znatnu veću težinu i važnost nego  kod kadeta, mnogo veću nego kod predkadeta, a u nižim kategorijama  rezultat ne treba niti gledati (tko ga gleda i previše ističe, u potpunoj je  zabludi).
No, juniori su važni jer predstavljaju zadnji korak ka seniorskoj košarci  i od ovih igrača koje se moglo pratiti ovih dana u Jazinama se očekuje da  uskoro budu prvotimci Zadra. Hoće li otići direktno u seniorsku  momčad, ili će prvo igrati negdje na posudbi, manje je važno.


Ružiću pohvale
Treba reći da je Zadar izgledao dobro. Ružić je pick&roll branio agresivnim iskakanjem. Znalo se točno koji igrač kada pomaže i kako se brane različite druge situacije. Možda se u pojedinim situacijama moglo  igrati preuzimanje, ali Ružić je odlučio na ovaj način braniti i to je sasvim  u redu. A treba istaknuti kako mu sigurno nije bilo lako uigrati momčad,  s obzirom da je Jure Planinić u seniorima, a dio igrača je i na posudbama.
U napadu je većina toga išla preko centra Jure Planinića. Čini se da je  dovođenje tog igrača dobar potez. I tog igrača treba razviti jer je vjerojatno najveći potencijal u klubu. To što nije Zadranin i što nije prošao zadarsku školu košarke najmanje je važno. Planinić je s 25 poena i 15 skokova u prosjeku. U obrani je znao biti mekši, ali to je stvar koja se može  ispraviti. Isto tako valja istaknuti da je Planinić izvanredan u post igri,  zna asistirati, blokirati, ali i pogoditi iz vana i može postati odličan igrač  za seniorsku momčad. Ali najveći posao treba se odraditi u budućnosti.




Jure Planinić
 I to je izazov, kako za Branu Longina, tako i za Antu Nazora. Jer Planinić treba minuta u seniorskoj košarci i on je spreman za njih. I to ne revijalnih. Dugo Zadar nije imao tolikog potencijala, pogotovo ne na centarskoj poziciji. I možda treba Nazor žrtvovati minute nekih drugih  igrača, da bi Planinić dobio priliku i igrao. Također Planiniću treba i trener koji će ga dizati, usmjeravati, ispravljati. Ukratko, učinit ga boljim i  na tehničkom i na taktičkom i na fizičkom planu. A ako mu Zadar ne  može dati minute, onda je možda rješenje posudba. I to u "pravu"  momčad za njega. Koliko je KK Zadar sposoban to sve povezati, vidjet  ćemo u budućnosti.
Svakako valja istaknuti i playa, koji je znao igrati i "dvicu" Vitu Barbarošu koji je imao 17 koševa po utakmici i pokazao veliko umijeće driblanja, odnosno "ball handlinga", kao i odličnu šutersku perspektivu. No,  Barbaroša fizički nije spreman za seniorsku košarku. A taj problem smo  vidjeli (pre)velik broj puta u novijoj pa i starijoj povijesti zadarskih vanjskih igrača. Kako Zadrani nisu genetski slabiji i mršaviji, u odnosu na ostale gradove, u klubu moraju naći odgovor na pitanje zašto zadarski  igrači redovito fizički nisu spremni odgovoriti na izazove moderne  košarke kada dođu u seniore. I ne, sigurno tu nije problem u Juri Ružiću,  nego rješenje tog problema se mora pokrenuti s prvim košarkaškim danima djeteta koji kreće trenirati najljepši sport na svijetu.
Bilo je zanimljivo recimo pratiti prvi dvoboj protiv Partizana, koji je  Zadar dobio.


Proizvod
No, igrači Partizana su bili godinu ili dvije mlađi od većine nositelja  Zadra. I vidjelo se da Partizanovci su taktički ispod razine igrača Zadra,  da još nisu povezali neke elemente. Ali ti, često dvije godine mlađi igrači,  fizički nisu nimalo zaostajali za suparnicima iz Zadra. I ti, u ovom trenutku anonimusi, pred sobom imaju još godinu ili dvije juniorskog staža,  dakle 500 ili 1000 treninga. I vjerojatno znatno veći potencijal.
Dakle, svakako treba pohvaliti Ružića i zadarske juniore. Igrali su dobro, motivirano i na pravi način su u legendarnoj dvorani predstavili svoj  grad. Ali, pitanje je, postoji li osim Planinića, koji spomenimo još jednom nije proizvod zadarske škole košarke, barem još jedan igrač koji će  uskoro biti spreman biti ozbiljni član rotacije Zadra u seniorskoj ABA ligi? Odgovor ćemo saznati…