Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

„PLAVA VRPCA“ VJESNIKA Dobitnici Andi Marović i dubrovački vatrogasci

04.12.2018. 11:31
„PLAVA VRPCA“ VJESNIKA Dobitnici Andi Marović i dubrovački  vatrogasci


Glavnom tajniku Sindikata pomoraca Hrvatske, Nevenu  Melvanu, pripala je čast  otvoriti svečanu dodjelu 54. Plave vrpce Vjesnika u Zadru. Istaknuo je kako mu je  posebna čast biti u Zadru koji je  dao toliko hrabrih ljudi i toliko pomoraca, ističuči  vrhunsku hrabrost i  profesionalnost svih koji su spašavali ljude na moru. Obraćajući  se  brojnim uzvancima, pozdravio je i izaslanika predsjednice RH, urednika Pomorske večeri u Zadru, Vladimira Šetku, te izaslanika premijera,  župana Božidara Longina.
U ime domaćina, prvi je govorio gradonačelnik Zadra, Branko Dukić,  poručujući  kako "najtoplije zahvaljuje što su ovu lijepu manifestaciju  doveli u naš grad"":
– Zadar je istinski grad pomoraca, zna to dobro i ovogodišnji dobitnik  priznanja  Stanko Banić, kao i učenici Pomorske škole u Zadru. Mi Zadrani zato imamo posebne emocije prema Plavoj vrpci koja nosi posebnu humanost – izjavio je Dukić.
Župan Longin također je izrazio zadovoljstvo "što je Plava vrpca doplovila do nas"
– U našoj županiji ponosno iskazujemo svoju pomorsku tradiciju, Zadar je kroz povijest dao veliki broj pomoraca i svjesni smo važnosti ulaganja u kadrove – naglasio  je Longin, ističući i značaj Tankerske plovidbe.
Izaslanik predsjednice RH, Vladimir Šetka, čestitao je lauratima posebno se zahvaljujući Sindikatu pomotraca koji njeguje ovu nagradu te pozdravljajući "legendarnog direktora Tankerske Stanka Banića".
Nakon nastupa klape Sveti Juraj, usljedila je dodjela "Plave  vrpce Vjesnika" koju su ove godine dobili  ronilac Andi  Marović (30) iz Komiže, a u  momčadskoj konkurenciji ona je pripala Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića.
Posebno priznanje dodijeljeno je legendarnom umirovljenom direktoru Tankerske plovidbe  Stanku Baniću i Motornom brodu “Tijat“, najstarijem brodu Jadrolinijine flote.
Banić je sinoć dobio i najveći pljesak okupljenih na dodjeli priznanja. Ono "legendarni" koje se često veže uz njegovo ime, izgovorili su pozivajući ga i na pozornicu, a isti je epitet  ponovio i pomoćnik glavnog tajnika Saveza pomoraca Hrvatske, Vladimir  Svalina, uručujući Baniću nagradu. 
Banić je bio vidno ganut ovim priznanjem i to nije  mogao sakriti pa je  u jednom trenutku  čak rekao kako će mu poteći suze te je nakon zahvale  okupljenima rekao kako odmah "mora ići da ne zakasni na brod". Ovo je  očito za njega bila situacija izuzetnog emocionalnog naboja te je po primanju priznanja odmah napustio svečanost, iako je uslijedilo višesatno  druženje pomoraca na prigodnom domjenku.  
Kada mu se glavni tajnik Sindikata pomoraca zahvalio na svemu što je  učinio za Tankersku i hrvatsko brodarstvo, Banić je doista jedva susprezao suze, tim više što je izrijekom rečeno kako je "on možda najzaslužniji   za opstanak ove brodarske kompanije".
 Ne znam obrazloženje ovog priznanja
No, Banić je u stilu čovjeka koji će uvijek želi reći što mu je na umu,  zahvaljujući na priznanju, pomalo ironično poručio da im "hvala što su  to prepoznali nakon toliko godina". Naravno, u zahvali nije zaobišao osnivača Tankerske plovidbe, Ivana Pašu, dodajući kako mu je žao što te  večeri uz njega nisu i kolege iz Jugolinije.
Malo bi se tko od kapetana, ili općenito dobitnika priznanja, usudio  spomenuti Jugoliniju, ali Banić je to vrlo prkosno učinio, auditoriju jasno  poručujući neka se zna tko je najzaslužniji za razvoj hrvatskog brodarstva.
Dapače, iako nije htio govoriti za medije, uoči primanja priznanja, za  naš je list progovorio o onome o čemu nikad nije, primjerice, o tome kako ovakva priznanja danas prima s čuđenjem što su ga se sada sjetili, ili  pak o tome kako mu nije jasno zašto je svih ovih godina marginaliziran.  Otvoreno je govorio i o teškoj situaciji u hrvatskom brodarstvu, kao i  činjenici da ga nitko iz Ministarstva pomorstva nikad nije upitao za savjet.
– Da vam budem iskren, ja još ne znam obrazloženje ovog priznanja,  pretpostavljam da je vezano za današnje stanje Tankerske plovidbe koje  je zdravo u odnosu na ostala brodarska poduzeća te da je vezano za model privatizacije kojeg smo, velikim odricanjima, mukama i borbama  protiv politike, uspjeli odraditi te da sve to pokazuje rezultate. Žao mi je  što to nije prepoznato na vrijeme i da se taj model primijeni i na neka  druga poduzeća, istaknuo je Banić.