Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Posjekli draču i kupinu i “oživili kvart”

04.12.2018. 18:45
Posjekli draču i  kupinu i “oživili  kvart”


Grupa stanovnika Bilog briga okupila se ovaj vikend te pokazala kako zajedničkim radom i dobrom voljom uljepšati svoj kvart.
Naime, njih desetak okupilo se u subotu ujutro te  počistilo prostor u  samom srcu kvarta, gdje je planirana izgradnja garaže, a zadnjih dvadesetak godina tamo strše armirani stupovi. Taj je prostor godinama bio  zapušten, obrastao u draču i kupinu, te ga nitko godinama nije sredio.  Ovakav, predstavljao je opasnost za stanare tog kvarta i idealno mjesto  za štakore. Problem oko uređenja ovog prostora navodno leži u činjenici  da je riječ o privatnoj parceli, pa gradske službe nisu nadležne, već je  vlasnik odgovoran to urediti.
Ipak, izgleda da je građanima dodijalo čekati nekoga da to očisti te su  krenuli sami u akciju koju su nazvali "Oživimo kvart".
– Nakon što se dugi niz godina ništa nije napravilo odlučili smo uzeti  stvar u svoje ruke. Okupilo se nas desetak, uzeli smo alat u ruke i krenuli  srediti tu crnu točku za koju smatramo da je jedna od ključnih u kvartu,  a koju godinama nadležne službe ignoriraju. Akcija čišćenja trajala je  oko pet sati što je u konačnici rezultiralo punim kontejnerom smeća, rekao nam je Marin Pijaca, jedan od voditelja ove akcije čišćenja najavivši  kako im je želja da se i sami stanari ovoga kvarta pokrenu i naprave nešto  za prostor u kojem žive.
Istaknuo je kako je već krenula lavina pozitivnih djela te je jedan čovjek, koji se akciji pridružio i pomogao raditi motičicom, na povratku kući  zastao pored jednog rotora, koji je uvijek obrastao, te ga je okopao i uredio.
– Ovo je lančana reakcija koju želimo postići kod ljudi. Htjeli smo svojim primjerom pokazati kako se ljudi mogu skupiti i počistiti svoj kvart,  kad već gradske službe to ne rade toliko redovito, rekao nam je Pijaca  najavivši kako njihove akcije neće stati na ovoj već da će ih sigurno biti  još.