Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pulja: Nikada nećemo zaboraviti četvoricu naših poginulih vitezova

04.12.2018. 14:01
Pulja: Nikada  nećemo  zaboraviti  četvoricu naših  poginulih  vitezova


Na tradicionalan način, fritulama, kroštulama i pićem  dočekali su u mjestu Brgulje na otoku Molatu u nedjelju pripadnike  Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske ratne mornarice  Zadar, Otočki bataljun, koji su došli kako bi u tome mjestu utemeljili     podružnicu ove udruge. Za tu prigodu otvoren je bistro Fast food Roseta.  Dobrodošlicu im je poželio domaćin, Renato Šarunić, koji im je ukratko opisao mjesto Brgulje  koje je   zimi naseljeno s nešto više od tridesetak žitelja, dok je u periodu nautičkog turizma brguljska vala  prepuna  nautičara. 
Zbog nedjeljnog misnog slavlja osnivačka skupština ove udruge prilagodila je vrijeme svojeg održavanja. U Dom kulture pristigli su svi  mještani, a posebno dragovoljci s cijelog područja otoka Molata.  Skupštini je bio nazočan i Tihomir Bakarić Ćiro, savjetnik za branitelje  gradonačelnika Zadra Branka Dukića. 


Ratni put postrojbe
U  svom uvodnom slovu, bojnik Joško Pulja, ratni zapovjednik Samostalnog otočnog bataljuna Sveti Mihovil odnosno Mješovitog odreda  mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, a danas predsjednik Udruge  dragovoljaca HRM-a, Otočki bataljun,  nadahnuto je zborio o ratnom putu ove postrojbe.
– Bili smo s bitnicama na otocima, a tijelom i srcem na kopnu. Naši  pripadnici  bili su vrijedni i hrabri otočani. Na školju su napustili svoje fameje, polja i brodove i zamijenili ih rovovima. Obranili smo jednu od  najtežih crta obrane u akciji Maslenica, a neizbrisiv trag ostavili smo i na  Južnom bojištu Lijepe naše.  Značajan doprinos u Domovinskom ratu  dala je samostalna postrojba Mješovitog pješaštva MOMP Ugljan – Dugi  otok ili Otočni bataljun. Djelovali smo kao samostalna postrojba izravno  podređena zapovjedniku ZP-a Split IZM-a Zadar, u okviru HRM, pri  čemu smo  porazili  daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Oslobodili smo  naše, hrvatsko more i osigurali slobodnu plovidbu na Jadranu. Srce  našeg otočanina, ribara i mornara bilo je neustrašivo i ogromno. Blokada je probijena i to  malim brodićima ribaricama, gliserima i turističkim  brodovima  na čijim smo  provama i krmama postavili teške strojnice i  maljutke, s kojima smo gađali neprijateljske ratne brodove.
– Svaki zadatak pa i onaj nazahtjevniji izvršili su otočani i svi ostali hrabri branitelji, a njih je kroz postrojbu Otočkog bataljuna prošlo čak 1800.   Izvršili smo i desant na bojištu Maslenica. Ponosan sam na svoje dragovoljce. Nažalost, bilo je i poginulih, kazao je sjetno zapovjednik Pulja,  spomenuvši se i opisujući svaku pogibiju četvorice vitezova, Denisa Špike, Danijela Grbina, Miljenka Zorića i Dragana Špara.


Skrb za branitelje
– Vrijeme prolazi a njihove slike ne blijede. Dapače, one su emocionalno još snažnije. Naši vitezovi nikada ne umiru. Oni su s nama, a njima u  čast nazvani su športski memorijalni turniri i glazbene priredbe, rekao je  ovaj ratni zapovjednik dodajući kako  redovito, na dan osnivanja bataljuna i na dan početka akcije Maslenica, polažu vijence i zapale svijeće na  njihova posljednja počivališta. 
Joško Pulja je istaknuo je i značaj Udruge koja  posebno skrbi za obitelji  poginulih branitelja, njihove djece, kao i ostalih pripadnika postrojbe.  Također, Udruga je po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja pomogla u  ostvarivanju njihovih prava. Ostvarena je odlična suradnja s osnovnim  školama kako bi se djeci kroz terensku nastavu satova povijesti dočarali  dani Domovinskog rata, vremena ponosa i slave, junaštva i borbe za slobodu. Bilo je riječi i o novom Zakonu o braniteljima. Svakom pojedincu  u ostvarivanju njihovih prava, pravnu pomoć pritom pruža Udruga i novoosnovani Sindikat branitelja Domovinskog rata.  Zapovjednik Pulja  spomenuo je i izgradnju spomen-obilježja akcije Maslenici u okviru novoizgrađenog perivoja. Naglasio je kako imaju odličnu suradnju sa svim  ostalim MOMP-ovima, kao i   s lokalnom vlašću.
Na Skupštini je jednoglasnom odlukom za predsjednika podružnice  izabran  Renato Šarunić, a za njegovog zamjenika Danko Kačanić.
Nakon Skupštine i ispunjavanja pristupnica novih članova, dragovoljaca  otišlo se na obalu gdje je  bačen vijenac u more u znak sjećanja za   poginule branitelje Domovinskog rata i za sve hrvatske pomorce nastradale u raznoraznim ratovima i bitkama. Blagoslov i molitvu za poginule  predvodio je  mjesni župnik don Andrzej Jan Stepien. Organiziran je također bogati ručak,  a druženje otočana i gostiju trajalo je  do dolaska katamarana Silbe.




Osnovani još u travnju 1991. godine
Otočki bataljun utemeljen je prije  više od  27 godina u Kalima. Obljetnica obilježavanja je svake godine 18. rujna u mjestu Sutomišćici na otoku Ugljanu.
Treba reći kako se  osnivanje Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan –  Dugi otok dogodilo još  21. travnja 1991. godine po zapovijedi Glavnog štaba Hrvatske vojske, u vrijeme kada je Samostalni otočni bataljun Sv. Mihovil ušao u sastav  Hrvatske ratne mornarice.