REXPO 2018. ZAGREB Vir ima viziju koja se dosljedno provodi 15 godina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na sedmom izdanju Međunarodnog sajma investicijskih projekata Antonio Vučetić predstavio turistički uspjeh Vira
Autor: 
Tijekom cijele godine na Viru se odvijaju mnogobrojni turistički programi i manifestacije u sklopu projekta Vir 365

Brojni virski razvojni i turistički projekti realizirani u  proteklih 15 godina, kao i oni koji su sadržaj novog razvojnog master plana, predstavljeni su na ovogodišnjem sedmom izdanju Međunarodnog  sajma investicijskih projekata „Rexpo 2018.“ u Zagrebu. Zaključnog drugog dana manifestacije u fokusu se našla rasprava o hrvatskom turizmu,  hotelskom poslovanju i turističkim investicijama, a na panel raspravi  „Kako stvoriti uspješne turističke destinacije?“ sudjelovao je zamjenik  načelnika Općine Vir Antonio Vučetić.

Vir je riječima moderatora predstavljen kao mjesto koje je nekad bilo percipirano kao ružno pače hrvatskog turizma te općina koja je doživjela uspjeh i fascinantnu promjenu.  Što se to dogodilo i kako je Vir postao elitna turistička destinacija? – bilo  je pitanje upućeno zamjeniku Vučetiću. 

- Dogodila se sinergija menadžmenta turističke destinacije i kapitalnih investicija u komunalnu infrastrukturu i turističke projekte. Postupne promjene počele su prije 15 godina, ali su one nakon puno rada i truda postale javno vidljive prije četiri ili pet godina - kazao je Vučetić. Tada  se i snažnije počela mijenjati percepcija otoka koji je sa svojom jedinicom lokalne samouprave viziju razvoja – turističkog, komunalnog i gospodarskog – pretočio u master plan razvoja.

- Imali smo viziju koju dosljedno provodimo zahvaljujući stabilnoj političkoj vlasti u proteklih 15 godina. Znamo kako se vizije znaju mijenjati  ovisno o političkoj situaciji, kako na razini Hrvatske tako i na razini jedinica lokalne samouprave, pa je četiri godine zaista malo vremena da se  kvalitetni projekti provedu. Jednostavno zahtijevaju više vremena - istaknuo je Vučetić. Vir je u tom vremenu proveo prvo svoje kratkoročne  planove i strateški se odredio prema vlastitoj budućnosti nadograđujući  turističku priču.

- Sunce i more ranije su na cijelom Jadranu bili glavni turistički proizvod. Tu smo ponudu nadogradili mnogim sadržajima ne samo u špici  ljetne sezone, već i kroz cijelu godinu, kako bi gosti Vira u svakom trenutku imali što za vidjeti i doživjeti. Kreirali smo program Vir 365 puno  prije nego što je takav projekt zaživio na nacionalnoj razini, kako bi pobjegli od sezonalnosti i općeg koncepta sunca i mora. Više od 70 posto  sredstava namijenjenih turističkom razvoju uložili smo zato upravo u  programe koji se odvijaju izvan ljetne sezone - objasnio je virski zamjenik načelnika koncept virskog uspjeha.

Nakon Vučetićevog izlaganja sudionici panel rasprave i gosti REXPO-a pogledali su promidžbeni film o  otoku Viru koji je do kraja studenoga ostvario više od 2,5 milijuna  noćenja i 165 tisuća turističkih dolazaka.

- Mi smo destinacija bazirana na privatnom smještaju, pa u planu  imamo gradnju jednog hotela gradskog tipa otvorenosti, jer očekujemo  kako će u budućnosti upravo jačati privatni smještaj. Turistička interakcija s obalnom zajednicom i domaćim ljudima bit će dominantni turistički doživljaj, dok će se hotelske usluge doživljavati kao poslovni sadržaj.  Zato kao jedinica lokalne samouprave dajemo poticaje privatnom  smještaju, odnosno njegovoj kategorizaciji kako bi bio reprezentativan.  Vizija razvoja je, dakle, bitna, ali ona mora slijediti potencijal i prirodno  okruženje same destinacije - zaključio je Vučetić. Pored Vučetića u raspravi su sudjelovali gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje  Košćec, voditelj projekta Žičara Učka Mladen Blažević, općinski tivatski  turistički menadžer Marko Petričević, direktor austrijskog „PKF tourismexperts“ Christopher Hinteregger i bivši državni tajnik za turizam Republike Slovenije Marjan Hribar, uz moderiranje Viranina Franca Peruze, direktora splitskog Grand hotela Lav i poznatog hotelijerskog  stručnjaka.   

Međunarodni sajam investicijskih projekata REXPO 2018. okupio je tijekom dvodnevnog programa oko dvije tisuće inozemnih i domaćih ulagača, brojnih turističkih stručnjaka, gospodarstvenika i posjetitelja, a  njegovom otvorenju prisustvovali su ministri Oleg Butković i Predrag  Štromar koji su – kao doprinos turističkom razvoju – istaknuli velika ulaganja u prometnu infrastrukturu i projekte energetske obnove. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno