Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Zadru prvo predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi

04.12.2018. 18:15
U Zadru prvo predavanje o biodinamičkoj  poljoprivredi


Što je to biodinamička poljoprivredna proizvodnja, a što  biodinamičko gospodarstvo? Kako pokrenuti i prenamijeniti svoja poljoprivredna gospodarstva da zadovolje uvjete biodinamičke poljoprivrede? – odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja mogli su dobiti vlasnici  OPG-ova i poljoprivrednici Zadarske županije na jučerašnjem predavanju koje je održano u Gospodarskoj komori Zadarske županije, a na inicijativu Zadarske županije.
– Predavanje smo organizirali kako bismo naše poljoprivrednike upoznali s ovakvim načinom proizvodnje, prve certificirane proizvodnja iz  koje se razvila ekološka proizvodnja, rekla je Olja Radulić iz Zadarske  županije.
Ovakva vrsta predavanja u Zadru je održana prvi put te je došlo desetak poljoprivrednika.
 – Danas smo održali dva predavanja, dok cijeli ciklus ima četiri predavanja i radionicu. Prvo smo odradili uvodno predavanje o Rudolfu Steineru, potom o trendovima u Europi i svijetu te zemljama u okruženju u  vezi biodinamičke i ekološke proizvodnje. Također, upoznat ćemo polaznike s konkretnim metodama i principima biodinamičke poljoprivrede, rekla nam je jučer Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa  Steinera dodavši kako druga dva predavanja planiraju za siječnju, dok bi  na proljeće trebali provesti i radionicu na nekom imanju.
Uz nju je predavala i Amalka Vukelić, vlasnica OPG-a koja proizvodi  prema ovakvim principima.
Predavačice su rekle kako je biodinamička poljoprivredna proizvodnja  nadstandard ekološkoj poljoprivredi, odnosno to je prva poljoprivreda.
– Ovo je vedska poljoprivreda koja je nastala prije jako mnogo godina,  a kojom se obnavlja tlo i humus te je prijateljski raspoložena prema tlu i  vodi. Ukoliko se radi na ovakav način stvaramo humus, a ne kao u standardnoj proizvodnji u kojoj humus nestaje, rekla je Posavec istaknuvši  kako je sve veći broj proizvođača koji se okreću ovakvom načinu proizvodnje.