U Zadru prvo predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi

Slika korisnika mkvanja
Poljoprivreda prijateljski nastrojena prema tlu i vodi
Ovo je vedska poljoprivreda koja je nastala prije jako mnogo godina, a kojom se obnavlja tlo i humus te je prijateljski raspoložena prema tlu i vodi. Ukoliko se radi na ovakav način stvaramo humus, a ne kao u standardnoj proizvodnji u kojoj humus nestaje, rekla je Posavec
Arif SITNICA
Na predavanje je došlo desetak poljoprivrednika

Što je to biodinamička poljoprivredna proizvodnja, a što  biodinamičko gospodarstvo? Kako pokrenuti i prenamijeniti svoja poljoprivredna gospodarstva da zadovolje uvjete biodinamičke poljoprivrede? - odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja mogli su dobiti vlasnici  OPG-ova i poljoprivrednici Zadarske županije na jučerašnjem predavanju koje je održano u Gospodarskoj komori Zadarske županije, a na inicijativu Zadarske županije.

- Predavanje smo organizirali kako bismo naše poljoprivrednike upoznali s ovakvim načinom proizvodnje, prve certificirane proizvodnja iz  koje se razvila ekološka proizvodnja, rekla je Olja Radulić iz Zadarske  županije.

Ovakva vrsta predavanja u Zadru je održana prvi put te je došlo desetak poljoprivrednika.

 - Danas smo održali dva predavanja, dok cijeli ciklus ima četiri predavanja i radionicu. Prvo smo odradili uvodno predavanje o Rudolfu Steineru, potom o trendovima u Europi i svijetu te zemljama u okruženju u  vezi biodinamičke i ekološke proizvodnje. Također, upoznat ćemo polaznike s konkretnim metodama i principima biodinamičke poljoprivrede, rekla nam je jučer Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa  Steinera dodavši kako druga dva predavanja planiraju za siječnju, dok bi  na proljeće trebali provesti i radionicu na nekom imanju.

Uz nju je predavala i Amalka Vukelić, vlasnica OPG-a koja proizvodi  prema ovakvim principima.

Predavačice su rekle kako je biodinamička poljoprivredna proizvodnja  nadstandard ekološkoj poljoprivredi, odnosno to je prva poljoprivreda.

- Ovo je vedska poljoprivreda koja je nastala prije jako mnogo godina,  a kojom se obnavlja tlo i humus te je prijateljski raspoložena prema tlu i  vodi. Ukoliko se radi na ovakav način stvaramo humus, a ne kao u standardnoj proizvodnji u kojoj humus nestaje, rekla je Posavec istaknuvši  kako je sve veći broj proizvođača koji se okreću ovakvom načinu proizvodnje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)