Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VJEŽBOM DO ZDRAVLJA Na Ravnicama besplatni treninzi za oboljele od MS-a

04.12.2018. 13:12
VJEŽBOM DO ZDRAVLJA Na  Ravnicama  besplatni  treninzi za  oboljele od  MS-a


Športska zajednica grada Zadra odnedavno je omogućila  oboljelima od multiple skleroze besplatne treninge u maloj dvorani na  Ravnicama.
Tjelesna aktivnost vrlo je važna kod svih, a posebno onih koji su oboljeli od ove bolesti za koju kažu da je bolest s tisuću lica.


Prilagođene vježbe
– Ovo je program korektivne gimnastike koji je prilagođen problemima koje imaju polaznice treninga. Sve vježbe su lagane i prilagođene.  Radimo dosta vježbi istezanja, snage, kako bi ojačali muskulaturu. Radimo na podu, koristeći se rekvizitima, kako nam ne bi bilo dosadno, rekla  je Ružića Špralja, trenerica, dodavši kako za sada ima oko sedam polaznika te se nada kako će njihov broj narasti. Treninzi se odvijaju dva puta  tjedno u 16 sati i traju oko 45 minuta.
Mi smo bili na treningu te smo porazgovarali s trenericom Ružicom i  dvjema polaznicama Anom Robić i Sanjom Balta koje su početkom jeseni ušle u program i oduševljene su treningom.
– Trening je prilagođen nama i trenerica Ružica je super. Nije nam dosadno na treningu, dapače, zabavno je jer koristimo i pilates lopte, trake  i bućice, pa i stolice. Lijepo se rastegnemo i što je najvažnije jačamo  mišiće, rekla nam je 34-godišnja Ana kojoj je multipla skleroza dijagnosticirana prije pet godina.
Jaki mišiću su bitni jer ukoliko jednoga dana oboljeli dođe do faze da  završi u kolicima, bitan je svaki mišić da se možeš koliko toliko podignuti.
– U današnje vrijeme je većina nas zakržljala, bez obzira na bolest ili  ne, te je svima bitno. Do sada i nisam baš toliko vježbala jer sam uvijek  nalazila neke izlike ili nisam imala vremena. Sada imam određeni termin  i prisilim se da dođem, rekla je Ana. Kazala je kako je 2012. godine imala  prvi simptom bolesti, maglu na oku. Uz treninge ide u šetnju sa psom te  na taj način održava zdravlje.


Pravo na lijekove
Sada se, kaže, snalazi odlično jer su donijeli i neke nove zakone bitne  oboljelima od multipleskleroze.  
– Naime, prije je bilo određeno da je potrebno imati tri relapsa u godinu dana, odnosno nekakva napada, kako bi se ostvarilo pravo na lijekove. Mislim da sam dobila taj lijek već pri prvom simptomu, do drugog  simptoma – pareze lica, gdje mi je pala cijela strana lica i gdje sam mucala, ne bi nikada došlo. Sada ono što je oštećeno je oštećeno, rekla je Ana.  Trenutno uzima terapiju Rebif, što je interferon i tri puta tjedno daje sebi  injekcije te kaže kako joj ovaj lijek djeluje. Ipak, naglašava, kako ne znači  da će kod svih oboljelih od multipleskleroze djelovati.
 – Ovaj lijek ima i jake nuspojave, ali na sve se to čovijek navikne i ide  dalje. Smatram da sam taj lijek dobila na vrijeme da do drugog sipmtoma ne bi ni došlo, rekla je Ana. Na pitanje kako okolina reagira na bolest  rekla je da ima podršku kolega.
– Imati multiplu sklerozu i doći na razgovor za posao i to reći mislim  da ne bi dobro prošlo, rekla je Ana dodavši kako radi uredski posao te kako kolege imaju razumijevanja.
Sanja Balta dodala je kako je njena borba s multiplom počela još 2009.  godine, da bi dijagnozu dobila 2011. godine.




Poziv i drugima da se uključe
– Kažu da je multipla bolest s tisući lica i kod svakoga je drugačija. Meni recimo, nikada nije bilo loše ili da sam imala neke jake simptome, da  se nisam mogla pokrenuti ili slično. Meni je počelo s trncima u stopalima. Onda sam išla kod liječnika koji su me slali na vježbe. Međutim, kako ništa nije pomagalo tek je punkcija kralježnice pokazala pravu bolest,  ispričala nam je 57-godišnja Sanja kojoj je otkriveno kako ima blaži oblik  multiple te ne pije nikakvu terapiju. Tada je odlučila ići na liječenje visokim dozama D vitaminom, što joj u biti i nije pomoglo.
– Prije sam išla na fizikalnu terapiju, yogu, u toplice i sada sam krenula  na ovo, što mi je otkriće. Poslije posla odmah dođem ovdje, odvježbam i  odem kući. Baš osjećam kako mi ove vježbe odgovaraju, rekla je Sanja  dodavši kako je i suprug primijetio kako bolje hoda.
– Je li to isključivo od vježbi ili zato jer sam neke stvari "posložila u glavi" ne znam, ali meni su ove vježbe super. I cijela atmosfera na treningu  je super jer i popričamo i nasmijemo se, što je opet neka terapija, kaže  Sanja.
Sve naše sugovornice su se složile kako bi se treningu trebalo pridružiti što više oboljelih od multiple skleroze te se na taj način pobrinuli  za svoje zdravlje.