Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZNAJU KAKO RAZGALITI SRCE Održana jedinstvena manifestacija 12. Cvitarijada od Nina do Knina – Nadin 2018.

04.12.2018. 12:47
ZNAJU KAKO RAZGALITI SRCE Održana  jedinstvena manifestacija 12. Cvitarijada od  Nina do Knina – Nadin 2018.


"Sedamdeset i osam ja sam završila, a razum nisam izgubila…", jedna je strofa na 12. Cvitarijadi od Nina do Knina – Nadin 2018.,  jedinstvenom festivalu etnocvitaraša u Hrvatskoj, koje je opjevala legendarna Debeljačka Danica Smolić Ročak, predsjednica KUD-a Sv.  Mihovil iz Galovca.
Na Cvitarijadi u velikom šatoru kod nadinske škole snage je u više od  četiri sata programa odmjerilo čak 28 najboljih svirača cvitara u Zadarskoj županiji ali šire, od 11-godišnjih Tome Gravića i Filipa Škare iz Škabrnje do 78-godišnjaka, Branka Tokića iz Popovića i Danice Smolić  Ročak te najstarijeg, Šime Jurića Mimiše, 80-godišnjaka iz Škabrnje.
– Ovaj festival je prigoda za dodatnu promociju cvitara i etno baštinu  ovog prostora uopće, kazao je poznati vinar Željko Vrsaljko, predsjednik  KUD-a Nadin, organizatora Cvitarijade.
Po rijetko dosad "mekom" vremenu, 12. Cvitarijada održana je pod  pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Benkovca, gradske Turističke zajednice i sponzora. Medijski promotori su Radio Benkovac i Zadarski list.
– Znaju kako razgaliti srce, u ritmu iskonske etno glazbe, pjesama,  kola i igara zaboraviš na svakodnevnicu, rekla je Mirjana Vrsaljko, folkorašica i volonterka, jedna od najvažnijih karika u organizaciji ove nadinske spektakularne manifestacije.
U Nadinu, najekološkijem mjestu u Republici Hrvatskoj koje broji  oko 450 stanovnika, u četverosatnom programu izmjenjivali su se cvitaraši mladi i stari, muški i  ženski, svi od reda samouki amateri, svaki  od njih unoseći s puno ljubavi i entuzijazma svoj duh u izvedbu, sve  dok se s nedjelje na ponedjeljak nisu oglasili pivci.
– Usna harmonika, cvitare, cvintare ili organić se svira najviše na svijetu, a zasigurno preko 90 i više posto to su zapravo samouki cvitaraši,  kaže Viktor Baljak, jedan od najboljih županijskih cvitaraša koji jedini  uz Ivu Zrilić iz Biograda izvodi obrade pučkih, duhovnih i popularnih  pjesama.
Nazočnima se obratio Ivica Šestan, predsjednik MO Nadin, a manifestaciji su nazočili benkovački gradonačelnik i dogradonačelnik, Tomislav Bulić i Tomislav Klarica. Vješti voditelj i izuzetno duhoviti animator bio je Mihovil Mijo Brkić s Radio Benkovca.


Sudionici etno manifestacije
Cvitaraši: Danica Smolić-Ročak (Debeljak), Iva Zrilić (Biograd), Marija Jurlina (Starigrad), Marijan Kamber (Rodaljice), Josip Jole Sakić (Zadar), Viktor Baljak (Poličnik), Tomo Gravić (Škabrnja), Filip Škara (Škabrnja), Živko Vinketa (Nadin), Marko Alić (Poličnik), Branko Tokić (Popovići), Milan Odžaković (Nadin), Nediljko Erlić (Tinj), Joso Jurjević (Tinj), Marko Mitrović (Raštane Donje), Mile Ivković (Škabrnja), Stanko  Vrsaljko (Benkovac), Milan Pranjić (Omiš), Vlado Knežević (Poličnik),  Šime Jurić Mimiša (Škabrnja), Branko Narančić Baćo (Pridraga), Mladen Katuša (Raštane Donje), Paško Bašić (Tinj), Ane Pinčić (Zemunik),  Slavko Kokić (Pridraga) i Mile Vrsaljko (Nadin) te cvitaraš i diplar Dane  Jurić (Dubravice) i cvitaraš, diplar i zdravičar Mile Nimac (Lišane Ostrovičke).
KUD-ovi: Sveti Ante iz Nadina, Sveti Šime iz Rtine, Sveti Mihovil iz  Galovca, Sveta Kate iz Zemunika, Sveti Luka iz Škabrnje, Vila Velebita iz Jasenica, Podgorac iz Starigrada, Srce Zagore iz Kaštela, HKUD Linđo iz  Neuma, HUKUD Lika iz Ličkog Lešća.