Antifašisti obilježili 75. godišnjicu oslobođenja Dalmacije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Predstavnici Grada i Županije ponovno se nisu odazvali
Položili su vijenac kod spomenika palim borcima u NOB-u, ali i kod središnjeg križa pored kojeg se nalazi spomen obilježje s popisom poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu sa zadarskog područja
Zvonko KUCELIN
Izaslanstvo zadarskih antifašista prisjetilo se godišnjice pobjede u Kninskoj operaciji

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Zadar zadarski antifašisti obilježili su 75. obljetnicu oslobođenja Dalmacije i to uspješnim završetkom Kninske operacije i 76. obljetnicu 8. dalmatinskog korpusa.
Učinili su to na tradicionalan način, polaganjem vijenaca kod spomenika palim borcima u NOB-u, ali i kod središnjeg križa pored kojeg se nalazi spomen obilježje s popisom poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu sa zadarskog područja. Predsjednik Zajednice udruga antifašista Zadarske županije Nikola Dobre ponovno je istaknuo kako, unatoč pozivima, na obilježavanje nije došao nitko iz Grada Zadra i Zadarske županije. Doduše, obilježavanju se odazvalo svega desetak zadarskih antifašista.
- Otkad je HDZ došao na vlast, nikad nisu položili vijenac palim borcima u NOB-u. Slabo se uključuju i u proslave obljetnica vezanih za slične datume koje mi obilježavamo. Mi ih uvijek pozivamo, ali se oni ne odazivaju. No mi antifašisti tradicionalno polažemo vijenac na oba spomen obilježja na Gradskom groblju, palim borcima u Narodno-oslobodilačkom ratu i palim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Priznali oni ili ne, Tito je sa svojim partizanima uspio stvoriti hrvatsku državu u sadašnjim granicama koja je 1947. godine priznata u svjetskim okvirima, a nakon sloma SFR Jugoslavije priznata je i kao članica Ujedinjenih naroda. Sinovi i kćeri, unuci i unuke antifašista borili su se u Domovinskom ratu kao hrvatski branitelji. Riječ branitelji znači da su nešto branili, a branili su Hrvatsku koja je stvorena u Narodno-oslobodilačkom ratu, rekao je Nikola Dobre.


»Otkad je HDZ došao na vlast, predstavnici Grada i Županije nikad nisu položili vijenac palim borcima u NOB-u. Mi ih uvijek pozivamo, ali se oni ne odazivaju

Nikola Dobre, predsjednik ZUABA

Dodao je kako zadarski antifašisti nisu zadovoljni sve češćom upotrebom talijanskog naziva grada, Zara, u komercijalne svrhe, ali i u nadijevanju tog imena ženskim potomcima. Podsjetio je da se za vrijeme talijanske okupacije Zara nazivala i fašistička divizija stacionirana u gradu. Dobru i ostale to asocira na fašizam čija su zlodjela poznata.
No na opasku da i lijevi hrvatski povjesničari kažu da Zadar nije bio okupiran, već je dogovorom dviju država, nakon 1. svjetskog rata prepušten Italiji, Dobre je rekao:
- Naš Zadar je prije 1920. godine pripadao zajedničkoj Državi Srba, Hrvata i Slovenaca. Rapalskim ugovorom on se prepušta Italiji zbog toga što su hrvatski članovi komisije bili preglasani. Pravi problem nastaje 1922. godine dolaskom Mussolinija na vlast u Italiji, kada se u Zadru zabranjuje hrvatski jezik i sve hrvatsko u javnoj upotrebi, podsjetio je Dobre.

U oslobađanju Dalmacije poginula 1.884 borca NOB-a

U operaciji oslobađanja Dalmacije nacifašistički okupatori te ustaše i četnici imali su 22 tisuće vojnika, a od toga je oko 12 tisuća poginulo. U borbama za oslobođenje Dalmacije svoje živote u borbi za slobodu položilo je 1.884 boraca Narodnooslobodilačke vojske, od koji je najviše, 1.445, bilo Dalmatinaca, a ostali su porijeklom bili izvan Hrvatske

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Vladajuči svim sredstvima žele da narod zaboravi slavnu NARODNO OSLOBODILAČKU BORBU naših predaka PARTIZANA. Narod neće zaboraviti. Svaki dan nas ima sve više koji njegjemo tekovine NOB. Pozdravljam sve čitatelje s partizansikim pozdravom SF-SN!
Slika korisnika branimir
Slavna,,kako slavna ,,da nije bilo saveznika nebi ni vas bilo---bando teroristička krvava..sad malo razmisli partizan--odakle si doša 1945,,pa malo razmisli o tome.................. ..............ZA DOM SPREMNI-POGLAVNIKU VIJERNI---Ustaša i Domobran brat uz brata