Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kapović zbog bolesti nije došao na sud

05.12.2019. 09:00


Sutkinja Ana Brkić i jučer je odgodila suđenje u predmetu načelnika Općine Vir, Kristijana Kapovića, kojega je za kazneno djelo klevete tužila predsjednica zadarskog Trgovačkog suda, Ardena Bajlo. Ovo je već treća odgoda nakon što se Kapović 27. rujna nije pojavio na sudu, budući da nije dobio poziv. Druga je pak rasprava odgođena zbog bolesti sutkinje, a ova jučerašnja zbog bolesti načelnika Kapovića. Ardena Bajlo došla je na raspravu, ovoga puta bez odvjetnika.


»Tvrdnje Kristijana Kapovića da je moja obitelj privatizirala Trgovački sud, izrečene su na temelju manipulacije podacima, što je svjesno klevetanje koje obitelji i mene
Ardena Bajlo


– Sud je pokušao dostavu putem sudskog dostavljača, ali mu do danas nije uspio uručiti poziv, a 3. prosinca okrivljenik je putem faksa opravdao nedolazak na današnju raspravu navodeći da ne može pristupiti zbog zdravstvenih razloga te je dostavio potvrdu od liječnika opće prakse. Stoga se rasprava odgađa, kazala je sutkinja.




Nastavak u siječnju
Nastavak je zakazan za siječanj kada će se znati hoće li konačno biti održano prvo ročište u tužbi šefice zadarskog Trgovačkog suda koja je načelnika Vira tužila nakon što je na novinskim konferencijama prošle godine izjavio da ona i njen brat Franko Kotlar »privatiziraju Trgovački sud«, a za pristranost ju je prozvao i u svojemu lanjskom priopćenju javnosti, pojašnjavajući:


27. rujna trebalo je početi suđenje u ovom predmetu, ali je prvo ročište odgođeno nakon što se Kristijan Kapović nije pojavio na sudu, budući da nije dobio poziv


– Pravni cirkus na Viru s nezakonitom gradnjom benzinske pumpe dovodi do sumraka pravne države, ali ovo niti u Zadru nismo mogli očekivati ni u najluđim snovima! Da bi nas spriječio u zaustavljanju bespravne gradnje, »Tri Bartola« i »Krekić Avangard«, kao investitor i izvođač radova, preko odvjetničkog ureda »Franko Kotlar, Ana Vidov&partneri« Trgovačkom sudu u Zadru 20. lipnja podnose zahtjev za izdavanje privremene mjere i praktično traže razvlašćenje Općine i njenih trgovačkih društava u bilo kakvom postupanju prema spornoj nekretnini i nezakonitoj gradnji pumpe. Ovo je pravosudni skandal nacionalnih razmjera, izjavio je Kapović, napominjući kako Općina Vir nema nikakve gospodarske odnose ni s investitorom ni s izvođačem radova, niti je bilo tko bilo kome nešto dužna, pa je Trgovački sud u Zadru nenadležan za donošenje takve privremene mjere.


Demantiji u medijima
– Ali, Trgovački sud već sutradan donosi rješenje i pokazuje ekspeditivnost pravne države! Najveći skandal je u tome što je odvjetnik Franko Kotlar rođeni brat predsjednice Trgovačkog suda Ardene Bajlo, a odvjetnik njegovog odvjetničkog ureda koji je radio na tom predmetu zove se David Bajlo i sin je predsjednice tog suda! Ovo nema nigdje na kugli zemaljskoj, ovo je obiteljska privatizacija cijelog jednog suda koji se stavlja u funkciju branjenja organiziranog kriminala i to na bezobziran način kako bi se obranio privatni interes Kotlarovog klijenta. Vidimo koliko je pravna država brza i ekspeditivna kada je obitelj uključena, istaknuo je tada načelnik Vira dodajući kako je »privatizacijom suda državni sustav stavljen u funkciju obrane neobranjive nezakonitosti, što pokazuje paniku i očaj«.


Tvrdnje Kristijana Kapovića da je moja obitelj privatizirala Trgovački sud, izrečene su na temelju manipulacije podacima, što je svjesno klevetanje koje obitelji i mene
Ardena Bajlo


Bajlo je pak putem medija na njegove optužbe odgovorila da su »tvrdnje Kristijana Kapovića da je njena obitelj privatizirala sud, izrečene na temelju manipulacije podacima, što je svjesno klevetanje nje i njezine obitelji«. Ostaje stoga sačekati što će na njenu tužbu reći sud.


Sporna benzinska crpka otvorena prije šest mjeseci
Sporna benzinska crpka tvrtke Tri Bartola na Viru je, nakon svega što se događalo, otvorena te je s radom počela u lipnju ove godine. To je zbilo nepunih godinu dana od početka radova na njenoj izgradnji, a koja je odlukom Općine Vir u ljeto 2018. o zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom ljeta bila privremeno zaustavljena.