Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski HSU »ne zna« koliko je potpisa prikupio

05.12.2019. 08:15


Zadarski HSU-ovci odvažno su prije dvadesetak dana najavili prikupljanje potpisa za stranačku peticiju za kvalitetniju zdravstvenu skrb starih i siromašnih. Na novinskoj konferenciji održanoj još 12. studenog u njihovim prostorijama na Narodnom trgu upozorili su na problem dostupnosti zdravstvene zaštite najsiromašnijih i najstarijih građana RH, pozivajući udruge, matice i sindikate da »prepoznaju vrijednost zajedničkog cilja i podrže njihovu inicijativu«.
O mjerama kojih bi trebalo poduzeti na području dopunskom osiguranju, kako bi se prevladalo siromaštvo i održavo nivo kvalitete zdravstvenog osiguranja, govorili su čelnici županijske i gradske organizacije HSU-a, Branislav Jelenić i Duško Vuković. Međutim, ni tri tjedna nakon najave peticije lokalni čelnici stranke ne žele reći koliko su potpisa prikupili. Prije tri dana obećao nam je to reći predsjednik županijskog HSU-a, Branislav Jelenić, kojega smo dobili upravo prilikom prebrojavanja glasova u stranci, no unatoč obećanju, na naše se pozive više nije javljao. Zvali smo ga i jučer, no ponovno bez rezultata. Predsjednik zadarske organizacije, Duško Vuković, se pak javio na telefonski poziv, ali i on tvrdi da ne zna koliko su potpisa prikupili.


Odgađali akciju
Dvojica vodećih ljudi zadarskih organizacija ove stranke tako već danima ne želi kakvi su uopće rezultati ove akcije na lokalnoj razini, odnosno s koliko je potpisa na razini cijele države sudjelovala lokalna podružnica HSU-a.
Naime, da je riječ o lošoj organizaciji ili pak slabom odazivu kazuje podatak da je potpisivanje peticije najprije odgođeno te da njihovih štandova, unatoč najavi, na Narodnom trgu uopće nije bilo. Predsjednik zadarske podružnice, Duško Vuković, kaže kako su potpise prikupljali na Branimirovoj obali i po mjesnim odborima, a na pitanje je li zadovoljan odazivom svojega članstva i općenito umirovljenika odgovorio nam je:


Tražili podršku sindikata
– Ne znamo koliko smo potpisa skupili, a akcija traje do 6. prosinca, pa ćemo onda znati kakav je bio odaziv. Potpise ćemo predati Središnjici u Zagrebu koja će onda preko našeg saborskog kluba od Vlade zatražiti da se posveti pitanju zbog kojega smo i krenuli u prikupljanje potpisa, a to je kvalitetnija zdravstvena skrb starih i siromašnih, napominje Vuković.
Podsjetimo, riječ je o peticiji kojom HSU traži kvalitetnije zdravstveno osiguranje te općenito zdravstvenu skrb starijih i siromašnijih građana, zbog čega je stranka zatražila i podršku raznih udruga matica i sindikata, apelirajući na njih da »prepoznaju vrijednost zajedničkog cilja i podrže ovu inicijativu«. Polazna točka ove peticije im je pravo svakog građanina na dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite u sustavu koji se temelji na sveobuhvatnosti i solidarnosti, a zadnjih je godina velikom broju starijih i siromašnih građana put do ostvarenja tog prava otežan ili pak onemogućen ukidanjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja.
Kako su nam pojasnili, u peticiju su krenuli nakon što su iscrpili sve mogućnosti koje kao mala mirovljenička stranka imaju u Saboru, prije svega javljanja za saborskom govornicom i iz klupa, ali i intervencijama kod svih koji o ovom problemu odlučuju. Njihov predsjednik i saborski zastupnik, Silvano Hrelja, još u svibnju ove godine uputio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji bi ispravio onu nepravdu i sanirao štetu koja se radi od 2012. godine, no taj je prijedlog odbijen. HSU-ovci sada žele tom odbijenom prijedlogu pridružiti i potpise građana, zbog čega su i krenuli u akciju prikupljanja potpisa na području cijele Hrvatske.




Branislav Jelenić ignorirao pozive novinara
Predsjednika županijskog HSU-a, Branislava Jelenića smo isprva uspjeli dobiti na telefon, a zamolio je da ga nazovemo kasnije. No unatoč obećanju na naše se pozive više nije javljao. Zvali smo ga i jučer, no ponovno bez rezultata