Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DR. KARUC: Šatore koristimo samo za dijagnostičku obradu

04.12.2020. 09:54


 Nakon što su nam neki građani dojavili kako su šatori ispred zadarske bolnice puni pacijenata jer u bolnici više nema mjesta za oboljele od covida-19, zatražili smo pojašnjenje ravnateljstva bolnice i Županijskog stožera. Zamnjenik ravnatelja Bolnice, dr. Edi Karuc, u svom odgovoru tako navodi:
– Šatori, kao i kontejneri na parkiralištu ispred Opće bolnice Zadar, koriste se povremeno u iznimnim situacijama kada su ostali smještajni kapaciteti popunjeni radi opservacije bolesnika oboljelih od bolesti covid-19 prouzročene virusom SARS-CoV-2.
Uslijed većeg priljeva bolesnika zadnjih dana, posebice iz domova za starije i nemoćne, bili smo ih primorani privremeno smjestiti u šatore i to za vrijeme trajanja dijagnostičke obrade. Trenutačno šestero bolesnika koji se nalaze u šatorima, a kojima je dijagnostička obrada završena, čeka na otpust i premještaj u dom za starije i nemoćne, kazao nam je dr. Karuc.
Na pitanje ima li bolnica u ovom trenutku mjesta za nove covid pacijente ili će pak doći do reorganizacije rada po odjelima, odgovorio nam je sljedeće:
– U Općoj bolnici Zadar je od početka pandemije covida-19 izvršena reorganizacija rada službi i odjela. Pojedini odjeli su izmješteni iz svojih dosadašnjih prostora, dok pojedine odjele fuzioniramo, uz smanjenje hladnog pogona, a sve radi povećanja smještajnih kapaciteta i optimalnijeg korištenja raspoloživog osoblja koje se skrbi o bolesnicima oboljelim od bolesti covid-19.
Važno je napomenuti da smo u zadnjih tjedan dana suočeni s progresivnim povećanjem broja oboljelih djelatnika, kao i broja djelatnika koji se nalaze u samoizolaciji. Svjesni epidemiološke situacije koja slijedi, kao i povećanja broja oboljelih, u suradnji s Stožerom Zadarske županije činimo sve da maksimalno povećamo naše kapacitete i raspoloživo osoblje, a sve u svrhu adekvatnog zbrinjavanja naših sugrađana, poručuje dr. Edi Karuc.
O problemu smještaja covid pacijenata razgovarali smo i s načelnikom Županijskog stožera civilne zaštite, Šimom Vickovićem:
– Šatori se i dalje koriste za trijažu pacijenata te ukoliko se istoga dana ne napravi premještaj pacijenta iz Opće bolnice Zadar u Specijalnu bolnicu Biograd ili ako se čeka otpust jednog pacijenta kako bi se primilo drugog. U ovom su trenutku naši kapaciteti u biogradskoj bolnici prošireni na oko 30 ležajeva, ali ćemo raditi i na povećanju ležajeva u toj i u Općoj bolnici Zadar. Šator nam je zaista zadnja opcija, zaključuje Vicković.