EU-CONEXUS Studentima s invaliditetom pruža se kontinuirana podrška tijekom studija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru pomaže u razvoju samostalnosti
Autor: 
- Kako bi im se olakšalo studiranje bez da se pritom kompromitiraju definirani ishodi učenja i akademski standardi, na temelju priložene medicinske dokumentacije i specifičnih teškoća studenta te provedenog intervjua, izrađuje se individualizirana prilagodba studija. Ono što ta prilagodba najčešće podrazumijeva je mogućnost nadoknade nastave u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja i/ili pretraga, mogućnost produljenja roka za predaju zadaća, tehnička prilagodba nastavnog materijala i sl., ovisno o teškoći studenta, objašnjava Mamić
Istock
Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca s ciljem poboljšanja njihove kvalitete života

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca s ciljem poboljšanja njihove kvalitete života. Smanjuje se potencijalna socijalna isključenost, ali i senzibilizira javnost ukazujući na njihovu prisutnost u zajednici i probleme s kojima se susreću, ali imajući na umu njihove mogućnosti.

Nipošto nije cilj stigmatizirati ih, već im prilagoditi sve aspekte života. Između ostaloga, valja im prilagoditi načine stjecanja obrazovanja i kompetencija, stoga smo provjerili na koje sve načine brine Sveučilište u Zadru o svojim studentima s invaliditetom. Studentima s invaliditetom na Sveučilištu smatraju studente koji imaju oštećenje vida, oštećenje sluha, motoričke poremećaje, kronične bolesti, specifične teškoće učenja te studente sa psihičkim bolestima i poremećajima.

Razgovarali smo o toj tematici sa Severinom Mamić, individualnom savjetovateljicom i članicom Vijeća Studentskog savjetovališta.

Načini prilagodbe

- Studentima s invaliditetom pruža se kontinuirana podrška tijekom studija, a sve kako bi efikasnije i uspješnije studirali, odnosno kako bi se potaknula viša kvaliteta života, ističe Mamić.

Želja im je svakome studentu omogućiti puni razvoj potencijala, kao i podržati ih u razvoju samostalnosti i doprinosa akademskoj i društvenoj zajednici.

- Kako bi se studentima s invaliditetom olakšalo studiranje bez da se pritom kompromitiraju definirani ishodi učenja i akademski standardi, na temelju priložene medicinske dokumentacije i specifičnih teškoća studenta te provedenog intervjua, izrađuje se individualizirana prilagodba studija. Ono što ta prilagodba najčešće podrazumijeva je mogućnost nadoknade nastave u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja i/ili pretraga, mogućnost produljenja roka za predaju zadaća, tehnička prilagodba nastavnog materijala i sl., ovisno o teškoći studenta. Studenti nam se mogu javiti za nadopunu te prilagodbe u bilo kojem trenutku, objašnjava Mamić načine prilagodbe.

Naime, u ožujku 2014. osnovano je Povjerenstvo za studente s invaliditetom kako bi im se osiguralo uvjete za kvalitetno i jednako dostupno obrazovanje. Predsjednica Povjerenstva je prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, prorektorica za studije i studente.

Vršnjačka potpora

- Do današnjeg datuma, ukupno 90 studenata je zatražilo prilagodbu studija zbog teškoća s kojima se suočavaju, a koje ih ometaju kako u svakodnevnom, tako i u akademskom funkcioniranju, govori Mamić.

Sveučilište osigurava asistivnu opremu radi lakšega obavljanja svakodnevnih zadataka na studiju. Također, mogu se prijaviti za individualno savjetovanje u Savjetovalištu, a prošle je akademske godine pokrenuta grupa podrške za studente s invaliditetom pod vodstvom stručne suradnice Ivane Sučić Šantek i Anite Rudić, prof. reh.

- Osim prilagodbe studija, studente upućujemo na njihova prava poput prava na prijevoz, izravni smještaj u studentskom domu, stipendije, pravo prednosti pri upisu i slično te ih potičemo na upisivanje kolegija "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom". Riječ je o kolegiju koji je dostupan za upis svim studentima Sveučilišta u Zadru, neovisno o studijskoj grupi i godini studija, a uvjet za upis je poznavanje studenta s invaliditetom kojem je potrebna vršnjačka potpora te koji pristaje da mu student koji upisuje kolegij bude student asistent ("par"), nastavlja Mamić o hvalevrijednoj inicijativi korisnoj i za studenta s invaliditetom, ali i za studenta koji upisuje kolegij i tako nadograđuje svoju empatiju.

Prostorna pristupačnost

Kada govorimo o prostornoj pristupačnosti, valja istaknuti kako nema prepreka za dolazak na Sveučilište. Osim rampi i liftova kojima su opremljene sve zgrade, postoje i toaleti prilagođeni osobama s tjelesnim oštećenjima, a tipke u liftovima otisnute su Brailleovim pismom.

Mamić napominje da je od prošle akademske godine Savjetovalište uključeno u radnu grupu unutar alijanse EU-CONEXUS, a čiji je cilj, između ostalog, identificirati specifične poteškoće vezane za mobilnost studenata s invaliditetom.

- U svemu ovome velika su nam podrška naši nastavnici koji nerijetko studente upute da nam se obrate za pomoć oko prilagodbe studija. Zahvalila bih se Upravi na velikoj podršci i pomoći u radu sa studentima s invaliditetom, zaključuje Mamić.


»Do današnjeg datuma, ukupno 90 studenata je zatražilo prilagodbu studija zbog teškoća s kojima se suočavaju, a koje ih ometaju kako u svakodnevnom, tako i u akademskom funkcioniranju

Severina Mamić

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno