Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Antičević-Marinović: Sanader pokazao da mu nije stalo ni do države ni do stranke, nego samo do sebe

Autor: Nives Rogoznica

04.01.2010. 23:00
Antičević-Marinović: Sanader pokazao da mu nije stalo ni do države ni do stranke, nego samo do sebe


Stanko Zrilić: Sanader je čovjek koji ima svoj “personality”, svoj ego i nema šanse da se povuče s političke scene. Po svom habitusu i svojim godinama, on nije za političku mirovinu
Zadarski čelnici političkih stranaka za naš list komentiraju način na koji se, nedjeljnom konferencijom za novinare, sad već bivši HDZ-ovac i bivši premijer Ivo Sanader pokušao nametnuti HDZ-u najavivši povratak na političku scenu, te govore o mogućim posljedicama za HDZ.
Antičević Marinović (SDP): Politički mrtvac
– Hrvatskoj je potrebno uskrsnuće vrijednosti koje su dugo bile zakopane; solidarnosti, pravde i povjerenja, a ne političkog mrtvaca, čovjeka koji se želi prikazati kao spasitelj, a zapravo je upropastitelj Hrvatske, čovjeka koji je naprasno otišao ne objasnivši razloge, a sada na povratku objašnjava kako je otišao jer nije htio trgovati. Otišao je jer više nije imao čime trgovati. Po njegovom nastupu se vidjelo da želi nastupiti kao u vrijeme dok je još bio moćan, ali je jasno da taj, čovjek koji je nekad sijao strah, sada plaši prije svega HDZ-ovce svojim povratkom. Iako se želio pokazati kao odlučan pokazao je da ga je strah i to strah za vlastitu kožu. Ne vjerujem da će uspjeti napraviti neku znatniju štetu, jer mislim da je i u HDZ-u sazrjelo shvaćanje da je potrebno obračunati se s korupcijom i to se vidi iz ovih minimalnih pomaka, a očito je da to Sanaderu ne odgovara, kazala je predsjednica zadarskog SDP-a i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović odgovarajući kako ne vjeruje u mogućnost rascjepljenja HDZ-a.
– Ne vjerujem da će on išta ozbiljnije napraviti u svom povratku jer bi to značilo pad Vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, iako je Sanader i svojim odlaskom i svojim zadnjim postupkom pokazao da mu nije stalo ni do države ni do stranke, nego samo do sebe i svojih interesa, zaključila je Antičević Marinović.
Zrilić (HSLS): Nema šanse da se povuče
– HDZ je jedna od dvije stožerne stranke i meni osobno nije drago vidjeti to što se događa u HDZ-u, jer su stabilne stranke jamstvo uspješne politike. Sam Sanaderov čin, gdje je pored legalnog Predsjedništva sazvao konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na stranku u vrlo negativističkim tonovima je vrlo neuobičajeno i privatno se s takvim postupanjem ne slažem, komentirao je potpredsjednik HSLS-a i predsjednik ŽO HSLS-a Stanko Zrilić koji je na upit odgovorio kako ne smatra da je politička karijera Ive Sandera ovim završena.
– To je čovjek koji ima svoj “personality”, svoj ego i nema šanse da se povuče s političke scene. Po svom habitusu i svojim godinama, on nije za političku mirovinu.
Na upit vjeruje li da bi u HDZ-u moglo doći do raskola i podjele ne dvije stranke, Zrilić ponavlja kako je stabilan HDZ jamac političke stabilnosti.
– Taj eventualni proces podjele koji se nazire nije mi drag. Sanader ima ljude koji ga politički podržavaju i njih nije malo, ali pitanje je hoće li se oni njemu i javno prikloniti, kazao je Zrilić.
Segarić (HSS): Misteriozan odlazak – misteriozan povratak
– Povratak ili pokušaj povratka Ive Sanadera nedvojbeno je uzrokovao potres na političkoj sceni. Mislim da sam način na koji je najavio svoj povratak nije dobar, i mogu se samo složiti sa stavom vodstva svoje stranke i drugih koalicijskih partnera u Vladi koji su se jasno odredili prema koaliciji u slučaju Sanaderovog povratka. Također je činjenica da je njegov odlazak bio misteriozan, a pokušaj povratka je još misteriozniji i jasno je da to ne vodi ničem dobrom, pogotovo u trenutku kad se može reći da Jadranka Kosor dobro vodi i stranku i Vladu, a i s obzirom da je veliko pitanje je li stvarni motiv njegova povratka loš rezultat HDZ-ovog kandidata Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima. Nezahvalno je komentirati unutarnja događanja u drugoj stranci i prognozirati rezultate, ali izvjesno je da vrh HDZ-a daje podršku aktualnom stranačkom vodstvu na čelu s Jadrankom Kosor i vjerujem da će vodstvo stranke povući poteze kako ne bi došlo do raskola u stranci, iako je točno i to da kad su u pitanju saborski zastupnici, odlučujuća može biti brojka onih koji podržavaju Ivu Sanadera, komentirao je predsjednik zadarskog HSS-a Danijel Segarić.
Mišlov (HNS): Destruktivan potez
– Mislim da je taj potez napravljen na nepragmatičan način i da je to jedan destruktivan potez, jer ukoliko je želio pokrenuti temu za raspravu unutar stranke, to je trebao učiniti u dogovoru s predsjednicom i Predsjedništvom stranke, a ovako je samo doprinio destabilizaciji stranke koja vuče glavne poteze u Hrvatskoj. Teško je reći kako će se njegov potez odraziti na HDZ, komentirao je Zvonko Mišlov, predsjednik ŽO HNS-a Zadarske županije, koji je na upit odgovorio kako ne smatra da je moguće da u HDZ-u dođe do raskola i stvaranja nove stranke okupljene oko Ive Sanadera.
– Mislim da to nije moguće i da nema prostora da se stvori još jedna stranka na poziciji desnog centra. To bi samo dodatno oslabilo desni centar. Vjerujem da će se vodstvo HDZ-a postaviti tako da sačuva cjelovitost stranke, jer bi u suprotnom došlo do prijevremenih izbora.
Na pitanje smatra li kako je s činom teatralnog pokušaja povratka Sanader zapečatio svoju političku karijeru, Mišlov odgovara kako se za Sanadera “nikad ne može reći – nikad”.
– Za mene je događaj godine bio njegov odlazak, a njegov povratak je događaj godine na kvadrat, i mislim da se on neće tako lako povući s hrvatske političke scene, te da će desni centar možda pronaći jedan središnji vektor koji će imati za cilj maksimizirati njihove rezultate i da će u tome i Ivo Sanader imati svoje mjesto.


SOCIOLOG DR. SC. MIRKO PETRIĆ
Vidljiva diskrepancija između javnog i stvarnog Sanaderovog motiva


Trećesiječanjsku konferenciju za novinare Ive Sanadera na kojoj je najavio svoj povratak za Zadarski list komentirao je sociolog dr.sc. Mirko Petrić, predavač na Sveučilištu u Zadru.
– Komunikološki gledano, vidi se stanovita dvoličnost, diskrepancija u javnom iznošenju razloga odlaska i povratka, u odnosu na ono što se može nazrijeti kao stvarni razlog. Ivo Sanader javno govori kako je prije šest mjeseci otišao zbog interesa Hrvatske, a danas se vraća zbog opstanka stranke koja je, kako kaže, puno učinila za Hrvatsku, dok je istodobno jasno da stvarni motiv leži u osobnim interesima. Sa sociološkog je stajališta važno da tu situaciju sve više uočavaju i građani. Oni koji podržavaju Sanaderove postupke su ili osobe s manje formalnog obrazovanja ili osobe koje su manje medijski pismene. Sanadera podržava isti onaj krug osoba koji je uključen u procese koji su i motivacija za povratak. Prvi put izostaje europska podrška iz istih onih krugova koji su podršku pružali ranije kada je ona bila potrebna da bi se stranka iznutra reformirala. Zbog svega toga može se zaključiti kako neće biti većih reperkusija na političkoj sceni, nego će se zadržati u stranačkom okruženju, kazao je Petrić.




 


Izbrisan iz članstva još počasni predsjednik?


Nakon brisanja iz članstva apsurdna je činjenica da je, makar formalno, Ivo Sanader, koliko se čini, i dalje počasni predsjednik stranke čiji više nije član. Sadašnji Statut, koji predviđa okolnosti u kojima član HDZ prestaje to biti nije, naime, predvidio okolnosti u kojima živući počasni predsjednik prestaje biti nositelj ove funkcije. U članku 35./a Statuta stoji kako je dužnost počasnog predsjednika doživotna. Logično je očekivati da će s tumačenjem Statuta, koji će u odnos staviti prestanak članstva i obnašanje dužnosti počasnog predsjednika, u najskorije vrijeme izići Nacionalno vijeće koje ima mandat tumačiti Statut u vrijeme kada ne zasjeda Opći sabor HDZ-a.