Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ni Spice, niti Protega, a kamoli Hypo, ne mogu bez Sanadera

Autor: Z L

04.01.2010. 23:00
Ni Spice, niti Protega, a kamoli Hypo, ne mogu bez Sanadera

Foto: FaH



Odlazak bivšeg premijera, odnosno njegov pokušaj da uzurpira stranačku hijerarhiju u HDZ-u, kuloari su neminovno povezali i sa sumnjama o upletenosti Ive Sanadera u razne malverzacije, osobito one vezane uz Hypo banku.
O potonjim sumnjama u posljednje vrijeme učestalo izvještavaju austrijski mediji, i to nakon što su gotovo šest godina odšutjeli navode o Sanaderovoj povezanošću s Hypo Alpe Adria Bankom, o kojima su još 2004. godine izvještavali domaći mediji. Radilo se tad, a i sad se radi, podsjećamo, o iskazu Kutline financijske savjetnice Milene Šenator, koja je Državnom odvjetništvu posvjedočila o vlastitim slutnjama da je Kutle isplatio Sanaderu 800 tisuća eura provizije za dva kredita u toj austrijskoj banci. Međutim, iskaz Kutline financijske savjetnice nije bio valjan sudski dokaz, a ona je kasnije odbila govoriti o Kutli i Sanaderu, te je i sama optužena i osuđena zbog gospodarskog kriminala u Tisku, zajedno s Kutlom.
Pored tih optužbi dokumentiranih i zapisnikom o razgovoru s građankom Milenom Šenator, navodno postoje sumnje na još desetak Sanaderovih intervencija u Hypo banci. Kako javnost uvjerava policijski i tužiteljski vrh, i te će sumnje biti provjerene, pa su tako od Austrije zatraženi i dokumenti o nadzoru Hypo Alpe Adria Banke, iz kojih te proizlaze sumnje na kaznena djela povezana s pravnim i fizičkim osobama iz Hrvatske.
Hypo banka je, međutim, tek najsvježija Sanaderova pravosudna afera. Posljednje uskočke akcije, Manager i Bankomat, također su proizvele niz spekulacija o vezama Ive Sanadera s vinovnicima afera u Podravci i HPB-u. I premda se u Podravci organizacija cijelog plana najviše stavlja na teret Damiru Polančecu, postoje i skeptici koji tvrde da operacija Spice nije mogla biti izvedena bez zaštite od strane bivšeg premijera. Slično je i s optužbama protiv Josipa Protege i ostalih, osobito zato jer je Protega važio kao osobni Sanaderov izbor za čelnog čovjeka banke u državnom vlasništvu.