Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Novi doprinos promociji ekoturizma

Autor: Boris Kupčak

04.01.2010. 23:00
Novi doprinos promociji ekoturizma


Bike atlas za sada je u idejnoj fazi i nemamo konkretno izdvojenih proračunskih sredstava, ali svakako računamo na sinergiju aktivnosti i sufinanciranja svih subjekata turizma, kazala je Bubičić
Upravni odjel za turizam i pomorstvo Zadarske županije u 2010. godini će poticati aktivnosti na afirmaciji Zadarske županije kao regije selektivnih oblika turizma u koje se ubraja i tzv. bike turizam, pa bi se tako već ove godine mogao zaživjeti i projekt “Bike atlas”. Već je uređeno sedam bike staza i to na otocima Pašmanu, Ugljanu, Dugom otoku i Pagu te na Vranskom jezeru, u Starigradu-Paklenici, a tu je i bike staza Zadar-Nin-Vir. Mape na kojima su staze već ucrtane sadržavaju osnovne informacije od visine, dužine i zahtjevnosti staze do oznaka kulturnih i prirodnih dobara.
Katalog ruralnog turizma
Sanja Bubičić, stručna suradnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, kazala nem je da bike turizam u sebi objedinjuje brojne komponente.
– Od ‘naivnih’ početaka kratkih izleta u prirodu na socijalno odgovoran način, bike turizam se razvio u gospodarski bitan proizvod, a to su putovanja s prirodnom komponentom, koja u sebi uključuju očuvanje prirodnog okoliša s visokim stupnjem ekološke svijesti, što je bit ekološkog turizma, zatim valorizaciju kulturno-povijesne baštine, koja pripada kulturnom turizmu – primjerice stvaranje tematskih turističkih puteva poput “Putevi Petra Zoranića u Ninu”, “Putevima antičkog stakla” te obilazak i bolje upoznavanje Nacionalnih parkova, Parkova prirode i drugih prirodnih lokaliteta koje ovu županiju razlikuju od ostalih – što je već područje nautičkog, edukacijskog, aktivnog i avanturističkog turizma, kaže Bubičić, ističući kako se u sklopu projekta planira i posjećivanje seoskih gospodarstava uključenih u seoski turizam na osnovi kojih je izrađen Katalog ruralnog turizma Zadarske županije u kojem je prezentirano 17 seoskih domaćinstava, a vjerojatno će se iz godine u godinu i ta brojka povećavati.
Sedam bike staza
Za sad Zadarska županija ima sedam staza, na što su u Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo jako ponosni.
– Ponosni smo što je uz pomoć TZ Zadarske županije izrađeno sedam bike staza na otocima Pašmanu, Ugljanu, Dugom otoku i Pagu kao i staza na Vranskom jezeru, Starigrad – Paklenica i Zadar – Nin – Vir. Za svaku od tih staza izrađena je bike mapa s osnovnim informacijama visinskog profila, dužine i zahtjevnosti staze, oznakama kulturnih i prirodnih lokaliteta, kao i udaljenosti od glavnih prometnica.
Atlas je još uvijek u idejnoj fazi, ali uz pomoć raznih subjekata iz Zadarskog turizma problema s ostvarivanjem projekta ne bi trebalo biti.
– Bike atlas za sada je u idejnoj fazi i nemamo konkretno izdvojenih proračunskih sredstava, ali svakako računamo na sinergiju aktivnosti i sufinanciranja svih subjekata turizma: našeg Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Zadarske županije, HTZ-a, TZ Zadarske županije, gradskih, općinskih i mjesnih turističkih zajednica. On bi trebao objediniti sve gore navedene turističke informacije u svrhu što bolje dostupnosti i promocije turističkih kapaciteta Zadarske županije, kazala je Bubičić.